Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
01.03.2019
13:58
Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι μια καλή ευκαιρία να απολαύσουμε νηστίσιμους μεζέδες και άλλες λιχουδιές που συνήθως δεν έχουν την τιμητική τους στην καθημερινότητά μας. Όσπρια, λαχανικά, θαλασσινά και χαλβάς είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές σε ένα τραπέζι που μυρίζει Ελλάδα!
Λαγάνα
Το ψωμί με την ωραία τραγανή κρούστα, που παρασκευάζεται παραδοσιακά χωρίς προζύμι, δε λείπει ποτέ από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Ταιριάζει απόλυτα με όλες τις νηστίσιμες λιχουδιές που θα φτιάξετε.
Ταραμοσαλάτα
Στο σαρακοστιανό τραπέζι εμφανίζεται σε πολλές εκδοχές για να διαλέξετε ποια ταιριάζει καλύτερα στα γούστα σας. Φτιάξτε τη με λευκό ή κόκκινο ταραμά προσθέτοντας ψωμί ή πατάτα, κρεμμύδι ή σε κάποιες περιπτώσεις σκόρδο, αμύγδαλα, λεμόνι και λάδι επιλογής σας (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο).
Extra tip: Ανάλογα με την υφή που θέλετε να έχει, χτυπάτε τον ταραμά με τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ ή τον φτιάχνετε στο χέρι, λιώνοντας τα υλικά απλά με ένα πιρούνι. Για να μην κόψει, προσθέτετε το λάδι σταδιακά. Αν πάραυτα κόψει, απλά ρίχνετε λίγο νεράκι και τον ξαναχτυπάτε στο μίξερ. Για πιο γεμάτη γεύση, προτιμήστε ελαιόλαδο ενώ για πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα σπορέλαιο.
Χαλβάς
Με πλούσια σουσαμένια γεύση, o χαλβάς από ταχίνι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού. Είναι γνωστός και ως χαλβάς του μπακάλη επειδή παλαιότερα τον πουλούσαν σε παντοπωλεία, σήμερα όμως τα καταστήματα προσφέρουν χαλβά για όλα τα γούστα.
Ο Μακεδονικός Χαλβάς με τη μοναδική, αυθεντική γεύση του δίνει μια ξεχωριστή γλύκα και νοστιμιά στο νηστίσιμο τραπέζι ενώ μπορεί να σερβιριστεί σκέτος, με κανέλα, λεμόνι ή συνοδεία φρούτων, ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις του καθενός!
Ελιές και τουρσιά
Οι θρούμπες, οι «τσακιστές» ελιές και τα κάθε λογής τουρσιά που βάζουμε στο τραπέζι μας μπορεί να αλλάζουν ονόματα και ποικιλίες, αυτό που διατηρείται όμως σταθερό είναι η παρουσία τους στο σαρακοστιανό τραπέζι. Απολαύστε τα σκέτα, σε σαλάτα ή ως γαρνιτούρα σε κάποιο από τα σαρακοστιανά σας πιάτα.
Καλαμαράκια και σουπιές
Στο τραπέζι της Σαρακοστής η θάλασσα έχει το σημαντικότερο μέρισμα, όχι με τα ψάρια της (αν εξαιρέσουμε τη μικρή παύση της 25ης Μαρτίου), αλλά με τα θαλασσινά της. Μαλάκια, όπως τα καλαμαράκια και οι σουπιές γίνονται εκλεκτοί μεζέδες αλλά και εξαιρετικά κυρίως πιάτα. Όπως και να τα φτιάξετε (στη σχάρα, βραστά, ψητά, μαγειρευτά τηγανητά ή γεμιστά με ποικιλία από μυρωδικά) είναι απλά απολαυστικά.
Extra tip: Προσοχή, μην το παρακάνετε στο χρόνο μαγειρέματος ειδικά αν τα φτιάξετε ψητά, καθώς γίνονται πολύ σκληρά αν παραμαγειρευτούν.
Το ψωμί με την ωραία τραγανή κρούστα, που παρασκευάζεται παραδοσιακά χωρίς προζύμι, δε λείπει ποτέ από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Ταιριάζει απόλυτα με όλες τις νηστίσιμες λιχουδιές που θα φτιάξετε.
Ταραμοσαλάτα
Στο σαρακοστιανό τραπέζι εμφανίζεται σε πολλές εκδοχές για να διαλέξετε ποια ταιριάζει καλύτερα στα γούστα σας. Φτιάξτε τη με λευκό ή κόκκινο ταραμά προσθέτοντας ψωμί ή πατάτα, κρεμμύδι ή σε κάποιες περιπτώσεις σκόρδο, αμύγδαλα, λεμόνι και λάδι επιλογής σας (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο).
Extra tip: Ανάλογα με την υφή που θέλετε να έχει, χτυπάτε τον ταραμά με τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ ή τον φτιάχνετε στο χέρι, λιώνοντας τα υλικά απλά με ένα πιρούνι. Για να μην κόψει, προσθέτετε το λάδι σταδιακά. Αν πάραυτα κόψει, απλά ρίχνετε λίγο νεράκι και τον ξαναχτυπάτε στο μίξερ. Για πιο γεμάτη γεύση, προτιμήστε ελαιόλαδο ενώ για πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα σπορέλαιο.
Χαλβάς
Με πλούσια σουσαμένια γεύση, o χαλβάς από ταχίνι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού. Είναι γνωστός και ως χαλβάς του μπακάλη επειδή παλαιότερα τον πουλούσαν σε παντοπωλεία, σήμερα όμως τα καταστήματα προσφέρουν χαλβά για όλα τα γούστα.
Ο Μακεδονικός Χαλβάς με τη μοναδική, αυθεντική γεύση του δίνει μια ξεχωριστή γλύκα και νοστιμιά στο νηστίσιμο τραπέζι ενώ μπορεί να σερβιριστεί σκέτος, με κανέλα, λεμόνι ή συνοδεία φρούτων, ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις του καθενός!
Ελιές και τουρσιά
Οι θρούμπες, οι «τσακιστές» ελιές και τα κάθε λογής τουρσιά που βάζουμε στο τραπέζι μας μπορεί να αλλάζουν ονόματα και ποικιλίες, αυτό που διατηρείται όμως σταθερό είναι η παρουσία τους στο σαρακοστιανό τραπέζι. Απολαύστε τα σκέτα, σε σαλάτα ή ως γαρνιτούρα σε κάποιο από τα σαρακοστιανά σας πιάτα.
Καλαμαράκια και σουπιές
Στο τραπέζι της Σαρακοστής η θάλασσα έχει το σημαντικότερο μέρισμα, όχι με τα ψάρια της (αν εξαιρέσουμε τη μικρή παύση της 25ης Μαρτίου), αλλά με τα θαλασσινά της. Μαλάκια, όπως τα καλαμαράκια και οι σουπιές γίνονται εκλεκτοί μεζέδες αλλά και εξαιρετικά κυρίως πιάτα. Όπως και να τα φτιάξετε (στη σχάρα, βραστά, ψητά, μαγειρευτά τηγανητά ή γεμιστά με ποικιλία από μυρωδικά) είναι απλά απολαυστικά.
Extra tip: Προσοχή, μην το παρακάνετε στο χρόνο μαγειρέματος ειδικά αν τα φτιάξετε ψητά, καθώς γίνονται πολύ σκληρά αν παραμαγειρευτούν.
Χταπόδι
Κλασική καθαροδευτεριάτικη επιλογή, το χταποδάκι είναι μια πρόταση μοναδικής νοστιμιάς. Γίνεται πεντανόστιμο μαγειρεμένο με λαχανικά, όπως μπάμιες ή πατάτες ή με κοφτό μακαρονάκι και σάλτσα ντομάτας. Δοκιμάστε το στο φούρνο με μυρωδικά κλεισμένο σε λαδόκολλα ή κρασάτο, ενώ αν θέλετε να φανείτε πιο δημιουργικοί, δοκιμάστε το σε εκδοχή πηχτής.
Γαρίδες και καραβίδες
Τα μεγέθη και είδη που θα βρείτε στην αγορά είναι αντίστοιχα της τιμής τους, με τις γαρίδες του Ατλαντικού και τις καραβίδες νούμερου 0 να κρατούν τα σκήπτρα σε μέγεθος και τιμή. Οι γαρίδες μέτριου μεγέθους είναι μια πιο προσιτή επιλογή και βραστές, ραντισμένες με μπόλικο λαδολέμονο, είναι ένας μεζές που δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο. Τα μεγαλύτερα μεγέθη γαρίδας ή καραβίδας αποζητούν τη σχάρα αφού ψητά γίνονται πραγματικά πεντανόστιμα.
Extra tip: Προσοχή στο βράσιμο, ειδικά με τα μικρότερα μεγέθη γιατί αν το παρακάνετε, θα τα ψάχνετε στην κατσαρόλα με… μικροσκόπιο.
Μύδια
Φρέσκα ή κατεψυγμένα, αχνιστά ή σε ένα ωραίο μυδοπίλαφο, μεζές ή κυρίως πιάτο, όπως και να τα φτιάξετε θα αφήσουν το στίγμα τους στο τραπέζι με τη χαρακτηριστική νοστιμιά τους. Μοναδικό μείον στην επιλογή τους αν βρείτε φρέσκα είναι το μπελαλίδικο καθάρισμα.
Extra tip: Αν τα προμηθευτείτε φρέσκα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα αλλά κυρίως στο μαγείρεμά τους. Αυτά των οποίων τα κελύφη δεν θα ανοίξουν θα πρέπει να πεταχτούν.
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Μπορεί να είναι απλό φαγητό στα υλικά, απαιτείται, όμως, αρκετός χρόνος για να το φτιάξετε αφού η διαδικασία του τυλίγματος είναι ένας μικρός μπελάς. Η γεμάτη γεύση τους, όμως, θα σας δικαιώσει.
Extra tip: Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάτε για 2- 3 λεπτά σε βραστό, αλατισμένο νερό, έπειτα τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, τα βάζετε σ᾿ ένα μπολ με κρύο νερό και στη συνέχεια τα στραγγίζετε.
Σαλάτα με όσπρια
Φασόλια μαυρομάτικα (και όχι μόνο), ρεβίθια και φακές εκτός από μαγειρευτά γίνονται και πεντανόστιμες και θρεπτικές σαλάτες με πληθώρα λαχανικών και dressings να τις εμπλουτίζουν γευστικά.
Extra tip: Ντομάτα, πιπεριές, μπόλικο φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά ταιριάζουν πολύ με τα όσπρια, ενώ για να «ντύσετε» τη σαλάτα σας, μια γενναιόδωρη ποσότητα λαδολέμονου είναι η καλύτερη επιλογή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr