«Επίλεξέ με»: Η έξυπνη σακούλα που μειώνει το food waste
LIDLbagHD1

«Επίλεξέ με»: Η έξυπνη σακούλα που μειώνει το food waste

Μια καινοτόμα λύση για να καταπολεμήσουμε την σπατάλη τροφίμων και να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε νόστιμα και ποιοτικά φρούτα και λαχανικά


Sponsored Content

Η σπατάλη τροφίμων (food waste) είναι ένα σημαντικό ζήτημα του σύγχρονου κόσμου που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και το περιβάλλον. Παρατηρείται σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, από την αγροτική παραγωγή έως την τελική κατανάλωση και απαιτεί τεράστιες εκτάσεις αγροτικής γης για την καλλιέργεια προϊόντων που θα πεταχτούν τελικά στα σκουπίδια. Σύμφωνα μάλιστα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο χάνεται ή σπαταλιέται σε κάποιο σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα κράτη μέλη της έχουν θεσπίσει ειδικά μέτρα πρόληψης της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος αλλά και στην επισιτιστική ασφάλεια και στην καταπολέμηση της πείνας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Lidl Ελλάς δημιούργησε το Project Food Waste Concept στοχεύοντας στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, κάτι που αποτελεί κεντρικό άξονα της στρατηγικής της εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησε τη σακούλα «Επίλεξέ με», μια πρωτοποριακή ιδέα στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης διαχείρισης των πόρων. Η νέα πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην αξιοποίηση φρούτων και λαχανικών που, παρά τις μικρές οπτικές ατέλειες, παραμένουν ποιοτικά και κατάλληλα για κατανάλωση. Τους δίνει δηλαδή μια δεύτερη ευκαιρία στην αγορά.


Πρώτο βήμα, η αποφυγή σπατάλης

Η Lidl Ελλάς έχει δεσμευτεί να συμβάλει ενεργά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ώστε να μειώσει τα απορρίμματα τροφίμων κατά 50% έως το 2030 σε σχέση με το 2018. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη Διαχείριση Τροφίμων και την πυραμίδα Food Waste, η Lidl επιδιώκει να μειώσει την ποσότητα των τροφίμων που καταλήγουν στους χώρους απόρριψης υιοθετώντας συγκεκριμένες πρακτικές που εντάσσονται στο πρώτο επίπεδο της πυραμίδας, την Αποφυγή. Ανάμεσα στις πρακτικές αυτές, είναι η βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγγελιών, για να ελαχιστοποιήσει την πλεονάζουσα παραγωγή, αλλά και οι πρόσθετες εκπτώσεις σε προϊόντα με μικρές ατέλειες, ώστε να προωθηθεί η πώλησή τους και να μην απορριφθούν.


Τι είναι η Σακούλα «Επίλεξέ με»

Πρόκειται για μια καινοτόμο πρόταση της Lidl Ελλάς προς όλους τους πελάτες της τους οποίους καλεί να γίνουν μέρος της λύσης. Η σακούλα «Επίλεξέ με» αφορά 4 κιλά φρέσκων φρούτων και λαχανικών που διατίθενται στην τιμή των 2 ευρώ. Αφορά προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα που παρά τις όποιες μικρές οπτικές ατέλειές τους, διατηρούν την υψηλή τους ποιότητα και είναι απολύτως κατάλληλα για κατανάλωση. Έτσι οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν φρέσκα προϊόντα σε εξαιρετικά προνομιακή τιμή. Ταυτόχρονα προωθείται η αλλαγή της αγοραστικής νοοτροπίας, αφού οι πελάτες ενθαρρύνονται να επιλέγουν φρούτα και λαχανικά με κριτήριο την ποιότητα και όχι την εμφάνιση.

Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται οι απώλειες προϊόντων στα μανάβικα της εταιρείας. Άρα λιγότερα τρόφιμα καταλήγουν σε άλλες ροές υπεύθυνης διαχείρισης ή απορρίπτονται λόγω χαμηλής ζήτησης. Βάσει των δεδομένων πωλήσεων και της μέχρι στιγμής ανταπόκρισης των πελατών, η εταιρεία εκτιμά ότι με την πρωτοβουλία «Επίλεξέ με» θα μπορέσει να διασώσει περίπου 1.426 τόνους φρέσκων φρούτων και λαχανικών ετησίως από την απόρριψη, παρέχοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία πώλησης και κατανάλωσης. Οι πελάτες δηλαδή όχι μόνο κερδίζουν οικονομικά, αλλά συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.


Καλό για το Περιβάλλον

Η πρωτοβουλία «Επίλεξέ με» αντανακλά την αφοσίωση της Lidl Ελλάς στη βιώσιμη ανάπτυξη, και αποτελεί μια από τις πολλές δράσεις που εφαρμόζει για να διασφαλίσει ότι το μέλλον θα είναι πιο πράσινο και υπεύθυνο. Η βιωσιμότητα για την εταιρεία είναι μια υποχρέωση απέναντι στις μελλοντικές γενιές και στον πλανήτη. Έτσι, η δράση «Επίλεξέ με» δεν είναι μεμονωμένη, αλλά εντάσσεται στον ευρύτερο πυλώνα «Καλό για το Περιβάλλον», με βασικό στόχο τη Διατήρηση των Πόρων.
Η βελτίωση της προμήθειας πρώτων υλών με τρόπους που είναι φιλικότεροι προς το περιβάλλον, η ενίσχυση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας με την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και πόρων όπου αυτό είναι δυνατό, και η υιοθέτηση πρακτικών που προστατεύουν το γλυκό νερό και προωθούν τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, είναι κομμάτια της στρατηγικής της και της φιλοσοφίας της.

Η καταπολέμηση της σπατάλης συμβάλλει στη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας, βοηθά την εξοικονόμηση χρημάτων και τη σταδιακή μετάβαση σε περισσότερο βιώσιμα διατροφικά συστήματα και μας αφορά όλους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network