Κλείστε τα ζωύφια απέξω!

Έχουν παρέλθει οι εποχές που στα σπίτια υποφέραμε από την έντονη και συνεχή παρουσία ανεπιθύμητων οικιακών ζωυφίων, οι μικροσκοπικοί επισκέπτες (μυρμήγκια, ακάρεα, σκώρος κ.λπ.) όμως είναι πάντα παρόντες και δημιουργούν, προβλήματα και εκνευρισμό. Σας δίνουμε ιδέες για να κάνετε το σπίτι ή το εξοχικό σας, ένα αφιλόξενο μέρος για τα ζωύφια

Πώς θα τους αποφύγουμε; Η χημική αντιμετώπιση εξακολουθεί να παραμένει η πιο κοινή, αλλά υπάρχουν και άλλες: Είναι γνωστό σε όλους ότι δεν υπάρχει καλύτερη λύση από την πρόληψη. Με προσεκτικές, αλλά όχι ιδιαίτερα δύσκολες ενέργειές μας, μπορούμε να κρατήσουμε τα ζωύφια μακριά από τις κουζίνες και τα σπίτια μας. Να, μερικές προτάσεις έτσι όπως τις διατύπωσε το Τμήμα Γεωργίας των Η.Π.Α. σε συνεργασία με τη Σύμπραξη της Μασαχουσέτης για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Οι παρακάτω προτάσεις διατυπώθηκαν αρχικά για τους επαγγελματίες της εστίασης και της τροφοδοσίας τροφίμων, ισχύουν όμως και για τα νοικοκυριά.

Κρατάμε τα ζωύφια μακριά: Τοποθετούμε τους εξωτερικούς κάδους απορριμμάτων μακριά από παράθυρα, καθαρίζουμε σφουγγαρίστρες και κουβάδες έπειτα από κάθε χρήση και τα κρατάμε στεγνά. Επισκευάζουμε αμέσως χαλασμένες βρύσες, σπασμένα σιφόνια και σταματάμε διαρροές στα υδραυλικά του σπιτιού.

Προσέχουμε τα τρόφιμα: Αποθηκεύουμε χάρτινα κουτιά και συσκευασίες σε στεγνούς, καθαρούς χώρους και ποτέ στην επιφάνεια του πατώματος. Ανακυκλώνουμε αμέσως χάρτινες ή άλλες συσκευασίες και δεν τις αφήνουμε επί μακρόν στο σπίτι. Τοποθετούμε τα φαγητά σε κλειστά πλαστικά ή γυάλινα σκεύη και δεν τα συντηρούμε στο ψυγείο χωρίς κάλυψη (π.χ., μεμβράνη). Καθαρίζουμε τα μαγειρικά σκεύη και εργαλεία αμέσως μετά τη χρήση τους. Τοποθετούμε τα σκουπίδια σε καλά κλεισμένες σακούλες πριν τα ρίξουμε στους κάδους.

Αερίζουμε συχνά: Το πρώτο δωμάτιο που αερίζουμε κάθε πρωί είναι η κρεβατοκάμαρά μας. Διόλου τυχαίο, καθώς το «μικροβιακό φορτίο» στο δωμάτιο αυτό πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα. Δύσπνοια, κνησμοί και δερματικές αλλεργίες είναι μερικές από τις επιπτώσεις που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα ακάρεα (τα μικροσκοπικά έμβια όντα που ζουν στα κακής ποιότητας στρώματα) αλλά και τα μικρόβια, όπως αυτό της μούχλας, τα οποία επίσης ενδημούν στην κρεβατοκάμαρα. Ο καθαρισμός του στρώματος, είτε από εσάς είτε από εξειδικευμένο συνεργείο είναι επιβεβλημένος· τα τελευταία χρόνια, οι επαγγελματίες καθαρισμού στρωμάτων έχουν αυξηθεί και υπόσχονται ένα πιο καθαρό και κυρίως υγιεινό στρώμα μετά την επίσκεψή τους. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγονται τα βαριά χημικά προϊόντα (σπρέι και αφροί), τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φέρουν αρνητικά αποτελέσματα και έχουν εξίσου βλαπτικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Το καλό αέρισμα των στρωμάτων στο μπαλκόνι και ο καθαρισμός τους με ελαφρά χτυπήματα είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση, παρά το γεγονός ότι το να φύγουν τα ακάρεα από το στρώμα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Συχνό αερισμό θέλουν και οι ντουλάπες της κρεβατοκάμαρας, ενώ ένα διακριτικό άρωμα -από φυσικά αρωματικά- θα τονίσει ακόμα περισσότερο τη μοναδικότητα αυτού του δωματίου. Μην ξεχνάτε ότι στις κρεβατοκάμαρες, όπου συνήθως φυλάσσουμε κουβέρτες, χαλιά, παπλώματα και χειμερινά (ή καλοκαιρινά) ρούχα, ενδημεί ο σκώρος. Φυσικές παγίδες και οικολογικά απωθητικά (με βάση τη λεβάντα ή το γαρίφαλο) θα σας απαλλάξουν από τους ανεπιθύμητους εισβολείς και θα διατηρήσουν ανέπαφα τα ρούχα σας. Η ναφθαλίνη και ειδικά η άμεση επαφή της με τα ρούχα δεν συνιστάται πλέον.

Εξαλείφουμε την υγρασία: Οι πάγκοι, οι νεροχύτες, τα μαχαιροπίρουνα, τα σφουγγαράκια και τα βουρτσάκια πρέπει να είναι στεγνά –η υγρασία ευνοεί πάντα την ανάπτυξη μικροβίων. Ανάλογα στεγνά και καθαρά πρέπει να είναι τα σκεύη στα οποία διατηρείτε το αλεύρι (χρειάζεται έλεγχο πού και πού για ζωύφια), τον καφέ, τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, τα (συσκευασμένα) ζυμαρικά και, φυσικά, η ψωμιέρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr