ΕΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2024: ΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

Τα μονοπάτια που θα διανύσουν φέτος τα αγωνιστικά αυτοκίνητα που συμμετέχουν στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις είναι σημαντικά διαφοροποιημένα.

Η τροποποιημένη χάραξη της διαδρομής του αγώνα φέρνει αναπόφευκτα και νέα προσέγγιση στη διαχείριση δυνάμεων των πληρωμάτων, προφύλαξης των οχημάτων και φυσικά των ελαστικών.

Παραμένουν σκληρές θρυλικές ειδικές όπως ο «Ταρζάν» και το «Ρεγκίνι», έχουν επανέλθει ειδικές όπως η Θήβα και έχουν προστεθεί δοκιμασίες όπως αυτή της Ανω Παύλιανης. Ωστόσο η μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με τη σειρά με την οποία ο αγώνας θα διαβεί τις περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Αττικής, οι οποίες θα υποδεχθούν διαδοχικά το φετινό αγώνα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ως στάση του μαραθωνίου του WRC, θα εκκινήσει από τη Λαμία, ενώ το πρώτο σκέλος (που είναι και το μεγαλύτερο σε αγωνιστικά χιλιόμετρα) θα εξελιχθεί μεταξύ Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Το σκέλος του Σαββάτου θα είναι εξίσου απαιτητικό, με τον αγώνα να μεταφέρεται νότια, φτάνοντας στους Αγίους Θεοδώρους και το Λουτράκι, προτού κλείσει στην πολυαναμενόμενη υπέρ-ειδική στο ΣΕΑ Σείριος, που θα έχει ελεύθερη είσοδο.

Το σκέλος της Κυριακής είναι το μικρότερο σε μήκος, με τα πληρώματα που θα έχουν επιβιώσει από τον σκληρό χαρακτήρα του Ακρόπολις, να τερματίζουν ξανά στη Λαμία. Πάμε να κάνουμε τον γύρο της -νότιας- Ελλάδας, ειδική προς ειδική.

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Shakedown
Μήκος: 3,62 km
Κλείσιμο διαδρομής: 07.00
Πρώτο αυτοκίνητο: 09.01

Αντιπροσωπευτικό των διαδρομών του αγώνα, το πρώτο κομμάτι του Shakedown, αν και σε σκληρό οδόστρωμα, είναι γρήγορο, με τεχνικές στροφές. Οσο ο δρόμος ανηφορίζει, φαρδαίνει και η διαδρομή παραμένει τεχνική και γρήγορη.

Τελετή εκκίνησης
Λαμία
Πρώτο αυτοκίνητο: 19.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ε.Δ. 1/4 Ανω Παύλιανη
Μήκος: 22,47 km
Κλείσιμο διαδρομής: 04.55
Πρώτο αυτοκίνητο: 07.58/14.29

Τα αρχικά 6,7 χιλιόμετρα απλώνονται σε αρκετά φαρδύ και γρήγορο δρόμο (η παλιά Ε.Δ. Κουμαρίτσι) και είναι απολαυστικά - τόσο για τα πληρώματα όσο και για τους θεατές. Από εκεί και μετά υπάρχει ένα πολύ στενό ανηφορικό κομμάτι μήκους 1,3 km και στη συνέχεια ένα τεχνικό κομμάτι μήκους 5 km, που συναντάει την περυσινή ειδική διαδρομή «Παύλιανη» (σ.σ. λίγο πριν από την «Πυρά Ηρακλέους»). Από εκεί -και για τα επόμενα 9,5 km- η διαδρομή γίνεται γρήγορη κατηφορική (σ.σ.: η περυσινή με αντίθετη φορά) και τερματίζει έπειτα από μια δεξιά φουρκέτα, στο σημείο που τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν η αφετηρία.

Ε.Δ. 2/5 Δάφνη
Μήκος: 21,67 km
Κλείσιμο διαδρομής: 06.05
Πρώτο αυτοκίνητο: 09.09/15.40

Ξεκινάει με ένα σχετικά κατηφορικό κομμάτι μήκους 5,17 km σε γαρμπίλι μέχρι το ομώνυμο χωριό, το οποίο και διασχίζει. Μετά ακολουθεί ένα πολύ τεχνικό και στενό κομμάτι (που περιλαμβάνει και ένα ύπουλο άλμα) μέχρι το ύψος του χωριού Ανατολή. Από εκεί ακολουθούν τα τελευταία ιδιαίτερα θεαματικά και ευχάριστα οδηγικά 8,8 κατηφορικά χιλιόμετρα μέχρι τον τερματισμό, κοντά στο χωριό Μάρμαρα.

Ε.Δ. 3/6 Ταρζάν
Μήκος: 23,37 km
Κλείσιμο διαδρομής: 08.15
Πρώτο αυτοκίνητο: 11.17/17.48

Η επιστροφή της ειδικής διαδρομής «Ταρζάν», το 2021, αγκαλιάστηκε από τους θεατές. Τα πρώτα περίπου 10 χιλιόμετρα περνούν μέσα από πυκνό δάσος σε σκληρό δρόμο. Στη συνέχεια, για περίπου 4 km ο δρόμος είναι ιδιαίτερα καλός. Mετά τη διασταύρωση για Ροβολιάρι και Ρεντίνα αρχίζει το γνωστό λιθόστρωτο του «Ταρζάν» που ταλαιπωρεί αναρτήσεις και λάστιχα. Η ειδική διαδρομή τερματίζει λίγο πριν από την είσοδο του χωριού Παλαιά Γιαννιτσού.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ε.Δ. 7 Ρεγκίνι
Μήκος: 28,67 km
Κλείσιμο διαδρομής: 05:13
Πρώτο αυτοκίνητο: 08:16

Είναι η περυσινή ειδική διαδρομή «Ελάτεια» αλλά με αντίθετη φορά. Σημεία αναφοράς αποτελούν το πέρασμα από τα νερά στο 4,74 km της ειδικές καθώς και τα τελευταία πολύ γρήγορα κατηφορικά 10,59 km του ελληνικού «Pikes Peak», που πολλοί θεατές προσμένουν να παρακολουθήσουν εδώ και δύο δεκαετίες.

Ε.Δ. 8 Θήβα
Μήκος: 20,95 km
Κλείσιμο διαδρομής: 07.34
Πρώτο αυτοκίνητο: 10.37

Η φετινή ειδική «Θήβα» έχει νέα χάραξη. Με συνολικό μήκος 20,95 km και 54 διασταυρώσεις (!), χωρίς ωστόσο να περνάει από το γνωστό πεδίο βολής. Σε γενικές γραμμές το μοτίβο της ειδικής παραμένει γνωστό, με αλλεπάλληλες στροφές σε μαλακό -στο μεγαλύτερο μέρος- οδόστρωμα.

Ε.Δ. 9/11 Αγιοι Θεόδωροι

Μήκος: 25,87 km
Κλείσιμο διαδρομής: 10.02
Πρώτο αυτοκίνητο: 13.05/17.05

Με ίδια εκκίνηση με την έκδοση του 2021 (Οικισμός Κιάφα Μπέκα), έπειτα από σχεδόν 6 km μπαίνει σε άσφαλτο και έπειτα από περίπου 1,3 km στρίβει επί τόπου δεξιά, στο γνωστό τμήμα μέχρι την Παναγία του Πράθι. Από εκεί συνεχίζει αριστερά σε ένα ιδιαίτερα στενό, κατηφορικό κομμάτι μήκους 3,6 κμ και συναντάει το ποτάμι. Συνεχίζει είτε διασχίζοντάς το είτε μέσα στην κοίτη του για τα υπόλοιπα 6 km, μέχρι τον τερματισμό, στον οικισμό Κάτω Χαρβάτι.

Ε.Δ. 10 Λουτράκι
Μήκος: 12,90 km
Κλείσιμο διαδρομής: 12.43
Πρώτο αυτοκίνητο: 15.05

Πρόκειται για την περυσινή ειδική «Πίσια» αλλά με διαφορετικό τερματισμό. Ξεκινάει με στενό ανηφορικό κομμάτι μήκους 3,3 km από το εστιατόριο «Πλάτανος» στα Πίσια μέχρι την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης. Στη συνέχεια έχει ένα πολύ γρήγορο κατηφορικό κομμάτι μήκους 4,30 km. Μετά μπαίνει σε ιδιαίτερα κατηφορικό και τεχνικό κομμάτι μήκους περίπου 5 km, για να τερματίσει στα πρώτα σπίτια του οικισμού Ανω Χαρβάτι.

ΕΔ12 ΕΚΟ Super Special Stage
Μήκος: 1,97 km
Πρώτο αυτοκίνητο: 21.05

Μετά την Πλατεία Συντάγματος, το κατάμεστο ΟΑΚΑ, την Πλατεία Νερού, τη σκυτάλη για την φιλοξενία της υπερ-ειδικής διαδρομής παίρνει ακόμα μία πρωτοποριακή και απρόσμενη τοποθεσία: ο Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Σείριος, με τα αγωνιστικά να αξιοποιούν το ένα ρεύμα του αυτοκινητοδρόμου, ως κομμάτι μιας πολύ ενδιαφέρουσας και εντυπωσιακής διαδρομής.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΔ13 Οινοχώρι
Μήκος: 17,47 km
Κλείσιμο διαδρομής: 05.56
Πρώτο αυτοκίνητο: 08.59

Τα πρώτα 3,41 χιλιόμετρα είναι ανηφορικά με πολύ καλό οδόστρωμα. Τα επόμενα 2,83 είναι η χαρά του θεατή! Εξελίσσονται ανάμεσα σε νταμάρια με πολύ μεγάλα κομμάτια θέασης και άπλετο χώρο για ασφαλές camping. Μετά ακολουθούν 3,7 km σχετικά στενού δασικού δρόμου που βγαίνει στην άσφαλτο Σκλήθρου - Οινοχωρίου για 220 μέτρα και μετά μπαίνει ξανά στον στενό χωματόδρομο μέχρι τον τερματισμό, που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Κάτω Παύλιανη.

Ε.Δ. 14/15 Ελευθεροχώρι + Wolf Power Stage

Μήκος: 18,29 km
Κλείσιμο διαδρομής: 07.00
Πρώτο αυτοκίνητο: 10.05/13.15

Μία από τις πλέον κλασικές ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Ακρόπολις. Ξεκινάει έξω από το Ελευθεροχώρι, ανηφορίζει σχετικά γρήγορα μέχρι την πρώτη λίμνη (η οποία δεν έχει νερό) και μετά μπαίνει στο δάσος, σε ένα πολύ στενό κομμάτι μέχρι τη διασταύρωση της Δριμαίας. Από εκεί ο δρόμος γίνεται πάρα πολύ γρήγορος μέχρι το ύψος της δεύτερης λίμνης (πάλι χωρίς νερό). Επειτα από περίπου 1,5 km, ο δρόμος γίνεται και πάλι πολύ στενός. Η μοναδική διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι αντί για το Μοναστήρι όπου τερμάτιζε παλιότερα, πλέον συνεχίζει ευθεία για ακόμα 650 μέτρα και τερματίζει στις παρυφές του χωριού Μενδενίτσα, όπου θα γίνει και η απονομή της Wolf Power Stage.

Τελετή Τερματισμού
Λαμία
Πρώτο αυτοκίνητο: 15.55

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr