Ολιστική βιωσιμότητα Audi
AUDIhead1

Ολιστική βιωσιμότητα Audi

Η Audi συνδέει την τεχνολογική εξέλιξη και την πορεία της αυτοκίνησης προς το μέλλον με μια ολιστική προσέγγιση βιωσιμότητας που βάζει σε πρώτο πλάνο την προστασία του περιβάλλοντος και του ανθρώπου


Sponsored Content

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί το αποφασιστικό βήμα της αυτοκίνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη χάραξη μιας πορείας προς ένα μέλλον στο οποίο το αγαθό της ελευθερίας που προσφέρει η κινητικότητα συνδυάζεται με το σεβασμό προς το περιβάλλον και τον πλανήτη. Η Audi είναι μεταξύ των πρωτοπόρων στο χώρο της ηλεκτροκίνησης και έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το στρατηγικό πλάνο μεταμόρφωσης της εταιρίας σε πάροχο βιώσιμης, ηλεκτρικής κινητικότητας υψηλής ποιότητας. Ο οδικός χάρτης της ηλεκτρικής στρατηγικής e-strategy προβλέπει την συνεχή επέκταση του στόλου αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων ώστε μέχρι το 2026 η Audi να διαθέτει περισσότερα από 20 ηλεκτρικά μοντέλα. Στη συνέχεια, μετά το 2026, κάθε νέο μοντέλο που θα λανσάρεται θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρικό ενώ σταδιακά έως το 2033 θα καταργηθούν όλοι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης.


Ο επενδυτικός σχεδιασμός για τον εξηλεκτρισμό προβλέπει τη δαπάνη περίπου 18 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2026 για την ανάπτυξη τεχνολογίας, την εξέλιξη νέων μοντέλων αλλά και την αναβάθμιση των υποδομών στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η κατασκευή μέχρι το τέλος του 2024 ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου για αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα Audi στην πόλη Changchun της Κίνας. Ως η νεότερη μονάδα παραγωγής του Ομίλου Volkswagen, το εργοστάσιο θα θέσει νέα πρότυπα στην ψηφιοποίηση, την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα.


Η βιωσιμότητα μέσα από μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, των πρώτων υλών αλλά και των παραγωγικών διαδικασιών είναι κεντρικός άξονας της ηλεκτρικής στρατηγικής της Audi. Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση έχει μετατοπίσει ένα μεγάλο ποσοστό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που έχει ένα αυτοκίνητο στον κύκλο ζωής του, στην αλυσίδα εφοδιασμού αλλά και στην κατασκευαστική φάση εξαιτίας του αποτυπώματος άνθρακα των μπαταριών. Το 2025, κατά μέσο όρο, περίπου το 25% των συνολικών εκπομπών που θα παράγει ένα αυτοκίνητο Audi κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του θα προέρχεται από την εφοδιαστική αλυσίδα.
Ως αντισταθμιστικό μέτρο η εταιρεία σε συνεργασία με τους προμηθευτές της έχει ξεκινήσει από το 2018 ένα πρόγραμμα θέσπισης ρυθμιστικών πρωτοκόλλων για την μείωση του CO2 από τα αρχικά στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Ο Όμιλος Volkswagen ήταν άλλωστε ένας από τους πρώτους στο χώρο της παγκόσμιας αυτοκίνησης που δεσμεύτηκε στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου, η Audi έχει θέσει ως στόχο την ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όλα τα επίπεδα εταιρικών δραστηριοτήτων έως το 2050.


Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος της εταιρείας. Οι πρόσφατα αναπτυχθείσες κατευθυντήριες γραμμές που ρυθμίζουν, για παράδειγμα, την αποκλειστική χρήση πράσινης ενέργειας στις συνεργαζόμενες με την Audi εταιρείες, υποστηρίζουν τις διαδικασίες προμηθειών προωθώντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αλυσίδα εφοδιασμού. Επιπλέον χάρη σε πρωτοβουλίες όπως το Act4Impact, η Audi έχει εντείνει τη συνεργασία με τους επιχειρηματικούς της εταίρους με στόχο την αμοιβαία μάθηση και την από κοινού ανάπτυξη καινοτομιών που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.


Στο πλαίσιο αυτών των καινοτομιών εντάσσεται και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) την οποία η Audi χρησιμοποιεί για την αξιόπιστη διαχείριση της πολυπλοκότητας των αλυσίδων εφοδιασμού της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω είναι το γεγονός πως το 2021 η Audi κατάφερε να εξοικονομήσει περισσότερο από 480.000 τόνους CO2 από τις δραστηριότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι προσπάθειες της Audi για βιωσιμότητα στην παραγωγική διαδικασία δεν περιορίζονται όμως μόνο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά εστιάζουν και στη διασφάλιση της βιώσιμης, συντηρητικής χρήση των φυσικών πόρων. Η Audi θέλει να καταστήσει την κυκλική οικονομία και τους κλειστούς βρόγχους προμήθειας αναπόσπαστο μέρος της παραγωγικής διαδικασίας. Έτσι όταν ένα αυτοκίνητο θα φτάνει στο τέλος της διάρκειας ζωής του, θα μπαίνει σε μια νέα φάση αξιοποίησης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Audi σκέφτεται την ανακυκλωσιμότητα ήδη από τη φάση σχεδιασμού και εξέλιξης ενός νέου αυτοκινήτου. Η επιστροφή των υλικών στους κλειστούς βρόγχους εξοικονομεί πόρους και ενέργεια που διαφορετικά θα απαιτούνταν για την παραγωγή ή την εξασφάλιση πρωτογενών πρώτων υλών. Τα παραδείγματα εφαρμοσμένης κυκλικής οικονομίας της Audi περιλαμβάνουν τον κλειστό βρόχο αλουμινίου που αφορά τη χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου, την ανακύκλωση γυαλιού καθώς και τη χημική ανακύκλωση μέσω μιας διαδικασίας πυρόλυσης για την ανακύκλωση μικτών πλαστικών αποβλήτων παλαιών αυτοκινήτων.
Όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται από την πιστοποίηση εφαρμογής των διεθνών κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance) σχετικά με την βιώσιμη περιβαλλοντική, ανθρωπιστική και εταιρική πολιτική σε όλες τις διαδικασίες της Audi. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται διαφανής και μετρήσιμη η δέσμευση της Audi για μια προσέγγιση ολιστικής βιωσιμότητας η οποία θα αποτελέσει το θεμέλιο της προόδου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network