e-TRENDS
etrend1

e-TRENDS

Οι νέες τεχνολογικές τάσεις που πλαισιώνουν την ηλεκτροκίνηση ενσωματώνοντας τις σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες συνδεσιμότητας με στόχο τη διευκόλυνση του χρήστη αλλά και τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής διαχείρισης

Υπηρεσίες Κινητικότητας
Η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών κινητικότητας (Mobility as a Service) είναι μια από τις τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν συνδεθεί άμεσα με την ηλεκτροκίνηση. Στόχος είναι η δημιουργία εφαρμογών μέσα από τις οποίες θα είναι δυνατή η ενημέρωση, η επιλογή και η χρήση διαφόρων ειδών υπηρεσιών κινητικότητας για την εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών. Για παράδειγμα, μέσα από μια εφαρμογή στο κινητό ο χρήστης θα μπορεί να αγοράζει και να επικυρώνει το εισιτήριο για ένα ΜΜΜ, να κάνει κράτηση για ένα κοινόχρηστο e-scooter και να χρησιμοποιεί την ίδια εφαρμογή για να ενεργοποιεί κάποιον δημόσιο φορτιστή.


Plug N Charge
Όπως δηλώνει και το όνομα της συγκεκριμένης τεχνολογίας στόχος είναι να δοθεί στον χρήστη η δυνατότητα για εύκολη φόρτιση του ηλεκτρικού οχήματος απλά συνδέοντάς το με κάποιο φορτιστή. Χωρίς την ανάγκη κάποιας εφαρμογής ή κάρτας RFID. Η τεχνολογία Plug N Charge θα επιτρέπει την απευθείας επικοινωνία του σταθμού φόρτισης με το αυτοκίνητο και τη μεταφορά των κατάλληλων πληροφοριών για την φόρτιση και την πληρωμή της στις αρμόδιες υπηρεσίες, προσφέροντας ευκολία στον χρήστη αλλά και ασφάλεια στις συναλλαγές.


Έξυπνη φόρτιση
Η ιδέα πίσω από την τεχνολογία έξυπνης φόρτιση είναι απλή: εξασφαλίζοντας την επικοινωνία μεταξύ φορτιστή, αυτοκινήτου και δικτύου επιτυγχάνεται καλύτερη ενεργειακή διαχείριση και μείωση του κόστους χρήσης. Για παράδειγμα, στην καθημερινή χρήση είναι σπάνια η ανάγκη για πλήρη φόρτιση του αυτοκινήτου οπότε ένας έξυπνος φορτιστής θα μπορεί να επικοινωνεί με το αυτοκίνητο και να ρυθμίζει αυτόματα το απαιτούμενο ποσοστό φόρτισης με βάση το αποθηκευμένο από τον οδηγό πρόγραμμα του αυτοκινήτου. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται και η συνεχής φόρτιση της μπαταρίας σε υψηλό ποσοστό, βελτιώνοντας έτσι και τη διάρκεια ζωής της.


Vehicle to grid (V2G)

Η τεχνολογία που για πολλούς θεωρείται καθοριστικό βήμα για την ηλεκτροκίνηση αφορά τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας του αυτοκινήτου με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Τα αυτοκίνητα που είναι εφοδιασμένα με τεχνολογία V2G μπορούν να φορτίζουν τις μπαταρίες τους και στη συνέχεια, εάν χρειαστεί, να ανατροφοδοτούν την αποθηκευμένη ενέργεια στο δίκτυο ή να την χρησιμοποιούν για την ηλεκτροδότηση του σπιτιού, του γραφείου ή κάποιας συσκευής. Στόχος είναι μέσω της τεχνολογίας να επιτευχθεί μεγαλύτερη σταθερότητα του δικτύου ηλεκτροδότησης χρησιμοποιώντας την πλεονάζουσα αποθηκευμένη ενέργεια τις περιόδους αυξημένης ζήτησης, αλλά και οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης και διάθεσης της ενέργειας των μπαταριών ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK