Με τη δύναμη του καλού νερού
eydapHD1

Με τη δύναμη του καλού νερού

Το νερό αποτελεί ένα πολύτιμο και ζωτικό αγαθό και η ΕΥΔΑΠ φροντίζει για τη διαχείρισή του με ευθύνη και υψηλά στάνταρ


Sponsored Content

Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την πρόσβαση σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Η συνεχής διασφάλιση των απαραίτητων υδατικών πόρων, η εξασφάλιση της επαρκούς επεξεργασίας τους για πόσιμο νερό άριστης ποιότητας και η ικανότητα διανομής αυτού μέσω του δικτύου ύδρευσης στους πελάτες της, αποτελούν την κύρια δραστηριότητα της ΕΥΔΑΠ.
Πρόκειται για την κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Ελλάδα – και ταυτόχρονα μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη – τροφοδοτώντας την Αττική με αρίστης ποιότητας πόσιμο νερό.


Ως ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών ύδρευσης και με συναίσθηση της ευθύνης της απέναντι σε εκατομμύρια καταναλωτές μεριμνά για την άριστη ποιότητα του πόσιμου νερού. Μέσα από συνεχείς επενδύσεις σε έργα υποδομής, σε τεχνολογία και σε εκπαίδευση του ανθρώπινου κεφαλαίου της διασφαλίζει ποιότητα πόσιμου νερού από τις υψηλότερες της Ευρώπης, πάντα σε αρμονία με τις κείμενες διατάξεις. Δέσμευση της ΕΥΔΑΠ είναι να συνεχίσει να παρέχει ποιοτικό και φθηνό πόσιμο νερό σε όλο και περισσότερους πολίτες και να το αποδίδει πίσω στο περιβάλλον καθαρό.
Η ΕΥΔΑΠ λειτουργεί με περιβαλλοντική υπευθυνότητα και διαμορφώνει τη στρατηγική της με στόχο έναν κύκλο νερού μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος (zero carbon water) μέχρι το 2030, ώστε να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου χωρίς εκπομπές αερίων άνθρακα.


Η άριστη ποιότητα του νερού που παρέχει η ΕΥΔΑΠ ξεκινά ήδη από τους κύριους τροφοδοτικούς ταμιευτήρες Εύηνο και Μόρνο. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του νερού παρουσιάζονται διάφοροι κίνδυνοι τους οποίους η Εταιρεία οφείλει να αντιμετωπίσει. Η ΕΥΔΑΠ διασφαλίζει ότι όλοι οι κίνδυνοι οι οποίοι θα μπορούσαν, πιθανώς, να διαταράξουν την ποιότητα του νερού που φτάνει στη βρύση του καταναλωτή, αναγνωρίζονται και ελέγχονται επαρκώς μέσω 
-επιτήρησης των δραστηριοτήτων στις Λεκάνες Απορροής 
-εποπτείας και συντήρησης των φραγμάτων, των Ταμιευτήρων και των υδραγωγείων μέσω των οποίων συλλέγεται το νερό και υδροδοτείται το Λεκανοπέδιο 
-συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου διανομής πόσιμου νερού
-διαρκών ελέγχων ποιότητας του ακατέργαστου και του πόσιμου νερού που διατίθεται στο καταναλωτικό κοινό.

Η ΕΥΔΑΠ έχει διαμορφώσει το κατάλληλο πλαίσιο ελέγχων, ώστε να εξασφαλίζει ότι το νερό που διατίθεται στο καταναλωτικό κοινό είναι ασφαλές. Καθημερινά, διενεργεί ελέγχους ποιότητας του ακατέργαστου και πόσιμου νερού, 7 ημέρες την εβδομάδα, καθώς και στενή παρακολούθηση της ποιότητας των νερών των τεσσάρων Ταμιευτήρων (Μαραθώνα, Υλίκης, Μόρνου και Ευήνου) με επιτόπιες επισκέψεις, δειγματοληψίες και αναλύσεις. Ταυτόχρονα, προβαίνει σε καθημερινές δειγματοληψίες και αναλύσεις στην ποιότητα του πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης ώστε να αντιμετωπίζεται εγκαίρως οποιοδήποτε πρόβλημα ενδεχομένως προκύψει. Οι έλεγχοι που διενεργούνται, ιδιαίτερα στο πόσιμο νερό, υπερκαλύπτουν τις συχνότητες βάσει νομοθετικής απαίτησης. Ο αριθμός των δειγμάτων πόσιμου νερού που εξετάζονται για μικροβιολογικές παραμέτρους ξεπερνά τις 9.000 ετησίως έναντι των 3.300 που επιβάλλονται από τη Νομοθεσία.


Στον τομέα της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, η Βιώσιμη Ανάπτυξη της Αττικής είναι συνδεδεμένη με την υπεύθυνη και αποτελεσματική διαχείριση των λυμάτων. Ως η μεγαλύτερη εταιρεία στον ελλαδικό χώρο που δραστηριοποιείται στον κύκλο του νερού, η ΕΥΔΑΠ μεριμνά για τη συλλογή και επεξεργασία των λυμάτων και επιστρέφει στο περιβάλλον επεξεργασμένο νερό απαλλαγμένο από το ρυπαντικό φορτίο. Σκοπός της Εταιρείας είναι η επέκταση του δικτύου σε περιοχές που στερούνται αποχέτευσης.

Ειδικότερα, η κατασκευή των αποχετευτικών έργων στην Ανατολική Αττική στοχεύει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων της περιοχής και την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών, γεγονός που θα επιδράσει σημαντικά στην εξυγίανση και τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα, την εξοικονόμηση του πολύτιμου πόρου του νερού, και εντέλει στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειόφορο ανάπτυξη.

Συμπερασματικά, η ΕΥΔΑΠ, με υπευθυνότητα, τεχνογνωσία και κυρίως με σταθερή ανθρωποκεντρική προσέγγιση, διαχειρίζεται με επιτυχία εδώ και δεκαετίες τον κύκλο του νερού, το οποίο διαθέτει σε όλους τους πολίτες της Αττικής χωρίς διακρίσεις και το αποδίδει πίσω στο περιβάλλον 95% καθαρό, χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, αλλά και τεχνολογίες αιχμής για τη διασφάλιση μέγιστου περιβαλλοντικού οφέλους.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αρχείο ΕΥΔΑΠ -ΜΟΡΝΟΣ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network