Κούλουμα στην πόλη ή στην εξοχή;

Κούλουμα στην πόλη ή στην εξοχή;

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει και για όσους δεν έχουν ήδη προγραμματίσει κάτι, η κλασική ερώτηση είναι μια: στην πόλη ή στην εξοχή;

562277768_l
Η ημέρα θέλει καθαρό ουρανό, πράσινα τοπία, χαμογελαστά παιδιά να τρέχουν με πολύχρωμους χαρταετούς στα χέρια και οικογένειες να απολαμβάνουν σαρακοστιανές λιχουδιές στην ύπαιθρο. Σκηνικό γνώριμο από τα παιδικά μας χρόνια και ένας από τους τρόπους που συνεχίζουμε να γιορτάζουμε τα Κούλουμα κάθε χρόνο.

Η λέξη από μόνη της δίνει το στίγμα για τον εορτασμό της μέρας. Με την ονομασία “Κούλουμα”, αναφερόμαστε στον υπαίθριο εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας.

Εκτός όμως από τις παραδόσεις που έχουμε, υπάρχουν κι αυτές που δημιουργούμε. Όπου κι αν μας βρει αυτή η ημέρα, πόλη ή εξοχή, τα συστατικά για να περάσει κανείς ωραία παραμένουν τα ίδια. Θετική διάθεση, καλή παρέα, ένας γερός χαρταετός, τα απαραίτητα νηστήσιμα και Μακεδονικός Χαλβάς, όχι μόνο γιατί το «απαιτεί» η παράδοση, αλλά κυρίως γιατί είναι ..λ α χ τ α ρ ι σ τ ό ς!

Αν έπρεπε να κάνουμε μια λίστα με το τι θα κάνει αυτή τη Δευτέρα …Καθαρά Δευτέρα, οι παρακάτω προτάσεις θα ήταν σίγουρα μέσα:

Κλείσιμο
- Ναι στα κόκκινα καρό τραπεζομάντηλα. Αυτά που βρίσκονται συνήθως στο κάτω συρτάρι και εμφανίζονται μόνο όταν όλα τα άλλα είναι στο πλυντήριο…

- Ναι στα ψάθινα καλάθια για πικνίκ. Πρακτική και όμορφη λύση για τη βόλτα μας.

- Ναι στα ταπεράκια, ποτηράκια, χαρτοπετσέτες και μαχαιροπίρουνα, αρκεί να μην είναι μιας χρήσης. Υπάρχουν πολλές οικολογικές επιλογές που θα καλύψουν τις ανάγκες μας (και δεν θα βλάψουν το περιβάλλον).

- Ναι στα λουλούδια, όπου κι αν βρεθούμε. Στην ύπαιθρό ή στο τραπέζι μας στο σπίτι. Η Σαρακοστή ξεκινά και η άνοιξη πλησιάζει…

- Ναι στη μουσική, παραδοσιακή ή μη, στο σπίτι ή σε κάποιους από τους παραδοσιακούς εορτασμούς που διοργανώνουν δήμοι και κοινότητες σε όλη την Ελλάδα.

- Ναι στη φρεσκοψημένη λαγάνα από το φούρνο (φροντίστε να την προμηθευτείτε από νωρίς!).

- Ναι στην ταραμοσαλάτα με λευκό ή κόκκινο ταραμά, με ψωμί ή πατάτα, κρεμμύδι, με ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, ό,τι προτιμάτε.

- Ναι σε ό,τι άλλο παραδοσιακό και νηστίσιμο έχει συνδεθεί με αυτή η μέρα: ντολμαδάκια και σαλάτες με όσπρια, μύδια και χταπόδι, καλαμαράκια και σουπιές.
mak
Για όσους δεν επιλέξουν χαρταετό και φαγητό στην ύπαιθρο, οι προτάσεις είναι πολλές και εξίσου διασκεδαστικές. Πικνίκ με τα παιδιά στην αυλή, αν η μέρα είναι καλή, σαρακοστιανή έξοδος με φίλους, με θέα τη θάλασσα.

Είτε μείνετε στην πόλη ή αποφασίσετε να εξορμήσετε στην εξοχή, από το τραπέζι της ημέρας δεν λείπει ποτέ ο μεγάλος πρωταγωνιστή του, ο Μακεδονικός Χαλβάς. Κάθε χρόνο εκεί, σε κλασικές αλλά και πιο ξεχωριστές γεύσεις, καλύπτοντας τις προτιμήσεις όλης της παρέας!

Επιλέξτε ό,τι από τα παραπάνω θα κάνει τη μέρα σας ξεχωριστή! Καλά Κούλουμα & Καλή Σαρακοστή σε όλους!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK