ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΤΟ ΕΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2024

Οπως κάθε χρόνο, η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα. Στόχος είναι να έχουμε έναν απρόσκοπτο αγώνα δίχως ακύρωση ή διακοπή ειδικής διαδρομής και φυσικά δίχως να κινδυνεύσει κανείς.

Για να συμβούν αυτά πρέπει όσοι πάρουν τα βουνά να πάρουν σοβαρά όσα ακολουθούν:

#1 ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ

Οι ειδικές διαδρομές κλείνουν περίπου τρεις ώρες πριν από το πέρασμα του πρώτου αγωνιστικού αυτοκινήτου. Φροντίστε να φτάσετε εγκαίρως και παρκάρετε έτσι ώστε να μην εμποδίζετε την πιθανή διέλευση ασθενοφόρου οχήματος. Στη μία πλευρά του δρόμου, καταλαμβάνοντας μόνο τον απαραίτητο χώρο, ώστε να παρκάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα αυτοκίνητα και με τη φορά που θα ακολουθήσετε φεύγοντας, ώστε να μη χρειάζεται αναστροφή.

Στο acropolisrally.gr μπορείτε να βρείτε όλες τις προσβάσεις στις ειδικές διαδρομές αλλά πρέπει να σημειωθεί πως αν κριθεί αναγκαίο η διοργάνωση ενδέχεται να «κλείσει» τον δρόμο της πρόσβασης. Οπως και να έχει, η σωστή προετοιμασία θα σας λύσει τα χέρια.

Οργανώστε λοιπόν την εξόρμησή σας, βρείτε από πριν το σημείο όπου θέλετε να βάλετε την… πινέζα σας και βρεθείτε εκεί εγκαίρως! Σημειώστε επίσης πως στις επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές οι διοργανωτές θα αξιολογήσουν τις συνθήκες κι εφόσον κριθεί ασφαλές ενδεχομένως να ανοίξει ο δρόμος για τη μετακίνηση θεατών - για περιορισμένο χρόνο και αποκλειστικά με τη φορά της ειδικής.

#2 ΟΧΙ ΚΟΡΔΕΛΑ, ΟΧΙ ΘΕΑΤΕΣ
Βάσει των νέων κανονισμών ασφαλείας της FIA, οι περιοχές χωρίς κορδέλα ή προστατευτικό πλέγμα θεωρούνται απαγορευμένες. Παρακολουθήστε λοιπόν τα περάσματα των αγωνιστικών μόνο από τις προβλεπόμενες θέσεις, οι οποίες επισημαίνονται διακριτά ή από υπερυψωμένα σημεία.

Η ειδική διαδρομή μπορεί να καθυστερήσει ή να ακυρωθεί αν εντοπιστούν θεατές σε μη ασφαλή σημεία κι αυτό είναι κάτι που η FIA ελέγχει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Το κέντρο αγώνα λαμβάνει εικόνα υψηλής ανάλυσης από ελικόπτερο, τα αυτοκίνητα της ασφάλειας αλλά και τα αγωνιστικά και αν κριθεί ότι θεατές βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο μπορεί να σταματήσει τη δράση εντός της ειδικής διαδρομής.

#3 ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΙΤΕΣ
Ακολουθήστε τις οδηγίες των κριτών. Βρίσκονται στις ειδικές διαδρομές και για τη δική σας ασφάλεια. Η διοργάνωση έχει μεριμνήσει ώστε να βρεθείτε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη δράση (αλλά όχι επικίνδυνα κοντά).

#4 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ
Τα αγωνιστικά της κορυφαίας κατηγορίας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA διαθέτουν υβριδικά κινητήρια σύνολα. Σε περίπτωση ατυχήματος, λόγω της υψηλής τάσης που μπορεί να αναπτυχθεί, μην αγγίξετε σταματημένο αυτοκίνητο αν το χαρακτηριστικό φως στο παρμπρίζ και τις δύο πλαϊνές κολόνες δεν είναι πράσινο.

Μόνο το σταθερό πράσινο φως υποδεικνύει πότε είναι ασφαλές να έρθετε σε επαφή με το αυτοκίνητο και να βοηθήσετε. Αντίθετα, αν το φως είναι κόκκινο και συνοδεύεται από έναν ήχο συναγερμού, τότε το αυτοκίνητο δεν είναι ασφαλές.

#5 ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ζούμε σε μια από τις ομορφότερες χώρες του πλανήτη και οι ειδικές διαδρομές του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις διασχίζουν μερικές από τις πιο αγνές και αμίμητης ομορφιάς περιοχές του τόπου μας. Απολαύστε το θέαμα με υπευθυνότητα, δίχως να επιβαρύνετε το περιβάλλον.

Σε διάφορα σημεία των ειδικών διαδρομών θα βρείτε κάδους σκουπιδιών και ανακύκλωσης. Αφήστε εκεί τα σκουπίδια που πιθανόν να έχετε ή μεριμνήστε ώστε να έχετε σακούλες για να μην αφήσετε τίποτα πίσω. Μόνο τα όμορφα δάση μας, ακριβώς όπως τα βρήκαμε.

Φυσικά απαγορεύεται διά ροπάλου οποιαδήποτε σκέψη να ανάψετε φωτιά. Ακόμα και μία απροσεξία, ένα τσιγάρο, μπορεί να φέρει την καταστροφή. Ας προστατεύουμε λοιπόν τον αγώνα μας, ας προστατεύουμε και τις ομορφιές της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr