Ένα πρόγραμμα - πηγή ζωής που κάνει κάθε σταγόνα να μετράει
14237670_l_normal_none

Ένα πρόγραμμα - πηγή ζωής που κάνει κάθε σταγόνα να μετράει

Όπως κάθε δράση που είναι προσανατολισμένη στη διαφύλαξη και την προστασία του νερού στην Ελλάδα είναι σημαντική, έτσι και η συγκεκριμένη αξίζει της προσοχής μας.

Sponsored Content 

Είναι πολύ αισιόδοξο και ελπιδοφόρο να διαπιστώνεις ότι ένα τόσο αγαπημένο και δημοφιλές brand αναψυκτικών ηγείται στην προσπάθεια διαφύλαξης του πιο πολύτιμου αγαθού, του νερού. Για την Coca-Cola «κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη», κάτι που αποτελεί προτεραιότητα και για την Coca-Cola στην Ελλάδα εδώ και 18 χρόνια, καθώς πραγματοποιεί σημαντικές παρεμβάσεις που εξοικονομούν και διασφαλίζουν τους υδατικούς πόρους.

Στην αρχή με το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» που υλοποιήθηκε σταθερά έως το 2018, μετά με το πρόγραμμα «Το Νερό Στην Πόλη» που εστίασε στην Αλεξανδρούπολη, και από το 2022 μέχρι σήμερα, με το πρόγραμμα «Zero Drop», που υλοποιείται από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership Mediterranean (GWP-Med) και την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και μέσω τεχνικών παρεμβάσεων, εκσυγχρονίζει αποφασιστικά το δίκτυο νερού σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ελλείψεις.

Η υπεύθυνη διαχείριση και διαφύλαξη του νερού αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Coca-Cola Hellas για βιώσιμη ανάπτυξη. Συνεχώς προσπαθεί να εφαρμόσει νέους, καινοτόμους τρόπους για να μειωθεί το νερό που χρησιμοποιεί  στην παραγωγή των προϊόντων της, αλλά και να το αναπληρώσει με παρεμβάσεις που ωφελούν την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 18 χρόνια έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 80 έργα προστασίας και επάρκειας νερού σε 36 ελληνικά νησιά και πόλεις, τα οποία έχουν ωφελήσει χιλιάδες πολίτες, διασφαλίζοντας δισεκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως για τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτηριστική ήταν η θετική επίδραση του «Zero Drop» στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου η ανάγκη για εξοικονόμηση νερού στις γεωργικές κοινότητες είναι έντονη. Η επιλογή της πρωτεύουσας της Κρήτης δεν ήταν τυχαία.

Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη του νησιού και μία από τις πιο «ζωντανές» πόλεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα λειψυδρίας, τα οποία απειλούν την αγροτική ζωή και τις καλλιέργειες, επηρεάζοντας την ευρύτερη κοινότητα, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και την τουριστική οικονομία του νησιού. Επιπλέον, το παλιό δίκτυο διανομής νερού με υψηλό ποσοστό απωλειών έχει ως αποτέλεσμα τις συχνές διακοπές νερού, ενώ οι πιέσεις στους υδατικούς πόρους γίνονται πιο αισθητές τις θερινές περιόδους, απειλώντας τα επίπεδα των κύριων αποθεμάτων νερού της πόλης. Σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση νερού κατά την τουριστική περίοδο, αυτό εντείνει την πρόκληση της σταθερής παροχής νερού για τους αγρότες και τους κατοίκους.

Έτσι, λοιπόν, το καλοκαίρι του 2023, για να βοηθήσει την κοινότητα, το πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop», ταξίδεψε στο Ηράκλειο. Στόχος, η ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων εξοικονόμησης νερού σε πέντε αγροτικές κοινότητες στον Προφήτη Ηλία, στις Βούτες, στον Άγιο Σύλλα, στο Πετροκέφαλο και στην Κερασιά. Το έργο, το οποίο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου, και επιπλέον χρηματοδότηση από την Coca-Cola Τρία Έψιλον, εξασφάλισε την παροχή ανακυκλωμένου νερού για άρδευση, με τη μορφή ασφαλώς επεξεργασμένων λυμάτων. Σύμφωνα με τον GWP-Med, το αποτέλεσμα ήταν η εξοικονόμηση 14,5 εκατομμυρίων λίτρων πόσιμου νερού ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σε έξι πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων, ωφελώντας χιλιάδες κατοίκους του νησιού.

Αλλά ας μιλήσουμε με πιο συγκεκριμένα παραδείγματα: στον Προφήτη Ηλία, το πρόγραμμα «Zero Drop» επικεντρώθηκε στον εκσυγχρονισμό της υποδομής του αρδευτικού δικτύου, αντικαθιστώντας το παλιό σύστημα που οδηγούσε σε επαναλαμβανόμενες διαρροές και διακοπές και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους άρδευσης για 3.400 αγρότες και την εξοικονόμηση 11 εκατομμυρίων λίτρων νερού το χρόνο, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία στην ιστοσελίδα της GWP-Med.

Παράλληλα, στις Βούτες, ο εξοπλισμός δύο μεγάλων αντλιοστασίων αναβαθμίστηκε πλήρως, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, ενώ τοποθετήθηκε μια νέα ενεργειακά αποδοτική αντλία. Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι παρεμβάσεις αυτές μείωσαν το αποτύπωμα άνθρακα των σταθμών κατά 30.000 κιλά CO2 ετησίως, κάτι παρόμοιο με την απομάκρυνση έξι αυτοκινήτων από το δρόμο, καθώς και την εξοικονόμηση ενός εκατομμυρίου λίτρων νερού ετησίως.

Αποτέλεσμα; Η ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής, η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η διασφάλιση αποθεμάτων νερού, καθώς και η αποφυγή άντλησης νερού από τον τοπικό υδροφόρο ορίζοντα.

Στο πλαίσιο της  προσπάθειας ενημέρωσης των αγροτών και της ευρύτερης κοινότητας στις αρχές της ορθής διαχείρισης του νερού, το «Zero Drop» στην Κρήτη πραγματοποίησε, επίσης, σε συνεργασία με το Δήμο, εκπαιδευτικό σεμινάριo, όπου ειδικοί μοιράστηκαν συμβουλές γνώσεις για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στον αγροτικό τομέα, ενώ ενημερωτικό φυλλάδιο με πρακτικές εξοικονόμησης νερού μοιράστηκε σε περισσότερα από 50.000 νοικοκυριά μαζί με τους λογαριασμούς ύδρευσης. Επίσης, περισσότεροι από 100 μαθητές από δύο τοπικές κοινότητες του Προφήτη Ηλία και των Βουτών εκπαιδεύτηκαν στον κύκλο του νερού και τις βασικές αρχές εξοικονόμησής του στο σπίτι, μέσω ενός διαδραστικού παιχνιδιού, το οποίο ενισχύει το έργο των τοπικών εκπαιδευτικών.

Το έργο του προγράμματος Zero Drop στο Ηράκλειο είναι ένα έργο που αγγίζει άμεσα τους ανθρώπους της Κρήτης. Δείτε περισσότερα στο βίντεο.
Zero Drop Κρήτη | Η ιστορία του Βαγγέλη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK