Γιατί τα τουριστικά επαγγέλματα προσελκύουν τους νέους

Γιατί τα τουριστικά επαγγέλματα προσελκύουν τους νέους

Σε ποιες εκπαιδευτικές μονάδες μπορούν να απευθυνθούν οι σπουδαστές 

Γιατί τα τουριστικά επαγγέλματα προσελκύουν τους νέους
Οι τουριστικές σπουδές αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες νέους που θέλουν να συνδυάσουν σπουδές σε συνδυασμό με την αγορά εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση στη ζήτηση την τελευταία χρονιά ήταν εκρηκτική, ενώ δεν είναι τυχαίο, ότι περίπου 1 στους 5 σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ είναι είτε φοιτητές είτε απόφοιτοι πανεπιστημίων ή ΤΕΙ. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά ΙΕΚ προσφέρουν σύγχρονες και πρωτότυπες ειδικότητες.

Η γενική γραμματέας Τουρισμού Ευριδίκη Κουρνέτα δηλώνει: «Η Τουριστική Εκπαίδευση που προσφέρουμε στο Υπουργείο Τουρισμού έχει ως στόχο τη δημιουργία επαγγελματιών με ευρεία επιστημονική γνώση και αναπτυγμένες δεξιότητες και προσόντα, που να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες της τουριστικής αγοράς. Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός κάθε εκπαιδευτικής δομής τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που διαθέτει το κράτος, βρίσκεται στις προτεραιότητες της νέας εθνικής τουριστικής πολιτικής μας. Συνδέουμε πλέον σταθερά την ποιότητα με την τουριστική εκπαίδευση και αναπτύσσουμε την τουριστική συνείδηση και παιδεία στην κοινωνία και τους πολίτες. Εκσυγχρονίζουμε τα προγράμματα σπουδών των εκπαιδευτηρίων μας με μοντέρνες ειδικότητες, επενδύουμε στη ψηφιακή μάθηση, αναβαθμίζουμε την εκπαίδευση των ξεναγών, δημιουργώντας νέα άρτια εκπαιδευμένα και καταρτισμένα επαγγελματικά στελέχη που είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσουν το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τουρισμού».

Στόχος της εκπαίδευσης στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης αποτελεί η κατάρτιση στελεχών για τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις του Τουριστικού τομέα.

Εκπαιδευτικές μονάδες:

1. Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ.)
Κλείσιμο

2. Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης - Αγ. Νικόλαος (Α.Σ.Τ.Ε.Κ.)Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εισαγωγής ορίζονται από το υπουργείο Παιδείας. Η φοίτηση στις Α.Σ.Τ.Ε. διαρκεί επτά εξάμηνα.

Κάθε εκπαιδευτικό έτος περιλαμβάνει δύο κύκλους σπουδών:

Α) Τον Θεωρητικό, που αρχίζει τον μήνα Οκτώβριο κάθε εκπαιδευτικού έτους και λήγει τον μήνα Ιούνιο του επομένου έτους.

Β) Τον Πρακτικό, που αποτελεί συνέχεια του θεωρητικού και αναπόσπαστη συνέχεια της εκπαίδευσης, αρχίζει τον μήνα Ιούλιο και λήγει στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου.

Οι Σχολές Ξεναγών αποτελούν μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές σχολές διάρκειας δύο (2) εκπαιδευτικών ετών. Δεκτοί γίνονται μετά από επιλογή κατόπιν μοριοδότησης Έλληνες υπήκοοι, υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και υπήκοοι κρατών εκτός της ΕΕ, εφόσον διαμένουν νόμιμα στη χώρα και γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα (επίπεδο Γ1/C1).

Το 70% των θέσεων καλύπτεται από αποφοίτους γενικού ή επαγγελματικού λυκείου και το 30% από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν, πρέπει να έχουν πιστοποιημένη άριστη γνώση επιπέδου Γ2/C2, τουλάχιστον μιας (πέραν της ελληνικής) ξένης γλώσσας.

Η φοίτηση στη Σχολή Ξεναγών παρέχεται δωρεάν και είναι υποχρεωτική για το σύνολο του εκπαιδευτικού προγράμματος. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κατά τις πρωινές ώρες. Οι απόφοιτοι των Σχολών Ξεναγών αποκτούν πρόσβαση στο επάγγελμα του ξεναγού.

Τα ΙΕΚ παρέχουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση σε απόφοιτους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ειδικότητες της Ομάδας Προσανατολισμού Επαγγελμάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας.

Οι μονάδες κατάρτισης λειτουργούν στις παρακάτω πόλεις: Ανάβυσσος Αττικής, Θεσσαλονίκη-Περαία Θερμαϊκός, Ηράκλειο Κρήτης (Κοκκίνι Χάνι), Ρόδος, Κέρκυρα, Άργος Πελοποννήσου, Γαλαξίδι, Αλεξανδρούπολη. Παρεχόμενες ειδικότητες:

- Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής - Υπηρεσία ορόφων - Εμπορευματογνωσία)

- Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef)• Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής. Η φοίτηση στα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού παρέχεται δωρεάν και είναι υποχρεωτική.

Διαρκεί πέντε συνολικά εξάμηνα και επιμερίζεται σε τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 1200 ώρες ανά ειδικότητα και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

Το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης πραγματοποιείται σε τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής) και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής. Το πρόγραμμα σπουδών οδηγεί σε απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network