Μετακόμιση σε άλλο σπίτι

Διαλέγουμε χρώματα, μετράμε τους χώρους και δεν ξεφεύγουμε από τον προϋπολογμό μας!

Η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι είναι μια από τις μεγάλες χαρές της ζωής, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια περίοδος αβεβαιότητας, ειδικά όταν πρόκειται για τη διακόσμησή του. Πώς μπορούμε να κάνουμε τον χώρο μας να φαίνεται καλύτερος, αντικατοπτρίζοντας την προσωπική μας αίσθηση του στυλ; Αν το κάνουμε καλά θα αποκτήσουμε ένα άνετο, χαρούμενο σπίτι. Αν δεν δώσουμε προσοχή, μπορεί να καταλήξουμε με ένα σωρό έπιπλα ατάκτως ερριμμένα, υφάσματα και χρώματα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους και ένα σύνολο που δεν δίνει ευχάριστη εντύπωση και επιπλέον μπορεί να μην είναι και λειτουργικό. Με λίγο προγραμματισμό όμως και ένα πλάνο εργασιών, οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται θεαματικά.


Επιλέγουμε τα χρώματα

Τα χρώματα στους τοίχους αλλάζουν ανάλογα με τις διαφορετικές συνθήκες φωτισμού. Προτού αποφασίσετε την απόχρωση, ζητείστε δείγματα των χρωμάτων που επιλέξατε για κάθε δωμάτιο και δοκιμάστε τα σε όλους τους τοίχους καθώς ο φυσικός και ο τεχνητός φωτισμός κάθε χώρου δίνει άλλο αποτέλεσμα. Μπορείτε να βάψετε μερικά κομμάτια γυψοσανίδας και να τα μεταφέρετε από τοίχο σε τοίχο σε διάφορες ώρες τις ημέρας.

Από τη στιγμή που θα μπείτε στη διαδικασία των δειγμάτων, είναι ευκαιρία να πειραματιστείτε με πιο ιδιαίτερα χρώματα που μπορούν να ζωντανέψουν έναν χώρο και να του δώσουν κομψότητα και στυλ. Ταυτόχρονα είναι και ένα είδος δήλωσης της προσωπικότητας και του ταμπεραμέντου σας.

Προτού επιλέξετε χρώμα, σκεφτείτε έναν πίνακα, ένα αγαπημένο έπιπλο ή ένα χαλί που σας αρέσει και θέλετε να συμπεριλάβετε στη διακόσμηση. Με βάση αυτό θα φτιάξετε τη χρωματική σας παλέτα. Μετά το χρώμα, θα επιλέξτε τη γυαλάδα. Θυμηθείτε ότι τα ματ ή τα επίπεδα χρώματα προσφέρουν μια ευχάριστη εμφάνιση που κρύβει επίσης τις ατέλειες των τοίχων, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστεί.


Μετράμε και υπολογίζουμε

Όπως δεν πηγαίνουμε στο σουπερμάρκετ όταν πεινάμε, έτσι δεν αγοράζουμε έπιπλα μόνο επειδή έχουμε ένα άδειο σπίτι. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα καναπέ αλλά δεν θα πάρουμε κάποιον μόνο επειδή μάς έκανε εντύπωση. Είναι σημαντικό να έχουμε κάνει τις κατάλληλες μετρήσεις και πάρουμε υπόψη μας τα υπόλοιπα έπιπλα που θα βάλουμε. Ξεκινάμε λοιπόν, σε κάθε δωμάτιο που θέλουμε να επιπλώσουμε, οπλισμένοι με μια μεζούρα και ένα σημειωματάριο και δεν κάνουμε αυθόρμητες αγορές.
Προτού παραγγείλουμε τα έπιπλά μας βάζουμε σημάδια στο πάτωμα με μια χαρτοταινία ώστε να ξέρουμε πόσο μπροστά βγαίνει ένα τραπέζι ή μέχρι που φτάνουν τα όρια ενός χαλιού.


Βρίσκουμε το στυλ που μας ταιριάζει


Ξεφυλλίζουμε βιβλία και περιοδικά deco και επισκεπτόμαστε ανάλογους διαδικτυακούς τόπους για να βρούμε το προσωπικό μας στυλ και να πάρουμε ιδέες που θα προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Τα δωμάτια μπορεί να είναι παραδοσιακά ή μοντέρνα, να έχουν boho ή επίσημο χαρακτήρα, να αποπνέουν θαλπωρή ή αίσθηση δροσιάς. Κάτι που θα πρέπει όμως να λάβουμε οπωσδήποτε υπόψη μας είναι ο τρόπος που ζούμε. Για παράδειγμα, η διακόσμηση ενός σπιτιού για όσους κάνουν συχνά μεγάλα τραπέζια θα είναι διαφορετική από εκείνη για κάποιον που σχεδιάζει να περνάει τα βράδια του μπροστά στην τηλεόραση.


Δεν ξεφεύγουμε από τον προϋπολογισμό

Ο προϋπολογισμός μάς δίνει έναν οδικό χάρτη για το πώς να μοιράσουμε το κόστος αυτών που θα αγοράσουμε. Αν πάρουμε μια απροσδόκητα ακριβή πολυθρόνα, θα έχουμε λιγότερα χρήματα διαθέσιμα για το υπόλοιπο σπίτι και αυτό θα πρέπει να το υπολογίσουμε. Μπορούμε βέβαια να κάνουμε μια εξαίρεση αν βρούμε κάτι μοναδικό, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα σκεφτούμε πού θα μειώσουμε το κόστος.


Φροντίζουμε για την άνεση

Είτε ο χώρος είναι πιο καθημερινός είτε πιο επίσημος, υπάρχει ένας εμπειρικός κανόνας που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας: ο αριθμός των καθισμάτων της τραπεζαρίας θα πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό των θέσεων του σαλονιού/καθιστικού. Αν δηλαδή σκοπεύουμε να έχουμε 12 άτομα σε ένα τραπέζι τραπεζαρίας, θα πρέπει να έχουμε 12 θέσεις στο σαλόνι. Θυμηθείτε ακόμη ότι τα χαμηλότερα καθίσματα προσφέρουν μια χαλαρή αίσθηση και τα ψηλότερα είναι πιο επίσημα.


Δίνουμε προσοχή στην είσοδο


Είναι η πρώτη εικόνα του επισκέπτη και φανερώνει αμέσως το στυλ μας. Ταυτόχρονα όμως είναι ένα πολύ λειτουργικό σημείο. Μια κονσόλα με συρτάρια, ή ένα τραπεζάκι με δίσκο θα μάς βοηθήσει να κρατήσουμε τα πράγματα οργανωμένα. Μια καρέκλα για να καθόμαστε βάζοντας ή βγάζοντας τα παπούτσια, ένα χαλάκι και ένας πίνακας θα ολοκληρώσουν καλαίσθητα τον χώρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr