Οι 6 τρόποι που θα βελτιώσουν τον ύπνο μας
ikeaHD1

Οι 6 τρόποι που θα βελτιώσουν τον ύπνο μας

Η έρευνα με θέμα «πώς κοιμούνται οι Έλληνες» που πραγματοποίησε η Kantar για λογαριασμό της ΙΚΕΑ, και οι τρόποι για να κοιμόμαστε καλύτερα


Sponsored Content

Ο ύπνος είναι καθημερινή αναγκαία λειτουργία του οργανισμού. Ασφαλώς κοιμόμαστε όλοι, αλλά δεν κοιμόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Όπως διαφέρουν οι συνήθειες των ανθρώπων όταν είναι ξύπνιοι έτσι διαφέρουν και όταν κοιμούνται. Άλλοι θέλουν μαλακό στρώμα άλλοι σκληρό, για κάποιους είναι απαραίτητη συνθήκη το σκοτάδι ενώ σε πολλούς αρέσει να υπάρχει λίγο φως στο υπνοδωμάτιο. Σε μερικούς αρκούν λίγες ώρες ύπνου και άλλοι χρειάζονται περισσότερες. Πόσο διαφορετικά κοιμόμαστε άραγε; Και ακόμη, έχουν όλοι οι λαοί τις ίδιες συνήθειες;

Σε αυτά τα ερωτήματα και σε αρκετά ακόμη απαντά η έρευνα που πραγματοποίησε η Kantar για λογαριασμό της ΙΚΕΑ με θέμα «πώς κοιμούνται οι Έλληνες». Ο ελληνικός ύπνος λοιπόν μπήκε στο μικροσκόπιο, συλλέχθηκαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, και αναδείχθηκαν σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τη συμπεριφορά των Ελλήνων σε σχέση με τον ύπνο. Το γενικό συμπέρασμα είναι πως υπάρχουν πολλές εκδοχές του ύπνου (many faces of sleep) που έχουν σχέση με τις οικιακές και οικογενειακές ανάγκες του καθενός από εμάς.

Πνευματική υγεία και ευεξία
Όπως γνωρίζουμε, κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός μας επιτελεί διάφορες διαδικασίες συντήρησης και ανανέωσης που επηρεάζουν σχεδόν κάθε μέρος του σώματός μας. Ως αποτέλεσμα, ένας καλός ύπνος – ή η έλλειψή του – μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο, τόσο στην πνευματική όσο και στη σωματική μας υγεία. Οι ειδικοί θεωρούν πως οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ. Συχνά όμως οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μάς οδηγούν στο να μειώσουμε το χρόνο ξεκούρασης. Επιπρόσθετα, αρκετοί δυσκολεύονται να κοιμηθούν, κοιμούνται ελαφριά, ή έχουν διακεκομμένο ύπνο.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισοί Έλληνες κοιμούνται αργά το βράδυ (μετά τα μεσάνυχτα) και αρκετοί ξυπνούν νωρίς το πρωί περιορίζοντας τις ώρες ύπνου και ξεκούρασης σε λιγότερες από τον αναγκαίο μέσο όρο, δηλαδή σε λιγότερο από 7 ώρες ημερησίως. Αντίστοιχα, μόνο οι μισοί αφιερώνουν χρόνο μέσα στην ημέρα τους για ξεκούραση. Οι υπόλοιποι μισοί συνηθίζουν να ξεκουράζονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας με ένα «power nap», δηλαδή μια μεσημεριανή σιέστα.

Πες μου πώς κοιμάσαι
Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμφωνούν πως τα οφέλη του ύπνου, εκτός της σωματικής ξεκούρασης είναι η καλή ψυχική υγεία, η ενέργεια, η καλή σωματική υγεία, η καλή διάθεση, η απόλαυση, η αύξηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης στην καθημερινότητα, και η βελτίωση της εμφάνισής μας. Όπως καταγράφηκε, εκτός από τον κλασικό ύπνο υπάρχουν κάποιοι που έχουν – σε χαμηλά ποσοστά – άλλες συνήθειες, ανάλογα με τη φάση ζωής στην οποία βρίσκονται. Κάποιοι κοιμούνται στο χαλί, στον καναπέ, σε «ξένο κρεβάτι», σε παιδικό ή ακόμη και σε πολυθρόνα.

Σε κάθε περίπτωση όμως μπορούμε να κάνουμε ακόμα και έναν άβολο ύπνο, πιο ξεκούραστο, απολαυστικό και ήρεμο. Είτε είναι ημέρα και υπάρχει κόσμος, θόρυβος και φως που μας ενοχλούν από το να κοιμηθούμε, είτε είναι νύχτα και δυσκολευόμαστε να βυθιστούμε σε έναν αναζωογονητικό ύπνο, υπάρχουν τρόποι που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε την κατάλληλη συνθήκη χαλάρωσης. Ακολουθώντας τα 6 βήματα ύπνου της ΙΚΕΑ δημιουργούμε μια ρουτίνα που θα απελευθερώσει το πνεύμα μας ώστε να απολαύσουμε τον ύπνο μας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πάμε για (καλό) ύπνο
Η άνεση, το φως, η θερμοκρασία, ο ήχος, η ποιότητα του αέρα και η οργάνωση είναι οι 6 παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας, την υγεία και την καλή διάθεση την επόμενη μέρα.


Άνεση: Είναι ο πρώτος και πιο σημαντικός παράγοντας. Ένα αναπαυτικό στρώμα και ένα μαξιλάρι που ταιριάζει στη στάση που κοιμόμαστε είναι ζωτικής σημασίας για έναν καλό ύπνο. Ένα μέτρια σκληρό στρώμα όπως το VALEVÅG, με ελατήρια σε ανεξάρτητες θήκες, μαλακή στήριξη για ομοιόμορφη κατανομή του βάρους μας και με παχιά στρώση αφρού, θα μας προσφέρει την άνεση που επιθυμούμε. Επιπρόσθετα, το εργονομικό μαξιλάρι ROSENSKÄRM, με τα διαφορετικά ύψη δίνει την κατάλληλη στήριξη είτε κοιμόμαστε στο πλάι είτε ανάσκελα.


Θερμοκρασία: Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να παίρνουμε υπόψη είναι η θερμοκρασία. Η ιδανική για το υπνοδωμάτιο είναι ανάμεσα στους 16 και τους 19°C. Παρόλα αυτά, καλό είναι να διατηρούμε τη θερμοκρασία στο σημείο που μας κάνει να νιώθουμε πιο άνετα.
Το μέτρια ζεστό πάπλωμα της σειράς SMÅSPORRE είναι μαλακό κι ανάλαφρο και μπορεί να πλυθεί συχνά σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και να στεγνώσει γρήγορα.

Φως: Το υπνοδωμάτιο θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό. Οι κουρτίνες πλήρους συσκότισης και τα στόρια μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, εμποδίζοντας το φυσικό φως αλλά και τα φώτα του δρόμου να μπουν στον χώρο μας. Οι κουρτίνες συσκότισης ROSENMANDEL έχουν όψη που θυμίζει μάλλινο ύφασμα, δημιουργούν αίσθηση ηρεμίας και συνδυάζονται εύκολα με διάφανες κουρτίνες και άλλα υφάσματα.


Ήχος: Απαραίτητη προϋπόθεση για έναν καλό ύπνο είναι η απουσία θορύβων. Τα υφάσματα, όπως οι βαριές κουρτίνες βοηθούν στην ηχομόνωση του υπνοδωματίου.


Ποιότητα αέρα: Βασική προϋπόθεση είναι να έχουμε έναν χώρο καθαρό, απαλλαγμένο από ρύπους και με καλή ποιότητα αέρα. Καλό είναι η ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιο να μην έχει υγρασία καθώς εξαιτίας της ζεσταινόμαστε και αισθανόμαστε δυσάρεστα. Ένας καθαριστής αέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Με τον καθαριστή αέρα STARKVIND βελτιώνουμε άμεσα την ποιότητα του αέρα. Μπορεί να ρυθμιστεί χειροκίνητα, να τεθεί στο αυτόματο πρόγραμμα ή να ελέγχεται πλήρως από την εφαρμογή IKEA Home smart όταν συνδεθεί με την πύλη TRÅDFRI.


Οργάνωση:
Όσο λιγότερη ακαταστασία υπάρχει στο υπνοδωμάτιο, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να κοιμηθούμε καλά. Ελευθερώνουμε τον χώρο από καθετί περιττό και φροντίζουμε να τακτοποιήσουμε τα απαραίτητα στον κατάλληλο αποθηκευτικό χώρο. Το κρεβάτι BRIMNES έχει 4 ευρύχωρα συρτάρια που θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε τον χώρο που χρειαζόμαστε.

Έξι απλά βήματα για ένα ποιοτικό ύπνο που θα συμβάλλει σημαντικά στην συνολική εικόνα της υγείας μας, θα μας ξεκουράζει, και θα μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας.
Μάθετε περισσότερα και κάνετε τον ύπνο σας να αξίζει στα καταστήματα IKEA και το IKEA.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network