Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που όλα τα νοικοκυριά σκέφτονται πως θα αντιμετωπίσουν τον χειμώνα και ποιες εναλλακτικές υπάρχουν, αν στην πολυκατοικία που μένουν δεν προβλέπεται η κατανάλωση πετρελαίου. Υπάρχουν πάρα πολύ τρόποι, άλλοι πιο οικονομικοί και άλλοι ακριβότεροι.

α. Ζέστη με ρεύμα

Μια εύκολη  λύση είναι το ηλεκτρικό καλοριφέρ, το αερόθερμο ή  το κλιματιστικό. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί  μία  ασύμφορη λύση διότι με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ ο λογαριασμός ρεύματος  μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 1000 ευρώ για να ζεστάνουν ένα μέσο σπίτι. Τα κλιματιστικά, ειδικά τα  inverter, μπορεί να καταναλώνουν μία μονάδα ενέργειας και να παράγουν 2,5 ή και 3 μονάδες θερμότητας. Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ ή το αερόθερμο καταναλώνουν, σχεδόν,  τρεις φορές περισσότερη ενέργεια.

β. Πελλετ

Η αγορά μίας σόμπας βιομάζας κοστίζει από 1.000 έως 3.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος και την ισχύ. Εκτιμάται πως για κάθε 2,2 τόνους πέλλετ γίνεται εξοικονόμηση ενός τόνου πετρελαίου. Ωστόσο,  απαιτείται προσοχή κατά την αγορά πέλλετ, δεδομένου ότι υπάρχουν μη πιστοποιημένα που μπορεί να γίνουν τοξικά.

γ. Θερμοπομποί

Οι θερμοπομποί είναι  ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα που ζεσταίνουν τον αέρα, είναι αρκετά οικονομικά στην κατανάλωση, ωστόσο το  μειονέκτημά τους είναι ότι ζεσταίνουν μόνο ότι έρχεται σε επαφή με το ρεύμα αέρα που διανέμουν. Συνιστάται για μικρούς χώρους, ενώ είναι εύκολοι στην τοποθέτησή τους και κυκλοφορούν και σε μορφή πίνακα. Το μέσο κόστος είναι στα 100 ευρώ για κάθε 8-10 τετραγωνικά θερμαινόμενου χώρου.


δ. Ενεργειακό τζάκι

Το «ενεργειακό τζάκι» εκπέμπει δύο φορές περισσότερη θερμική ενέργεια σε σχέση με το κανονικό, ενώ  το παραδοσιακό τζάκι έχει τριπλάσιο κόστος (σε καύσιμο) από το ενεργειακό. Το πλεονέκτημα είναι ότι η κλειστή εστία δεν επιτρέπει στον θερμό αέρα να διαφύγει . Ωστόσο, ζεσταίνει μόνο το χώρο στον οποίο βρίσκεται. Για την αγορά και την εγκατάστασή του απαιτείται περί τα 2.000 ευρώ έως και 5.000 ευρώ.


ε. Αντλίες θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν σαν  air condition αλλά με εξελιγμένη τεχνολογία, αφού απορροφούν τη θερμική ενέργεια που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και παράγουν κρύο ή ζεστό νερό για την ψύξη ή θέρμανση κτιρίων και ζεστό νερό χρήσης. Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται στα 4000-7000 ευρώ, φτάνοντας στο 30% του κόστους κατανάλωσης πετρελαίου.


στ. Φυσικό αέριο

Οικονομική μορφή θέρμανσης, ενώ το κόστος εγκατάστασης του φυσικού αερίου κυμαίνεται γύρω στα 1.500 ευρώ. Η μέση τιμή φυσικού αερίου για θέρμανση πέρυσι ήταν 5,8 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ η αντίστοιχη τιμή του Σεπτεμβρίου φέτος είναι στα 5,4 λεπτά η κιλοβατώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr