Αφοί Χαΐτογλου: Η οικογένεια που ταξιδεύει τον χαλβά σε όλο τον κόσμο

Η ιστορία της μικρής βιοτεχνίας που έγινε βιομηχανία και ύστερα από ενενήντα και πλέον χρόνια ζωής  αποτελεί έναν εξαιρετικό πρεσβευτή των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό

Για τους περισσότερους «Καθαρά Δευτέρα» σημαίνει λαγάνα και Μακεδονικός Χαλβάς. Άλλωστε, ποιος δεν έχει συνδυάσει παιδικές αναμνήσεις, οικογενειακά τραπέζια και ξέγνοιαστες στιγμές στην εξοχή με αυτό το έδεσμα;

Το ταξίδι του, βέβαια, ξεκινάει πολλά χρόνια πριν. Για την ακρίβεια, σχεδόν ένα αιώνα πίσω, το 1924. Όταν τρία αδέλφια, ο Κωνσταντίνος, ο Ελευθέριος και ο Σάββας Χαΐτογλου αποφάσισαν να συνεχίσουν την παράδοση του παππού τους, Νίκου, που ήταν χαλβαδοποιός στη Μικρά Ασία. Πρόσφυγες από το Ικόνιο, στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής, η οικογένεια Χαΐτογλου εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη και αποφασίζει να ανοίξει μια μικρή βιοτεχνία στην πλατεία Άθωνος στο κέντρο της πόλης, με οδηγό το όραμα και την αφοσίωση στην παράδοση της οικογένειας.

Η βιοτεχνία ξεκινά να λειτουργεί. Οι μυλόπετρες αλέθουν το σουσάμι, βγαίνει το ταχίνι (που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη του χαλβά) και ξεκινάει το ζύμωμα… Οκτώ χρόνια μετά τα εγκαίνια στην Άθωνος, η παραγωγή μεταφέρεται σε νέα μονάδα στην οδό Δάμωνος, μεταξύ του παλαιού και του νέου σιδηροδρομικού σταθμού. Μετά το τέλος του πολέμου, η εταιρία αρχίζει να τροφοδοτεί με χαλβά και την Αττική. Όλοι οι έμποροι, συγκεντρωμένοι στην αγορά του Ρέντη, περίμεναν με αγωνία το φορτηγό με το χαλβά από τη Μακεδονία. Αναμένοντας το φορτηγό, διαδόθηκε από στόμα σε στόμα η ποιότητα του προϊόντος και όλο και περισσότεροι ήθελαν να δοκιμάσουν τον ξακουστό χαλβά από τη Μακεδονία, το χαλβά που η ίδια η αγορά έτσι ονόμασε «Μακεδονικό Χαλβά».
Το 1950 η εταιρία καινοτομεί, ξεφεύγοντας από τη χύμα πώληση που ήταν ο συνήθης τρόπος διακίνησης προϊόντων εκείνη την εποχή και ξεκινάει μια τολμηρή προσπάθεια τυποποίησης του Μακεδονικού Χαλβά σε μεταλλική συσκευασία. Ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε το σήμα κατέληξε στη δημιουργία μίας γυναικείας φιγούρας, ντυμένης με την παραδοσιακή στολή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Η «Μακεδονοπούλα» έμελλε να διακοσμήσει το πρώτο λιθογραφημένο λευκοσιδηρό κουτί της εταιρίας, αρχικά ½ οκάς, το οποίο αποτέλεσε την αρχή μιας νέας εποχής και έγινε το σήμα κατατεθέν της.

Αυτός ήταν ίσως και ο σημαντικότερος σταθμός του Μακεδονικού Χαλβά καθώς η μεταλλική συσκευασία έκανε εφικτή τη μεταφορά και εξαγωγή του, αρχικά σε χώρες με έντονο το ελληνικό στοιχείο και σταδιακά σε όλο σχεδόν τον κόσμο.

Η Αφοί Χαΐτογλου είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εξαγωγές την ώρα που οι υπόλοιποι παραγωγοί συνεχίζουν την πώληση του χαλβά χύμα. Πρώτες αγορές, πόλεις της Ευρώπης και στη συνέχεια η Αμερική και ο Καναδάς. Το 1962, τριάντα χρόνια μετά την απόκτηση του πρώτου εργοστασίου, η επιχείρηση μεταφέρεται σε νέες εγκαταστάσεις στη βιομηχανική περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, διευρύνοντας παράλληλα τις δραστηριότητές της.

Σήμερα η Αφοί Χαϊτογλου ΑΒΕΕ παραμένει μια αμιγώς ελληνική οικογενειακή επιχείρηση και αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία επεξεργασίας σουσαμιού στην Ευρώπη και μία εκ των μεγαλύτερων βιομηχανιών τροφίμων στην Ελλάδα. Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις – πρότυπο στο Καλοχώρι παράγεται μια ευρεία γκάμα προϊόντων με βάση το σουσάμι, πλήρως ενταγμένων στη Μεσογειακή διατροφή, τα οποία και εξάγονται σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Εξαιρετικός πρεσβευτής των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό αποτελεί ο Μακεδονικός Χαλβάς – ένα προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με την παραδοσιακή ελληνική διατροφή, που συνδυάζει όλες τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής για να διατηρεί τον αυθεντικό χαρακτήρα του και ταυτόχρονα, διασφαλίζει σταθερή την ποιότητά του με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.

Για περισσότερα από 90 χρόνια, λοιπόν, ο Μακεδονικός Χαλβάς συνεχίζει το ταξίδι του… Ένα ταξίδι γεύσης και παράδοσης με το ίδιο μεράκι, αμείωτο ενθουσιασμό και φυσικά, τη γνωστή, αγαπημένη γεύση!








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr