Μια καινοτόμα πρωτοβουλία που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ρύπανσης στα λιμάνια

Με μότο το «Καμία πηγή ρύπανσης δεν είναι ασήμαντη», το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας «ώθηση» της ελίν συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Sponsored Content

Με ισχυρή παρουσία στον κλάδο της ενέργειας τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά εδώ και 70 χρόνια (ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1954), η ελίν επιδεικνύει ιδιαίτερη υπευθυνότητα αναφορικά με τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων της στο φυσικό περιβάλλον. Οι πρωτοβουλίες που υλοποιεί για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της επεκτείνονται σε κάθε στάδιο της επιχειρηματικής της λειτουργίας και δραστηριότητας. Μια δραστηριότητα που έχει επεκταθεί στο πλαίσιο της ενεργειακής μετεξέλιξης της εταιρείας.

Η μακροβιότερη επιχείρηση του κλάδου στην Ελλάδα έχει μεταβληθεί από μια παραδοσιακή εταιρεία καυσίμων σε έναν σύγχρονο, ολοκληρωμένο όμιλο ενέργειας που αναζητά διαρκώς νέους δρόμους προς το αύριο. Αντιλαμβανόμενη λοιπόν τις πραγματικές επιταγές της εποχής, η ελίν έχει στραφεί σε ηπιότερες μορφές ενέργειας, υιοθετεί πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον στις εσωτερικές λειτουργίες και στα προϊόντα της και υλοποιεί πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Πριν από ένα χρόνο, η εταιρεία ξεκίνησε να υλοποιεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητάς της, «ώθηση», το οποίο εφαρμόζει πρακτικές πλήρως ευθυγραμμισμένες με τη φιλοσοφία του ESG, στηρίζοντας πρωτοβουλίες και δράσεις που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, και ως μια εταιρεία άρρηκτα συνδεδεμένη με την θάλασσα - με δυναμική παρουσία στις μεγαλύτερες μαρίνες της Ελλάδας -, η ελίν αναγνωρίζει το μεγάλο  πρόβλημα της ρύπανσης των θαλάσσιων υδάτων καθώς και τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν τα καύσιμα και τα λιπαντικά, εάν υπάρξουν διαρροές. Για τον λόγο αυτό εφαρμόζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των τοπικών κοινωνιών των ελληνικών νησιών κατά της ρύπανσης των θαλάσσιων υδάτων, σε συνεργασία με τον οργανισμό Aegean Rebreath και το Δίκτυο Μπλε Δήμων.

Με βασικό μήνυμα ότι «Καμία πηγή ρύπανσης δεν είναι ασήμαντη» στελέχη της ελίν επισκέπτονται νησιά του Δικτύου Μπλε Δήμων (μια σύμπραξη 19 νησιωτικών και παράκτιων δήμων), μαζί με ειδικούς από τον οργανισμό Aegean Rebreath και εκπαιδεύουν τους τοπικούς αλιείς και τα λιμενικά ταμεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης. Με στόχο, όχι μόνο την απόκτηση θεωρητικών γνώσεων αλλά και τη δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής τους σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, η ελίν προχωρά και στη δωρεά αντιρρυπαντικού εξοπλισμού, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να γίνουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες προστάτιδες και διαχειρίστριες του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Η εταιρεία έχει ήδη επισκεφθεί 6 νησιά: τη Σαντορίνη, τη Λευκάδα, την Αλόννησο, τον Πόρο, την Πάρο και την Αντίπαρο, ενώ σημειώνεται ότι η αξία του προγράμματος φάνηκε γρήγορα στην πράξη: λίγες ημέρες μετά την παράδοση του σχετικού εξοπλισμού, συνέβη περιστατικό ρύπανσης στο λιμάνι της Βλυχάδας της Σαντορίνης. Οι γνώσεις καθώς και ο εξοπλισμός που είχε στη διάθεσή της η τοπική κοινωνία αποδείχθηκαν καίριας σημασίας για τον έγκαιρο περιορισμό της ρύπανσης και την αποφυγή μεγαλύτερης βλάβης στο θαλάσσιο οικοσύστημα, προτού καταφτάσει το λιμενικό στο σημείο.

Φέτος, η πρωτοβουλία επεκτείνεται και αναβαθμίζεται με την εισαγωγή του προγράμματος Marine Census για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση σε λιμένες της χώρας, αναγνωρίζοντας την έλλειψη συστηματικής καταγραφής και κατανόησης του αντίκτυπου της θαλάσσιας ρύπανσης στα νησιά. Η συλλογή των δεδομένων γίνεται μέσω ενός υποβρύχιου τηλεκατευθυνόμενου οχήματος (RoV), το οποίο μπορεί παράλληλα να βοηθήσει και την ανέλκυση διχτυών από το βυθό. Στη συνέχεια, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, αναλύει και αξιολογεί τα δείγματα, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις στις τοπικές κοινωνίες τόσο σχετικά με τις πηγές ρυπάνσεων όσο και με την ανάπτυξη εξειδικευμένων πολιτικών αντιμετώπισής τους.

Το πρόγραμμα «Καμία πηγή ρύπανσης δεν είναι ασήμαντη» επομένως ενισχύει με συνολικό και ολοκληρωμένο τρόπο τα νησιά του Δικτύου Μπλε Δήμων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των ρυπάνσεων και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ενώ η ελίν αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι συνεχίζει να πορεύεται με γνώμονα την ευθύνη και την αξιοπιστία που τη χαρακτηρίζουν εδώ και επτά δεκαετίες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr