Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή;

Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή;

Η Γη ονομάζεται και «γαλάζιος πλανήτης» καθώς τα 2/3 της επιφάνειάς της καλύπτονται από νερό, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι χρήσιμο για την ανθρωπότητα

Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή;
Είναι γνωστό ότι τα 2/3 της επιφάνειας της Γης καλύπτονται από νερό, γι΄ αυτό άλλωστε και ο πλανήτης μας ονομάζεται και «γαλάζιος πλανήτης». Ωστόσο αυτό που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν πολλοί είναι ότι το 97% του νερού είναι αλμυρό και μόνο το 3% είναι πόσιμο και χρήσιμο για την ανθρωπότητα. Τα δύο τρία αυτού είναι εγκλωβισμένα σε παγετώνες, παγόβουνα και παγετώδη υποστρώματα, επομένως η πρόσβαση σε απολύτως καθαρό νερό είναι περιορισμένη (κοντά στο 1%).

Η βροχή δεν είναι καθαρό νερό, όμως περιέχει μικρές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απορροφά από την ατμόσφαιρα. Αυτό κάνει τη βροχή να είναι ελαφρώς όξινη. Έτσι όταν η βροχή πέφτει στο έδαφος παρασύρει υπολείμματα μεταλλικών στοιχείων που διαλύει από τους βράχους στο νερό, διαχωρίζοντας τα σε θετικά φορτισμένα σωματίδια που αποκαλούνται ιόντα. Αυτά τα ιόντα στη συνέχεια ταξιδεύουν- μεταφέρονται, σε χειμάρρους, ποτάμια και τελικά καταλήγουν στη θάλασσα. Εν συνεχεία κάποια από αυτά τα ιόντα χάνονται από τη θάλασσα καθώς απορροφούνται από θαλάσσια φυτά και ψάρια, όμως κάποια από αυτά παραμένουν στο νερό. Πρόκειται για μια διαδικασία που συντελείται εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Πάνω από το 90% των ιόντων που βρίσκεται στη θάλασσα, υπολογίζεται στο 3% σε βάρος, είναι νάτριο και χλωριούχα ιόντα, δηλαδή τα χημικά συστατικά του γνωστού σε όλους μας αλατιού.

Κλείσιμο
Επίσης μια άλλη πηγή είναι τα μεταλλικά στοιχεία που παράγουν αλάτι τα οποία βρίσκονται στο φλοιό της γης κάτω από τους ωκεανούς, όπως υποθαλάσσια ηφαίστεια, γεωθερμικές πηγές. Το νερό διεισδύει στο θαλάσσιο πυθμένα μέσα από ρωγμές, υπερθερμαίνεται και επιστρέφει στην επιφάνεια μεταφέροντας διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία. Οι υδροθερμικές αναβλύσεις εκβάλλουν μέσα στη θάλασσα το χημικό μείγμα με μεταλλικά στοιχεία. Επίσης μια επιπρόσθετη πηγή μεταλλικών στοιχείων είναι ο αέρας, ο οποίος μεταφέρει σωματίδια από την ξηρά στη θάλασσα 
Δηλαδή αυτές οι διαδικασίες καθιστούν το θαλασσινό νερό αλμυρό. Ωστόσο, λόγω των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 ο μισός πληθυσμός της Γης θα ζει σε περιοχές με μεγάλη λειψυδρία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης