Τα άγνωστα και πολύ ενδιαφέροντα αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων
Πώς παίζεται όμως το μπότσια, το γκόλμπολ και άλλα τέτοια αθλήματα, όπου οι αθλητές «βλέπουν» με την αφή και την ακοή και καθοδηγούνται από ήχους, γραμμές και χρώματα.
Με ένα ευρύ φάσμα Παραολυμπιακών αγωνισμάτων γίνεται η συμπερίληψη πράξη στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, καθώς αθλήματα άγνωστα στο ευρύ κοινό, αλλά ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των Ατόμων με Αναπηρία, όπως το μπότσια και το γκόλμπολ, προσφέρουν δυνατότητες συστηματικής άσκησης είτε σε τυφλούς αθλήτριες και αθλητές, είτε σε άτομα με νοητική υστέρηση, σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Όσα ζήσαμε στο Παραολυμπιακό Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη
Περιδιαβαίνοντας το «Παραολυμπιακό Πανόραμα», το οποίο διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με τη HELLENiQ ENERGY, χρυσό χορηγό της, αντιλαμβάνεται κανείς πως λίγα χωρίζουν τον στίβο, την κολύμβηση, την τοξοβολία και το τζούντιο στην Παραολυμπιακή τους εκδοχή, σε σχέση με την κλασική μορφή του αθλήματος ως προς τους κανόνες, αλλά και τον τρόπο εκτέλεσής του. Δεν συμβαίνει, ωστόσο, το ίδιο με το γκόλμπολ, το οποίο μαζί με το μπότσια «έχουν φτιαχτεί για τις συγκεκριμένες αναπηρίες» σύμφωνα με την Μένη Κεσσανοπούλου, Ομοσπονδιακή προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας Γυναικών και τον τελευταίο χρόνο και των Ανδρών, η οποία παραμένει μια από τις πρωτοπόρους γυναίκες στη διδασκαλία του.
Σύμφωνα με την κυρία Κεσσανοπούλου, στο γκόλμπολ οι παίκτες είθισται να είναι στην πλειονότητά τους άτομα με οπτική αναπηρία, ακόμη και αν σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως παίκτες επιλέγονται αμφότεροι, τυφλοί και βλέποντες, καθώς «έτσι εξελίσσονται, ασχολούνται πιο συστηματικά και επανδρώνουν τις εθνικές ομάδες» στην συνέχεια, όπως εξηγεί η ίδια.
Σε κάθε περίπτωση, το γκόλμπολ στηρίζεται σε δύο βασικές αισθήσεις, στην ακοή και την αφή, καθώς το μέσο του παιχνιδιού, δηλαδή η μπάλα έχει κουδουνάκια, για να μπορούν κάθε φορά οι αθλήτριες και οι αθλητές να αντιλαμβάνονται που κατευθύνεται αυτή κάθε φορά από τον ήχο, ενώ η διαγράμμιση του γηπέδου εδράζεται σε κορδόνια, ώστε οι αθλητές «με την αφή να αντιλαμβάνονται τη θέση τους μέσα στο χώρο», καθώς αγωνίζονται.
«Βλέπει με την αφή και την ακοή»
«Αυτά είναι τα μάτια ενός παιδιού που δεν βλέπει και θέλει να παίξει. Βλέπει με την αφή και την ακοή» περιγράφει η κυρία Κεσσανοπούλου, ενώ η μπάλα του γκόλμπολ διαθέτει, εκτός από εσωτερικά κουδουνάκια, και 1.2 κιλά βάρος. Βέβαια, «δεν υπάρχει ηλικία» για τις αθλήτριες και αθλητές του γκόλμπολ, καθώς στο άθλημα μυούνται παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, για να φτάσουν σε ηλικίες… σύνταξης, ενώ υπάρχουν σήμερα πέντε ανδρικές και τέσσερις γυναικείες ομάδες γκόλμπολ στη χώρα. Ωστόσο, υπάρχουν και μικτές ομάδες, όπου τα αγόρια κερδίζουν από την οργανωτικότητα των κοριτσιών, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή προπονήτρια και έτσι «μπορείς να έχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», καθώς οι δύο αντίπαλες ομάδες προσπαθούν να σκοράρουν η καθεμιά στο τέρμα της άλλης, προκειμένου να επικρατήσουν τελικά του αγώνα.
Στον αντίποδα, στο μπότσια κυριαρχεί η στρατηγική σκέψη, καθώς οι κινήσεις των αθλητών θα πρέπει να εξασφαλίζουν ταυτόχρονα εγγύτητα και ταχύτητα ως προς τον στόχο, δηλαδή τη λευκή μπάλα που καλούνται να χτυπήσουν οι αθλητές. Συγκεκριμένα, το μπότσια, άθλημα που προτιμάται για την άσκηση ατόμων με νοητική υστέρηση πέραν της τυφλότητας, προβλέπει πως είτε κατά μόνας, είτε σε ζευγάρια ή ακόμη και σε ομάδες των τριών ατόμων, οι αθλήτριες και οι αθλητές θα πρέπει να ρίξουν την δερμάτινη μπάλα τους (κόκκινη ή μπλε) όσο το δυνατόν πιο κοντά στην άσπρη μπάλα.
Οι ρίψεις πραγματοποιούνται από τις αθλήτριες και τους αθλητές μέσα στο γήπεδο είτε με τα χέρια, είτε με τα πόδια ή ακόμη και με βοηθητική συσκευή, αλλά και με τον εκάστοτε αθλητή καθισμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ για τις ανάγκες του αθλήματος προβλέπονται συνολικά τέσσερις γύροι. Σε κάθε γύρο, ο αθλητής έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένο αριθμό από μπάλες, ενώ μετά και τον τελευταίο γύρο ρίψεων, ο λόγος δίνεται στον διαιτητή, προκειμένου εκείνος με τη σειρά του να σταθμίσει την απόσταση ανάμεσα στη λευκή μπάλα και εκείνες των διαγωνιζόμενων, ανακηρύσσοντας τον τελικό νικητή.
Τόσο το γκόλμπολ, όσο και το μπότσια εντάσσονται στα θερινά Παραολυμπιακά αθλήματα, εξελίσσονται σε κλειστό χώρο, ενώ τα γήπεδά τους είναι πλήρως οριοθετημένα με γραμμές. Οι τελευταίες, στην περίπτωση του μπότσια, λαμβάνονται υπόψη ως προς τη θέση που έχουν καταλάβει οι θέσεις των παικτών σε σχέση με τη λευκή μπάλα, η απόσταση από την οποία κρίνει την έκβαση του αγώνα κάθε φορά.
Χρυσός Χορηγός της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής για τα επόμενα 4 χρόνια
Η HELLENiQ ENERGY βρίσκεται σταθερά και με συνέπεια στο πλευρό της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, ως σταθερός υποστηρικτής από το 2018, ως Μέγας Χορηγός της το 2021 και ως Χρυσός Χορηγός της για τα τέσσερα επόμενα χρόνια (2025 - 2028). Ως Χρυσός Χορηγός η HELLENiQ ENERGY ενδυναμώνει, ανανεώνει και αναβαθμίζει την υποστήριξη της προς την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, θέτοντας ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του παραολυμπιακού κινήματος στη χώρα μας και την διαμόρφωση μια κοινωνίας πιο δίκαιης και ισότιμης για όλους.
Με μόττο το εμπνευστικό «Τα όνειρα δεν έχουν όρια» συμβάλλει καταλυτικά στην ανάδειξη και την ενίσχυση της προσπάθειας των αθλητών με αναπηρία και συνεισφέρει αποφασιστικά στη διεύρυνση του Παραολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr