Ο χάρτης του κρασιού επανασχεδιάζεται
vineyard1

Ο χάρτης του κρασιού επανασχεδιάζεται

Η άνοδος της θερμοκρασίας, ενδεχομένως να αλλάξει τη γεωγραφία της παραγωγής κρασιού, καθώς οι σημερινές αμπελουργικές περιοχές ίσως να καταστούν ακατάλληλες για την καλλιέργεια αμπελιού.

Η αμπελουργία είναι η τρίτη πιο κερδοφόρα καλλιέργεια παγκοσμίως, μετά τις πατάτες και τις ντομάτες, με αξία 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nature Reviews Earth & Environment. Η παγκόσμια παραγωγή το 2020 άγγιξε τους 80 εκατομμύρια τόνους σταφυλιών. Από αυτούς το 49% μετατράπηκε σε κρασί και αποστάγματα, ενώ το 43% καταναλώθηκε ως νωπά σταφύλια και το 8% ως σταφίδες. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η άνοδος της θερμοκρασίας, θα μπορούσε να αλλάξει τη γεωγραφία της παραγωγής κρασιού, καθώς οι σημερινές αμπελουργικές περιοχές ενδέχεται να καταστούν ακατάλληλες για την καλλιέργεια αμπελιού. Υπολογίζεται ότι περίπου το 90% των παραδοσιακών αμπελουργικών περιοχών στις παράκτιες και πεδινές περιοχές της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της νότιας Καλιφόρνιας θα μπορούσε να κινδυνεύσει να εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα εξαιτίας της υπερβολικής ξηρασίας και των συχνότερων κυμάτων καύσωνα.


Ταυτόχρονα, οι θερμότερες θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν την καταλληλότητα για άλλες περιοχές (Ουάσιγκτον, Όρεγκον, Τασμανία, βόρεια Γαλλία) και να οδηγήσουν στην εμφάνιση νέων αμπελουργικών περιοχών, όπως το νότιο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τη μία λοιπόν θα προκύψουν νέες αμπελουργικές περιοχές σε σημεία που παλαιότερα κρίνονταν ακατάλληλα, από την άλλη θα ανακύψουν ζητήματα σχετικά με τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Επιπλέον, η έκθεση σκιαγραφεί το σενάριο εμφάνισης νέων παρασίτων και ασθενειών, ενώ πρόκληση αποτελούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, έντονες βροχοπτώσεις, χαλαζόπτωση).

Ήδη, οι Ιταλοί οινοπαραγωγοί του οινοποιείου Terra dei Re για να προστατεύσουν τα πολύτιμα αμπέλια τους από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας τόλμησαν να «σκαρφαλώσουν» πιο ψηλά από τους άλλους παραγωγούς της περιοχής και να καλλιεργήσουν σε υψόμετρο 800 μέτρων στις πλαγιές του ανενεργού ηφαιστείου Μόντε Βουλτούρε στη Μπαζιλικάτα της Ιταλίας.


Η εταιρία έχει υιοθετήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην υπάρξουν παραφωνίες που θα αλλοιώσουν το χαρακτήρα της φύσης και έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό τους γύρω από τους τρόπους που θα ρυπαίνουν λιγότερο το περιβάλλον. Έτσι, συγκεντρώνουν δεδομένα για καταγράψουν τη ροή των εκπομπών αναλύοντας τον κύκλο ζωής των κρασιών, παρακολουθούν την κατανάλωση ενέργειας στον αμπελώνα και γνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον οι μεταφορές των προϊόντων, ενώ ξέρουν με ακρίβεια πόση ενέργεια δαπανάται στο κελάρι παρεμβαίνοντας στοχευμένα όπου παρατηρείται υπερβολική κατανάλωση. Η παραγωγή ενέργειας πραγματοποιείται με φωτοβολταϊκά συστήματα, συγκεντρώνεται το βρόχινο νερό σε ειδικές δεξαμενές και επαναχρησιμοποιείται στη γεωργία, έχει μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και έπειτα από 10 χρόνια μελετών και συλλογής δεδομένων, έχουν προσδιοριστεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ανά μπουκάλι. Σύμφωνα με αυτές, λοιπόν, έχουν εφαρμοστεί μέτρα για τη μείωση των εκπομπών κατά 30%.


Ο καθηγητής αμπελουργίας στο Bordeaux Sciences Agro και στο Ινστιτούτο για την Επιστήμη της Αμπέλου και του Οίνου στη Γαλλία κάνει λόγο για τη λύση των «εύρωστων» αμπελιών που μπορούν να αντέξουν σε ακραίες συνθήκες. «Αναπτύσσονται παντού, ακόμα και στις ερήμους του Ισραήλ και σε τροπικές περιοχές», είπε στο ABC News και πρόσθεσε ότι τώρα οι αμπελουργοί αρχίζουν να σκέφτονται την επέκταση σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Βόρεια Ευρώπη, συμπληρώνοντας ότι αυτού του τύπου η προσαρμογή είναι εφικτή τώρα. Δεν είναι όμως όλα εύκολα. Αν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία περιορίσουν τη διαθεσιμότητα του νερού θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα συστήματα άρδευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ