Όμιλος Attica: Ενώνοντας τα ελληνικά νησιά με πυξίδα την υπευθυνότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον
atticagroup1

Όμιλος Attica: Ενώνοντας τα ελληνικά νησιά με πυξίδα την υπευθυνότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον

Ένας από τους μεγαλύτερους Ομίλους στην επιβατηγό ναυτιλία διεθνώς, αναβαθμίζει τον στόλο του και περνάει στην επόμενη μέρα με το βλέμμα στη βιώσιμη ανάπτυξη


Sponsored Content

Η επιβατηγός ναυτιλία είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με μελέτη, για το 2019, του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ο Όμιλος Αttica με πολυετή παρουσία στις ελληνικές και διεθνείς θάλασσες, ηγείται του Ελληνικού κλάδου επιβατηγού ναυτιλίας και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών επιβατηγού ναυτιλίας παγκοσμίως.

Την ίδια στιγμή, με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να διαμορφώνουν νέες προκλήσεις για τις εταιρείες του κλάδου, προτεραιότητα για τον Όμιλο παραμένει η ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του στόλου του και συνολικά η μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, σε θάλασσα και ξηρά, συνεχίζοντας, στο πλαίσιο αυτό, την υλοποίηση ενός διευρυμένου επενδυτικού πλάνου.


Ο 15ος Απολογισμός Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης

Πιστή στη δέσμευσή της για ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των λειτουργιών της, η Attica Group αποτέλεσε την 1η εταιρεία στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο, που εξέδωσε Απολογισμό Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης το 2009, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες GRI.

Ο 15ος Απολογισμός Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της τριετούς στρατηγικής 2021 – 2023 και αποτυπώνει την ενισχυμένη ωριμότητα του Ομίλου κατά 18,2% έναντι του 2020, σε σχέση με το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Διακυβέρνηση. Συνθέτει δε το θετικό του αποτύπωμα για το 2023 και διαμορφώνει το πλαίσιο για τα επόμενα έτη καθώς περιλαμβάνει τόσο τις δράσεις και τα επιτεύγματα της εταιρείας, μέσα από 94 δημοσιοποιήσεις GRI και 360 ποσοτικούς δείκτες, όσο και την καταγραφή 33 μελλοντικών στόχων.


Επενδύσεις για το περιβάλλον

Εστιάζοντας στο περιβάλλον, η Attica Group, έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του στόλου παράλληλα με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε στεριά και θάλασσα.
Κατά τα τελευταία έτη, υλοποιεί σειρά περιβαλλοντικών επενδύσεων για την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου πλάνου που περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και αποτελεί τον οδικό χάρτη απανθρακοποίησης του Ομίλου. Πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα στόχων που επιτυγχάνονται μέσα από μια σειρά ενεργειών που επεκτείνονται από την τροποποίηση και προσαρμογή δρομολογίων για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίων έως τη διεξαγωγή μελέτης για τη χρήση εναλλακτικού καυσίμου σε νεότευκτα πλοία του στόλου.

Ενδεικτικά, κατά το 2023, και σύμφωνα με τα στοιχεία του Απολογισμού Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο Όμιλος κατάφερε να μειώσει τον δείκτη έντασης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία του, ανά διανυθέν ναυτικό μίλι κατά 1%, σε σχέση με το έτος βάσης 2019, επίσης τις εκπομπές SOx σε όλες τις μορφές κατά 3% καθώς και τον δείκτη κατανάλωσης νερού στα πλοία ανά επιβάτη κατά 4,4%. Σε ό,τι αφορά στην ξηρά και τα γραφεία του, πέτυχε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 14,1 % ανά εργαζόμενο, μέσα από στοχευμένη δέσμη μέτρων, ενώ υλοποίησε προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο 86,3% των εργαζομένων του.


Περνώντας από την θεωρία στην πράξη - Η 6η περιβαλλοντική απόΔραση στον Πόρο

Με κάθε ευκαιρία η Αttica Group, αποδεικνύει πως η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σταθερή προτεραιότητα, υλοποιώντας δράσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής κουλτούρας και παράλληλα δηλώνουν εμπράκτως την υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από την ενεργοποίηση της κοινότητας των εργαζομένων - εθελοντών της, τη συμβολή των ΜΚΟ και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, στις 22 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στον Πόρο, η 6η περιβαλλοντική απόΔραση του Ομίλου. Συνολικά 92 εθελοντές - εργαζόμενοι της Attica Group, 2 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις («Aegean Rebreath» και «Πράκτορες του Πλανήτη») και περισσότεροι από 280 μαθητές, ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο νησί.


Το νούμερα από τη δράση του Ομίλου στο Πόρο είναι ενδεικτικά της επίδρασης που είχε:
• 280 μαθητές, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους σε καθημερινές πρακτικές που μας αφορούν όλους και διασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μας.
• 3.000 αντικείμενα συλλέχθηκαν από το βυθό του λιμανιού του Πόρου, τα οποία στην πορεία προωθήθηκαν για ανακύκλωση. Μια δράση με σημαντικό αντίκτυπο που πραγματοποιήθηκε από 111 εθελοντές, εκ των οποίων 92 εργαζόμενοι του Ομίλου.


Με το βλέμμα στην επόμενη τριετία

«Εδώ και χρόνια, ενσωματώνουμε στις δράσεις μας τις Αρχές της Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, τις οποίες υπηρετούμε βάσει συγκεκριμένων στόχων και κριτηρίων. Στόχος μας για την επόμενη τριετία είναι η περαιτέρω εξέλιξη του υπεύθυνου τρόπου λειτουργίας μας και ενσωμάτωσης των αρχών ESG, κατά 13,6%», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Attica, κ. Παναγιώτης Δικαίος. «Κινητήριο δύναμη μας αποτελούν οι άνθρωποι μας οι οποίοι πλαισιώνουν ενεργά όλες μας τις δράσεις. Μαζί, εξελισσόμαστε, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και πρότυπα για τον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας», όπως υπογράμμισε.

Περισσότερα σχετικά με τον Απολογισμό Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης μπορείτε να βρείτε εδώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK