Γεύμα για...τέσσερις

Τέσσερις γνωστοί Αθηναίοι μας δίνουν μια  συνταγή για το κυριακάτικο τραπέζι...

φωτογραφιες: Πηνελοπη Μασουρη
μακιγιαζ: Μαρια Κριτακη
μαλλια: Νατασα Νηφορου

Ναντια μπουλε



Η τηλεπαρουσιάστρια δίνει τη συνταγή της γιαγιάς της για γεμιστό κιλότο με μακαρόνια

Υλικά (για 4 ατομα)

• 1 ½ κιλό κιλότο • 2 ματσάκια σέλινο • Καρότα • 1/2 κουτάκι ντοματοχυμό • 3/4 σκόρδου
• 2 κ.σ βούτυρο • 1 κρεμμύδι τρυπημένο με γαρίφαλα • Αλάτι, πιπέρι • 1 ποτήρι λευκό κρασί

Ανακατεύουμε το αλάτι, το πιπέρι, τα καρότα, το σκόρδο και το σέλινο. Στη συνέχεια δημιουργούμε τομές στο κρέας και το γεμίζουμε με το μίγμα που φτιάξαμε (κρατάμε λίγο για τη σάλτσα), Το βάζουμε σε κατσαρόλα για μισή ώρα. Προσθέτουμε το βούτυρο και σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Κατόπιν ρίχνουμε τη ντομάτα, νερό, το μίγμα λαχανικών και το κρεμμύδι. Μόλις είναι έτοιμο το κρέας το τοποθετούμε σε μια πιατέλα όπου έχουμε ήδη ετοιμάσει τα μακαρόνια και περνάμε από μύλο τη σάλτσα ντομάτας. Τέλος, περιχύνουμε το κρέας και τα μακαρόνια με το μίγμα και σερβίρουμε.

Διαμαντής Αϊδίνης



Ο εικαστικός μαγειρεύει ριζότο θαλασσινών που έμαθε στην Ιταλία

Υλικά (για 4 ατομα)

• Γαρίδες • Σουπιές • Καλαμάρια • Ρύζι κατάλληλο για ριζότο • Μαϊντανό • Σκόρδο • Πεπεροντσίνο

Βράζουμε τα θαλασσινά -ολόκληρα και τις γαρίδες με το κέλυφος- με λίγο νερό και λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, μια σκελίδα σκόρδο, πεπεροντσίνο και προαιρετικά λίγο πιπέρι. Μόλις οι σουπιές και τα καλαμάρια αρχίσουν να μαλακώνουν τα βγάζουμε από τη φωτιά. Βράζουμε το ρύζι χρησιμοποιώντας το ζουμί τους και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει ένας πολτός - όχι να λασπώσει. Κόβουμε τις σουπιές και τα καλαμάρια σε μεγάλα κομμάτια και τα προσθέτουμε μαζί με τις γαρίδες στο ρύζι και ανακατεύουμε λίγο ακόμα ώστε τα υλικά να δέσουν. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα και συνοδεύουμε με λευκό κρασί.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΣ



Ο ηθοποιός αποκαλύπτει τη μόνη συνταγή που προλαβαίνει να φτιάξει χωρίς να χρειάζεται να βρει χρόνο για να ψωνίσει τα υλικά: μπρουσκέτες

Υλικά (για 4 ατομα)

• Ψωμί • Τυρί πεκορίνο • Σκόρδο
• Λιαστή ντομάτα • Μαϊντανός

Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και το ψήνουμε ελαφρά στον φούρνο ή στο grill. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το τρίβουμε κατά βούληση πάνω στο ζεστό ψωμί. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε λεπτές φέτες από πεκορίνο. Ξαναβάζουμε τα ψωμάκια στον φούρνο μέχρι το πεκορίνο να λιώσει. Από πάνω ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τελειώνουμε με άφθονο μαϊντανό. Συνδυάζουμε με ό,τι κρασί υπάρχει!

Χρυσηίδα Δημουλίδου



Η Σερραία συγγραφέας προτείνει μακεδονικό σουφλέ ζυμαρικών

Υλικά (για 4 ατομα)

• 500 γρ. μακεδονίτικες ταλιατέλες • 200 γρ. τριμμένα τυριά της επιλογής σας • 200 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο • 200 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο • 1 κονσέρβα μικρά μανιτάρια • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο • 500 γρ. κρέμα γάλακτος. • Αλάτι, πιπέρι • Κέτσαπ

Βάζουμε τις ταλιατέλες να βράσουν σε ελαφρά αλατισμένο νερό, τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το βούτυρο, τα τυριά, το ζαμπόν και το μπέικον, την κρέμα γάλακτος, πιπέρι, αλάτι, τα μανιτάρια και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε βουτυρωμένο πιρέξ και αφού τα πατικώσουμε καλά με την ξύλινη κουτάλα περιχύνουμε με κέτσαπ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45’, ώσπου η επιφάνεια να κάνει κρούστα. Σημ.: Αντί για ζαμπόν μπορούμε να βάλουμε χωριάτικα λουκάνικα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr