Tι πρέπει να προσέχουν οι υποψήφιοι για εγγραφή σε Κολλέγια

Tι πρέπει να προσέχουν οι υποψήφιοι για εγγραφή σε Κολλέγια

Ερευνα συνιστούν οι υπεύθυνοι των Κολλεγίων πριν από την εγγραφή σε κάποιο Κολλέγιο Η απόφαση δεν πρέπει να είναι βιαστική επισημαίνουν οι ειδικοί και να ληφθεί επιπόλαια

Tι πρέπει να προσέχουν οι υποψήφιοι για εγγραφή σε Κολλέγια
 Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολλεγίων κρίνει απαραίτητο τον έλεγχο πριν από κάθε εγγραφή ενώ προτρέπει όλους τους ενδιαφερόμενους να ζητούν όλα τα δικαιολογητικά που τους ενδιαφέρουν.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολλεγίων στους εκπροσώπους των οποίων απευθυνθήκαμε αποκαλύπτει τα “κλειδιά” εκείνα που θα “ανοίξουν” τις πόρτες σε σωστές και ολοκληρωμένες σπουδές, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στα σχέδια και τα όνειρα των νέων που θέλουν να σπουδάσουν.

Οι ειδικοί συνιστούν: “ Θα συμβουλεύαμε τους υποψηφίους φοιτητές να ελέγχουν τα ακόλουθα τέσσερα σημεία κατά την επαφή τους με το Κολλέγιο το οποίο τους ενδιαφέρει.
Το πρώτο είναι εάν το Κολλέγιο συνεργάζεται με Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (χώρας της Ε.Ε.)  για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών. Αυτό μπορεί να γίνει με έλεγχο των εντύπων του Κολλεγίου αλλά και με επίσκεψη της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου ή και της αντίστοιχης ξένης Πρεσβείας.

Σημειώνουμε, ότι στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων (www.hca.gr) υπάρχουν όλες οι σχετικές πληροφορίες για τα 13 Κολλέγια μέλη μας, τα οποία συνεργάζονται με Βρετανικά Πανεπιστήμια. Επίσης, σε αυτή υπάρχει και ένα που έχει και συνεργασίες εκτός Ε.Ε, τις οποίες αναφέρει σαφώς.

Το δεύτερο είναι εάν η εγγραφή γίνεται στο μητρικό Πανεπιστήμιο. Μπορείτε να ζητήσετε μια σχετική βεβαίωση για σπουδαστή προηγούμενου έτους.
Κλείσιμο

Το τρίτο είναι εάν, το πτυχίο που θα λάβει, είναι πτυχίο του ξένου Παν/μιου .Μπορείτε να ζητήσετε να δείτε το πτυχίο ενός αποφοίτου προηγουμένου έτους
Το τέταρτο είναι εάν το πτυχίο αυτό αναγνωρίζεται στην χώρα του Πανεπιστημίου. Μπορείτε να ζητήσετε μια σχετική βεβαίωση Επιμελητηρίου ή Κρατικής Αρχής στην χώρα του Πανεπιστημίου, για έναν απόφοιτο προηγουμένου έτους.

Σημειώνουμε ακόμη, ότι όλοι οι απόφοιτοι των Κολλεγίων, που είναι μέλη του Συνδέσμου μας, λαμβάνουν πτυχία Βρετανικών Πανεπιστήμιων και συγχρόνως παίρνουν και μία Βεβαίωση Αναγνώρισης στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το Βρετανικό ΔΟΑΤΑΠ (NARIC)”.
Ο Σύνδεσμος επισημαίνει: “Η παροχή Αδειών Ιδρύσεως και Λειτουργίας σε κάποια Κολλέγια από το υπουργείο Παιδείας δεν εξασφαλίζει, ότι οι απόφοιτοί τους θα πάρουν πτυχία αναγνωρισμένα με βάση τις Ευρωπαικές Οδηγίες. Γι’ αυτό οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για εγγραφή σε κάποιο Κολλέγιο πρέπει να ελέγχουν πολύ προσεκτικά τα παραπάνω τέσσερα σημεία”.
Επίσης , οι υποψήφιοι πρέπει να ελέγχουν οτι υπάρχουν λειτουργικές και καλοσυντηρημένες εγκαταστάσεις, σύγχρονα εργαστήρια, βιβλιοθήκες που είναι ανοικτές και λειτουργούν. Βασικό σημείο που πρέπει να ελέγχουν οι υποψήφιοι είναι οι καθηγητές να είναι υψηλού επιπέδου που διδάσκουν πραγματικά και δεν χάνουν καμία ώρα εκπαίδευσης ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρχει κανονισμός που δεν επιτρέπει απουσίες των σπουδαστών.

Πρέπει επίσης να υπάρχει απαίτηση για εκπόνηση και παρουσίαση εργασιών στο κάθε αντικείμενο σπουδής, διδασκαλία συγκεκριμένης ύλης, με χρήση πολλών βιβλίων και εξέταση σε όλη την ύλη. Μη μεταφορά μαθημάτων από έτος σε έτος, πρέπει να είναι θέμα το οποίο θα συζητήσουν οι υποψήφιοι με τους υπεύθυνους του κολεγίου ενώ πρέπει να ζητούν να υπάρχει μικρός αριθμός σπουδαστών ανά τμήμα.
 
Βέβαια ο κάθε υποψήφιος πρέπει να ελέγξει αν αυτά τα χαρακτηριστικά καλύπτονται από το Κολλέγιο, που θέλει να παρακολουθήσει. Η εκλογή είναι ευθύνη του κάθε ενός.
Ο Σύνδεσμος τονίζει: “Το Υπουργείο Παιδείας έχει αναγνωρίσει πλέον και τυπικά τα Κολλέγια ως παρόχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με Ξένα Πανεπιστήμια με βάση τον Νόμο 3696/2008 όπως αυτός τροποποιήθηκε το 2010 και το 2012.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αναγνώριση του Υπουργείου Παιδείας δεν επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των Κολλεγίων μελών μας και των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν γιατί αυτά καθορίζονται από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια.

Επί πλέον πρέπει να σημειώσουμε, ότι η χορήγηση αυτών των αδειών δεν συνδυάζεται με κανένα τρόπο με την αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων των Κολλεγίων.
Η αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων γίνεται με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 36 του 2005, η οποία εφαρμόζεται υποχρεωτικά στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2007 ιδιαίτερα όμως μετά την δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος 38 του 2010 την 25/05/2010. Αυτό το Π.Δ τροποποιήθηκε επί το ευνοϊκότερο με τον Νόμο 4093/2012.
Η επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων των αποφοίτων Κολλεγίων γίνεται μέσω του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων και όχι μέσω του ΔΟΑΤΑΠ.”

Σε οτι αφορά στην απορροφητικότητα των αποφοίτων των κολεγίων στην αγορά εργασίας
οι απόφοιτοι των Κολλεγίων που είναι μέλη του Συνδέσμου , όπως επισημαίνεται, με βάση έρευνες που γίνονται κάθε χρόνο το 95% των αποφοίτων έχει βρει εργασία στο αντικείμενό του μέσα στους πρώτους τρεις μήνες μετά την αποφοίτηση. Οι κύριες αιτίες αυτής της επιτυχίας , επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, είναι “η αναγνώριση των πτυχίων των Κολλεγίων από την αγορά, η καλή εκπαίδευση που γίνεται η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και η καλή προετοιμασία που έχουν οι φοιτητές μας για τους τρόπους αναζήτησης και ευρέσεως εργασίας”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network