Φιλοζωϊκές εταιρίες: Οι άνθρωποι και το έργο τους για τα αδέσποτα ζώα

Φιλοζωϊκές εταιρίες: Οι άνθρωποι και το έργο τους για τα αδέσποτα ζώα

Καθημερινοί άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή στα αδέσποτα ζωάκια που υποφέρουν καθημερινά, αποδεικνύοντας πως όλοι μαζί μπορούμε!

Φιλοζωϊκές εταιρίες: Οι άνθρωποι και το έργο τους για τα αδέσποτα ζώα
Χρειάστηκε να πει η Brigitte Bardot «γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα», για να απασχολήσουν τα μίντια τα δικαιώματα των ζώων και να αφυπνιστεί η ευαισθησία του μέσου πολίτη. Στη χώρα μας, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων στους ελληνικούς δρόμους οδήγησαν εκατοντάδες φιλόζωους στα πεζοδρόμια. Έγιναν ακτιβιστές της ασφάλτου ταΐζοντας, φροντίζοντας και περιθάλποντας ανήμπορα ζώα. Σύντομα κατάλαβαν πως ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά.

«Οι Επτάψυχες ιδρύθηκαν το 2006 από μια ομάδα ανθρώπων που είχαν μεγάλη πείρα στο θέμα των αδέσποτων. Σκοπός ήταν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για δράση και όχι λόγια. Δεν μας ενδιέφεραν τίτλοι, αλλά να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο τις χιλιάδες αδέσποτες γάτες της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας, αν γίνεται» λέει η Ευγενία Ματαράγκα, αντιπρόεδρος του σωματείου Επτάψυχες, που φροντίζει τις αδέσποτες γάτες. Το σωματείο Stray.gr (www.stray.gr, info@stray.gr) ξεκίνησε το 2002 από μια ομάδα εθελοντών, με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τα ζώα. «Η λειτουργία, αρχικά, ενός φιλοζωικού portal μάς έκανε να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για άμεση δράση στο δρόμο, βοηθώντας έμπρακτα το μεγάλο αριθμό των αδέσποτων ζώων που υποφέρουν καθημερινά» λέει ο Γιώργος Μήλιας, μέλος του ΔΣ του Stray.gr.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε και μια πολύ πιο οργανωμένη πρωτοβουλία: η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (ΠΦΟ: info@pfo.gr, www.pfo.gr), μια οργάνωση-ομπρέλα των φιλοζωικών σωματείων, που συνομιλεί με τις Αρχές και την Πολιτεία. «Το επόμενο βήμα ήταν να συσπειρωθούν οι οργανώσεις (τα σωματεία) που είχαν κοινή δεοντολογία και πρακτικές σε ένα ισχυρότερο σχήμα, αυτό μιας Ομοσπονδίας» λέει η Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Τι κατάφεραν; Πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε να φανταστεί και ο πιο αισιόδοξος. «Από την έναρξη της δράσης του, το Stray.gr έχει αναλάβει και βοηθήσει πάνω από 2.000 αδέσποτα ζώα, κυρίως στην περιοχή της Αττικής. Κάθε χρόνο δίνουμε για υιοθεσία περίπου 200 ζώα, πραγματοποιούμε περισσότερες από 100 στειρώσεις και έχουμε αναλάβει πολλά περιστατικά άρρωστων και τραυματισμένων ζώων» λέει ο κύριος Μήλιας. Έργο σοβαρό και πειθαρχημένο, που θα ζήλευε οποιαδήποτε γκλιτεράτη ΜΚΟ. «Παρά το υψηλό κόστος της περίθαλψης και φιλοξενίας των ζώων που βοηθά, το Stray.gr δεν λαμβάνει κανενός είδους κρατική επιχορήγηση ή άλλη βοήθεια από την Πολιτεία και συντηρείται αποκλειστικά από τις συνδρομές και τις δωρεές από μέλη, φίλους και τις λίγες επιχειρήσεις που περιστασιακά προσφέρουν κάποια χρήματα ή βοήθεια» συνεχίζει ο κ. Μήλιας και η κα Ματαράγκα συμπληρώνει: «Βοηθούμε τις αδέσποτες γάτες άμεσα –με τροφή και κτηνιατρική φροντίδα– αλλά και μακροπρόθεσμα, με στειρώσεις και υιοθεσίες. Επιπλέον, προσπαθούμε να τους βρούμε σπίτια. Δεν διαθέτουμε γραφείο, καταφύγιο, ασθενοφόρο ή φορτηγάκι μεταφορών και δεν λαμβάνουμε βοήθεια απ’ το κράτος».

Όσο για την ατζέντα της ΠΦΟ, έχει επιπλέον δραστηριότητες. «Το διάλογο με την Πολιτεία γύρω από τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων, τη συνεργασία με την Εισαγγελία Αθηνών και την Αστυνομία για την αποτελεσματική καταδίωξη όσων κακοποιούν ζώα, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τα σωματεία μας, την παροχή συμβουλών σε πολίτες, ώστε να μπορούν να ενεργοποιηθούν όταν αντιλαμβάνονται κακοποίηση ζώου, καμπάνιες στα ΜΜΕ για τις υποχρεώσεις των κατόχων ζώων, την πληροφόρηση του κοινού για τα οφέλη της στείρωσης των κατοικίδιων».
Κλείσιμο

Η στείρωση... της λογικής
Η στείρωση παραμένει η αποτελεσματικότερη μέθοδος για τον περιορισμό του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. «Υπολογίζεται ότι μια αδέσποτη γάτα και οι απόγονοί της θα φέρουν στον κόσμο μέχρι και 420.000 γατάκια σε επτά χρόνια. Επιπλέον, η στείρωση της γάτας (αδέσποτης και δεσποζόμενης) πριν τον πρώτο της οίστρο και του αρσενικού γάτου πριν τους έξι μήνες της ζωής του προσφέρει την καλύτερη προστασία από πολλές ασθένειες» λέει η κα Ματαράγκα. Αντίστοιχα «ένας μη στειρωμένος σκύλος μπορεί να οδηγήσει σε πληθυσμό 67.000 σκύλων σε έξι χρόνια. Στο εξωτερικό (Ευρώπη, ΗΠΑ) η στείρωση των κατοικίδιων είναι εντελώς κοινή πρακτική, σχεδόν όσο και ο εμβολιασμός και συνιστάται για λόγους υγείας από όλους τους κτηνιάτρους» περιγράφει ο κ. Μήλιας για το stray.gr. Άραγε έχετε αναρωτηθεί πού βρέθηκαν τα κουτάβια και τα γατάκια που συναντάμε στους δρόμους; «Προέρχονται από κατόχους ζώων που δεν φρόντισαν να στειρώσουν το κατοικίδιό τους» λέει η κα Μολφέση.

Την ίδια στιγμή, οι περιπτώσεις κακοποιήσεων μικρών ζώων απασχολούν την ημερήσια ειδησεογραφία. Ζώα απαγχονισμένα, καμένα, πολτοποιημένα. Μόνη προστασία, η καταγγελία των παραβατών από εμάς τους υπόλοιπους. «Υπάρχουν κάποιες θετικές αλλαγές στο νόμο 4039/2012, ειδικά στην αύξηση των ποινών και στην επιβολή προστίμων για την κακοποίηση των ζώων. Δυστυχώς, όμως, η πλειοψηφία των άρθρων του δεν εφαρμόζεται ακόμη» λέει η κα Ματαράγκα.

Η κα Μολφέση υπογραμμίζει το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης καταφύγιων: «Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η Πολιτεία συντηρεί δημοτικά καταφύγια, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα στο συγκεκριμένο τομέα. Κι αυτό παρόλο που το 2003 και ξανά το 2012 θεσπίστηκε νομοθετικά η υποχρέωση των δήμων να ιδρύσουν καταφύγια (και αυτό συνοδεύτηκε, τουλάχιστον το 2003, με μεγάλα κονδύλια). Έτσι, κρατικά καταφύγια αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, παρά κάποια ελάχιστα κυνοκομεία, τα οποία λειτουργούν σε πλήρη αδιαφάνεια και αγνοείται η κατάληξη των ζώων που μεταφέρονται εκεί». Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο ζωάκι. Υιοθετώντας ένα ζωάκι από το δρόμο, σώζετε μια ζωή. Υιοθετώντας από φιλοζωικό σωματείο, σώζετε δύο ζωές, αφού απελευθερώνετε μια θέση φιλοξενίας, η οποία σύντομα θα καταληφθεί από ένα άλλο ζωάκι που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Για καθαρόαιμα κουτάβια, η μόνη αποδεκτή λύση είναι οι εκτροφείς, Έλληνες και ξένοι, κι όχι τα pet shops. Άραγε έχετε σκεφτεί τι γίνονται τα ζωάκια που δεν καταφέρνουν να πουληθούν; Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το εμπόριο αυτό έχει απαγορευτεί. Στη χώρα μας υπάρχουν περισσότεροι από 700 δηλωμένοι εκτροφείς, που αναπαράγουν 90 φυλές σκύλων, επιλεκτικά.

Κίνημα αγάπης

Αυτό που καμία διάταξη δεν μπορεί να επιβάλει είναι η συνειδητοποίηση πως τα αδέσποτα είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο μόνοι μας δημιουργήσαμε. Από την εποχή της τηλεοπτικής Λάσι μέχρι τα σκυλιά-εργάτες της ΕΜΑΚ και τους συνοδούς τυφλών, οι ιστορίες ευγνωμοσύνης και αληθινής αγάπης, που αναπτύσσονται μεταξύ μας, οφείλουν να μας κάνουν ενεργά μέλη της προσπάθειας αξιοπρεπούς διαβίωσής τους. Οι αφυπνισμένοι πολίτες, που δεν μπορούν να αποτρέψουν το βλέμμα στη θέα κάποιου κακοποιημένου σκύλου, κάποιου παρατημένου στα σκουπίδια κουταβιού ή μιας χτυπημένης από αυτοκίνητο γάτας, είναι η πραγματική ελπίδα μας. Δεν είναι δύσκολο να βοηθήσουμε όλοι, ακόμα και εκείνοι που ο χρόνος τους είναι περιορισμένος. «Εκτός της οικονομικής ενίσχυσης, της δωρεάς σε είδος, της ενίσχυσης μέσω εικονικών υιοθεσιών ή/και της αγοράς προϊόντων Stray, που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας, χρειαζόμαστε νέους εθελοντές, που να προσφέρουν ό,τι και όσο μπορούν» λέει ο κ. Μήλιας. Στις Επτάψυχες μπορείτε επίσης να προσφέρετε ποικιλοτρόπως. «Αν μένετε στην Αθήνα, μπορείτε να συμμετάσχετε ως μέλος στην ομάδα σίτισης των αδέσποτων γατών. Μία-δύο ώρες την εβδομάδα είναι υπεραρκετές. Ενώ εσείς κάνετε βόλτα στις γειτονιές της πόλης, θα σας καλωσορίζουν οι αποικίες υγιών γατών που περιμένουν να ταϊστούν. Η τροφή και ο χάρτης σίτισης προσφέρονται απ’ τις Επτάψυχες – Nine Lives. Εάν έχετε αυτοκίνητο, θα μπορούσατε να βοηθήσετε στη μεταφορά των γατών στον κτηνίατρο. Ακόμη και μία ημέρα το μήνα θα ήταν σημαντική». Η ΠΦΟ χρειάζεται, εκτός από οικονομική βοήθεια –που πάντα είναι ευπρόσδεκτη–, μεταφραστές κειμένων, σχεδιαστές ιστοσελίδας, γραφίστες, επικοινωνιολόγους, νομικούς. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε την όρεξη, ενημερωθείτε από το δήμο σας, αν διαθέτει φιλοζωικό σωματείο, και επικοινωνήστε μαζί τους.

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network