Το μέλλον της τροφής στηρίζεται στη βιωσιμότητα
kedriki_dodoni__9K6A7154_2000px

Το μέλλον της τροφής στηρίζεται στη βιωσιμότητα

Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ ενσωματώνει φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, με σκοπό να διασωθεί το περιβάλλον και να διασφαλιστεί η ποιότητα των τροφίμων, προσφέροντας τη «γεύση του καλού».


Sponsored content

Επιστήμονες από όλον τον κόσμο επισημαίνουν καθημερινά πόσο επείγει να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των δραματικών συνεπειών της, όπως είναι η υποβάθμιση των φυσικών πόρων. Όπως είναι φυσικό η τροφική αλυσίδα επηρεάζεται άμεσα από αυτές τις συνθήκες, κάτι που σημαίνει ότι η οργανωμένη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος δεν παίρνει άλλες αναβολές. Εκτός από τις στρατηγικές που υιοθετούν ή προγραμματίζουν οι χώρες όλου του κόσμου, η ιδιωτική πρωτοβουλία μπαίνει επίσης στη μάχη για τη διάσωση του πλανήτη. Άλλωστε όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί, κάθε δράση, όσο μικρή ή μεγάλη και να είναι, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του μέλλοντος.


Η γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου ΔΩΔΩΝΗ, αντιλαμβάνεται πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση και ενσωματώνει εξελιγμένες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, με σκοπό να συμβάλει στη βιωσιμότητα και τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων. Πρόκειται για μια κορυφαία εταιρεία στην παραγωγή φέτας, η οποία έρχεται πρώτη σε πωλήσεις στην Ελλάδα και στις εξαγωγές σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα αποτελεί προτεραιότητα για τη ΔΩΔΩΝΗ και η βιωσιμότητα είναι πλέον μονόδρομος. Άλλωστε, ως μέλος του UNGC (Οικουμενικού Συμφώνου ΟΗΕ) έχει δεσμευτεί ως προς τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) δηλώνοντας πλήρως εναρμονισμένη με τη Συμφωνία του Παρισιού για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια η ΔΩΔΩΝΗ έχει επιτύχει να μειώσει τις εκπομπές των αερίων ρύπων της κατά 15% στα πεδία εφαρμογής (scopes) 1 & 2.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σταθμό δυναμικής 2,15 GWp στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων, παρέχοντας το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της εγκατάστασης, μειώνοντας παράλληλα το ανθρακικό αποτύπωμα της εταιρείας. Το έργο που κόστισε €1,3εκ., έχει σαν αποτέλεσμα να εκλύονται στην ατμόσφαιρα 2.365 tns CO2 eq λιγότεροι ρύποι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.


Επιδόσεις και στην κυκλική οικονομία


Θετικό είναι και το πρόσημο που σημειώνει όσον αφορά στην κυκλική οικονομία μέσω της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία, καθώς αξιοποιεί τα φυτικά και ζωικά υπολείμματα με βιώσιμο τρόπο (zero waste management). Υποστηρίζοντας ενεργά τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης η ΔΩΔΩΝΗ διαχειρίζεται το 72% των παραπροϊόντων της παραγωγικής διαδικασίας (ορός τυρογάλακτος) προωθώντας ποσότητα για βιοαέριο σε εξωτερική εγκατάσταση, πώληση σε τρίτους προς παραγωγή προϊόντων αυτών καθώς και 28% ως τροφή σε κρεατοπαραγωγά ζώα.

Ακολουθώντας πιστά τις 3 αρχές του zero waste management (Reduce/Reuse/Recycle) η ΔΩΔΩΝΗ, με το πρόγραμμα ανακύκλωσης που εφαρμόζει ανακυκλώνει το 95% των αποβλήτων που προέρχονται από τα υλικά συσκευασίας της. Ανακυκλώνει το 100% του χαρτιού και των λευκοσιδηρών δοχείων που χρησιμοποιεί.
Οι πολιτικές που εφαρμόζει η εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος αξιολογούνται τα τελευταία 4 χρόνια από την EcoVadis, έναν από τους πιο αξιόπιστους διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης βιωσιμότητας εταιρειών. Για το 2023 η επίδοση της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ αξιολογήθηκε ιδιαίτερα θετικά, και συμπεριλήφθηκε στο 1% των εταιρειών με θετικό αποτύπωμα, που δραστηριοποιούνται στη γαλακτοβιομηχανία.

Λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων της, η εταιρεία έχει έναν λόγο παραπάνω να στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων (food waste) σε όλα τα βήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μάλιστα, είναι ενεργό μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων». Στην κοινή αυτή προσπάθεια ο στόχος είναι ένας, η μείωση του food waste και της επισιτιστικής ανασφάλειας στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, η ΔΩΔΩΝΗ έχει βελτιστοποιήσει τις συνθήκες παραγωγής και συσκευασίας των προϊόντων της, προσφέροντας στους καταναλωτές προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι, διατηρώντας πάντα τη φρεσκάδα και τα γευστικά χαρακτηριστικά τους.


Κοινωνική υπευθυνότητα


Εκτός από το περιβάλλον όμως η εταιρεία υιοθετεί και μια υπεύθυνη στρατηγική απέναντι στην κοινωνία, στηρίζοντας ομάδες συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια του 2023 διέθεσε περίπου 70.000 μερίδες προϊόντων σε κοινωνικές δομές σε όλη την Ελλάδα.

Σημαντική είναι και η στήριξη που προσφέρει η ΔΩΔΩΝΗ στους 2.500 κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζεται, επενδύοντας στο ζωικό κεφάλαιο. Η εταιρεία διαθέτει μια εξειδικευμένη ομάδα από έμπειρους κτηνιάτρους και ζωοτέχνες, οι οποίοι προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη στους παραγωγούς. Επιπλέον, τα 6 τελευταία χρόνια υλοποιεί την πρωτοβουλία «Πρόγραμμα 400», ένα πρότυπο πρόγραμμα συμβουλευτικής και υποστήριξης το οποίο εντάσσονται 400 επιλεγμένοι τοπικοί παραγωγούς, με στόχο την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του πρόβειου γάλακτος. Στην ίδια φιλοσοφία, δηλαδή τη στήριξη των συνεργατών της, είναι και οι προκαταβολές ύψους €10 εκατ., που η ΔΩΔΩΝΗ χορηγεί για την αγορά ζωοτροφών, αύξηση του ζωικού κεφαλαίου ή άλλες ανάγκες τους, ενώ επιλέγει σε μεγάλο ποσοστό τοπικούς παραγωγούς. Συγκεκριμένα το 60% του αγελαδινού και περίπου το 50% του αιγοπρόβειου γάλακτος συλλέγεται από την περιφέρεια της Ηπείρου.

Η ΔΩΔΩΝΗ αντιλαμβάνεται πόσο άρρηκτα είναι συνδεδεμένος ο άνθρωπος με το φυσικό περιβάλλον και στρέφει το βλέμμα στο μέλλον, διαθέτοντας όλες τις δυνάμεις της για τον κοινό σκοπό. Αυτή άλλωστε είναι «η γεύση του καλού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK