O 1 βαθμός Κελσίου που κάνει τη διαφορά

Ακόμη και μια τόσο μικρή αλλαγή μπορεί να καθορίσει πόσα εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν από λειψυδρία και απώλειες αγροτικών καλλιεργειών και πόσοι θα εκδιωχθούν από τα σπίτια τους από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Η διαφορά ανάμεσα στον καιρό και το κλίμα είναι αντίστοιχα όπως η διάθεσή μας και η προσωπικότητά μας. Ο καιρός είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και οι οποίες δεν είναι ποτέ απολύτως σταθερές, ενώ το κλίμα είναι το σύνολο και ο μέσος όρος όλων αυτών των αλλαγών.

Ενώ λοιπόν, 1 °C δεν αντιπροσωπεύει μια μεγάλη αλλαγή στον καιρό, είναι μια τεράστια αλλαγή στο κλίμα. Όπως έχουμε ήδη παρατηρήσει όλοι αυτή η αλλαγή είναι αρκετή για να λιώσουν οι πάγοι και να αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας, να μετατοπιστούν τα πρότυπα βροχοπτώσεων σε όλο τον κόσμο και να αναδιοργανωθούν τα οικοσυστήματα, με αποτέλεσμα τα ζώα να καταφεύγουν σε πιο δροσερά μέρη και να καταστρέφονται εκατομμύρια δέντρα.



Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτός ο 1 °C αντιπροσωπεύει τον παγκόσμιο μέσο όρο και ότι πολλά μέρη του πλανήτη έχουν ήδη θερμανθεί περισσότερο από αυτόν. Για παράδειγμα, οι χερσαίες περιοχές έχουν θερμανθεί περίπου δύο φορές περισσότερο από την επιφάνεια της θάλασσας. Και η Αρκτική έχει θερμανθεί κατά περίπου 3 °C. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μείωση του χιονιού και του πάγου στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη επιτρέπει στο έδαφος να απορροφήσει περισσότερη ενέργεια, προκαλώντας πρόσθετη θέρμανση επιπλέον της θέρμανσης που προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σχετικά μικρές μακροπρόθεσμες αλλαγές στους μέσους κλιματικούς όρους επηρεάζουν σημαντικά και τα ακραία φαινόμενα. Παραδείγματος χάριν, καύσωνες είχαμε πάντα, όμως τα τελευταία χρόνια έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Τον Ιούνιο του 2020, μια πόλη στη Σιβηρία κατέγραψε θερμοκρασίες έως και 38 °C. Στην Αυστραλία πλέον, οι μετεωρολόγοι έχουν προσθέσει ένα νέο χρώμα στους μετεωρολογικούς χάρτες τους για να δείχνουν τις περιοχές όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 50°C. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει κι αυτή με τη σειρά της αυξήσει τον κίνδυνο πλημμύρας εξαιτίας των ορμητικών καταιγίδων και των υψηλών παλιρροιών. Ολα αυτά είναι προεόρτια της κλιματικής αλλαγής.



Δυστυχώς, θα έχουμε και περισσότερες αλλαγές στο μέλλον, καθώς, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, η μέση υπερθέρμανση του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 3 έως 5 °C μέχρι το τέλος του αιώνα. Αξίζει απλά να αναφερθεί πως η διαφορά μεταξύ των σημερινών μέσων παγκοσμίων θερμοκρασιών και εκείνων που επικράτησαν κατά το αποκορύφωμα της τελευταίας εποχής των παγετώνων, όταν οι πάγοι ακόμα κάλυπταν μεγάλα τμήματα της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, ανέρχεται σε περίπου 6°C.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα οι χώρες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη συνολική αύξηση της θερμοκρασίας σε 1,5 έως 2 °C από την προβιομηχανική εποχή. Όμως, ακόμη και αυτό το στενό εύρος τιμών έχει τεράστιες επιπτώσεις. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, μπορεί να καθορίσει το εάν αν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα αντέξουν ή θα εξαφανιστούν, και αν οι θαλάσσιοι πάγοι θα παραμείνει στην Αρκτική ή θα εξαφανιστούν εντελώς. Θα καθορίσει επίσης πόσα εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν από λειψυδρία και απώλειες αγροτικών καλλιεργειών και πόσοι θα εκδιωχθούν από τα σπίτια τους από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Με άλλα λόγια, έστω και 1 °C κάνει μεγάλη διαφορά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr