Πώς δημιουργήθηκε ο «πράσινος» αυτοκινητόδρομος της χώρας

Η Ολυμπία Οδός κατάφερε να αναβαθμίσει την ταξιδιωτική εμπειρία μας και ταυτόχρονα να φροντίζει το περιβάλλον, με μια σειρά από εντυπωσιακές και σύγχρονες τεχνολογίες.

Η κλιματική κρίση είναι ένα από τα φλέγοντα θέματα της εποχής μας αφού οι επιπτώσεις της γίνονται φανερές κάθε μέρα και περισσότερο σε όλον τον κόσμο. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, οι πολιτικές πράσινης ανάπτυξης αποτελούν μονόδρομο σε όλους τους τομείς, από τη γεωργία και την ενέργεια μέχρι τις μεταφορές. Καθώς ο κλάδος των αυτοκινητοδρόμων είναι ένας σημαντικός παράγοντας ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου έχει αναδειχθεί σε επιτακτική ανάγκη.

Η Ολυμπία Οδός εδώ και 15 χρόνια επενδύει σε διεθνείς πρακτικές για «έξυπνες» και βιώσιμες οδικές μεταφορές. Προέβλεψε εγκαίρως τις σύγχρονες απαιτήσεις και δεν δίστασε να εκκινήσει πρωτοποριακές δράσεις με στόχο να ελαχιστοποιήσει την άμεση επίδραση που έχει η υποδομή στο περιβάλλον. Ο στρατηγικός στόχος της, που τοποθετείται πέραν των συμβατικών της υποχρεώσεων, είναι να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030. Προς αυτή την κατεύθυνση, εφαρμόζει πρωτοποριακά προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας των χρηστών του αυτοκινητόδρομου.


Μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα σε 3 βήματα
Ήδη από το 2017 η εταιρεία ξεκίνησε να εφαρμόζει τη στρατηγική της για ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα. Πρώτο βήμα ήταν η αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών με νέα, τεχνολογίας LED, σε 17 σήραγγες κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, ενώ το 2019 η Ολυμπία Οδός απέκτησε πιστοποιητικά πράσινης ενέργειας για το σύνολο των αναγκών ηλεκτρικού ρεύματος του αυτοκινητόδρομου.

Σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη φάση για το μηδενισμό του ενεργειακού αποτυπώματος του έργου μέχρι το 2030. Πρόκειται για την εφαρμογή Προσαρμοστικού Φωτισμού “Adaptive Lighting” στα ανοιχτά τμήματα του αυτοκινητοδρόμου. Το σύστημα προβλέπει, πέρα από την αντικατάσταση των συσκευών φωτισμού με νέες LED, την ανάπτυξη τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που θα επιτρέπει τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, προβλέποντας το μοντέλο κυκλοφορίας στο αυτοκινητόδρομο.
Το επόμενο βήμα είναι η εγκατάσταση «φωτοβολταϊκών πάρκων» κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, με την ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται και η επίτευξη του στόχου.


Ταυτόχρονα, υλοποιούνται και άλλα έργα με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μία από τις πιο εντυπωσιακές πρωτοβουλίες της Ολυμπίας Οδού είναι η εφαρμογή ανοιχτόχρωμης επικάλυψης οδοστρώματος στη σήραγγα Θησέας στην Κακιά Σκάλα. Η «λευκή άσφαλτος» απαιτεί χαμηλότερο επίπεδο φωτισμού στη σήραγγα και συνεπώς μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ κάνει την οδήγηση πιο εύκολη και ξεκούραστη.


Ένα ακόμα επιτυχημένο πρόγραμμα «ορθής χρήσης των φυσικών πόρων» είναι το Water from the Air, με το οποίο συλλέγεται νερό από την υγρασία του αέρα, φιλτράρεται ενδελεχώς, εμπλουτίζεται και τελικά παράγει φρέσκο πόσιμο νερό για τους ταξιδιώτες. Το σύστημα έχει εγκατασταθεί σε 11 parking κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου από την Ελευσίνα έως την Πάτρα. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στην Πατρών – Πύργου, όπως και όλες οι άλλες καινοτομίες του αυτοκινητόδρομου.

Το τρίτο βήμα αφορά την ηλεκτροκίνηση που όπως όλα δείχνουν είναι το μέλλον των μεταφορών. Η Ολυμπία Οδός διαθέτει ήδη ταχυφορτιστές σε τρία σημεία κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου. Αυτή την ώρα επεκτείνεται το δίκτυο των φορτιστών σε όλους τους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών και στα εστιατόρια (έως τώρα βρίσκονται μόνο στα πρατήρια καυσίμων). Οι φορτιστές βρίσκονται σε Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών έτσι ώστε οι οδηγοί να μπορούν να επωφεληθούν από μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του χρόνου φόρτισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ΣΕΑ Ψαθοπύργου λειτουργούν πέρα από τους κλασικούς ταχυφορτιστές DC 50kW και υπερ-ταχυφορτιστές TESLA DC 250kW. Πολύ σύντομα, η απόσταση μεταξύ δύο σημείων φόρτισης θα είναι λιγότερη από 50χλμ.

Οι οδηγοί μπορούν να βρουν πού υπάρχουν φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού με μία ματιά στο Διαδραστικό Χάρτη στο www.olympiaodos.gr


Συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση με όχημα την τεχνολογία
Μένοντας σταθερά προσανατολισμένη σε τεχνολογίες που αναβαθμίζουν τις υποδομές και τις υπηρεσίες της και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών, η Ολυμπία Οδός έχει αναπτύξει το καινοτόμο πρόγραμμα SMART TUNNEL που χρησιμοποιεί το Ιnternet οf Τhings για τη real time παρακολούθηση της λειτουργικής κατάστασης του εξοπλισμού των σηράγγων, το εργαλείο MIRANDA για την παρακολούθηση της ποιότητας του οδοστρώματος και το λογισμικό Pavement Management Tool που προβλέπει τη λειτουργική και δομική κατάσταση του οδοστρώματος και σχεδιάζει τεχνικές παρεμβάσεις.


Είναι ο πρώτος και μόνος αυτοκινητόδρομος που εφάρμοσε τη χιλιομετρική χρέωση μέσω του πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS Hybrid, η οποία στηρίζεται σε τεχνολογία «ελεύθερης ροής», που συμβάλλει εκτός των άλλων και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των οχημάτων.
Επιπλέον, εγκατέστησε POS στις 92 λωρίδες Αυτόματων Μηχανημάτων Πληρωμής και προσέφερε δωρεάν σε όλους, συνδρομητές και μη, την εφαρμογή Olympia Odos mobile App με μια ολοκληρωμένη σουίτα «έξυπνων» υπηρεσιών, την πιο εξελιγμένη στη χώρα.

Τα επιτεύγματα
Από την αρχή της κατασκευής της, η Ολυμπία Οδός κατάφερε να συνδέσει το όνομά της με τη βιωσιμότητα εφαρμόζοντας καινοτόμες λύσεις για τη μείωση του συνολικού περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, και τη φροντίδα των τοπικών κοινωνιών. Οι πρωτοβουλίες της Ολυμπίας Οδού ευθυγραμμίζονται με την περιβαλλοντική στρατηγική του κύριου μετόχου της, VINCI Highways, που προωθεί «πράσινες» οδικές μεταφορές σε 15 χώρες.
Οι προσπάθειες έχουν φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Βάσει μετρήσεων που διενεργήθηκαν, προέκυψε πως από το 2018 έως το 2022 η Ολυμπία Οδός μείωσε το ανθρακικό αποτύπωμα του αυτοκινητοδρόμου κατά 41%. Αυτό την κατατάσσει αυτομάτως στην πρωτοπορία του μεγάλου δικτύου αυτοκινητοδρόμων παγκοσμίως, της VINCI Highways. Έτσι, θα είμαστε η πρώτη χώρα αυτού του δικτύου που θα πιάσει το στόχο της ανθρακοποίησης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr