Zυμαρικά ολικής άλεσης, μια καλή επιλογή για την υγεία μας

Έχει αποδειχτεί και επιστημονικά ότι οι φυτικές ίνες κάνουν καλό στην υγεία μας και βοηθούν στην αποφυγή κάποιων ασθενειών. Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι φτιαγμένα από αλεύρι ολικής άλεσης που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και καλύτερη πηγή βιταμινών και σιδήρου από ότι το λευκό αλεύρι.

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Επιλέγοντας προϊόντα ολικής άλεσης αντί επεξεργασμένων επιτυγχάνουμε πολλά οφέλη για την υγεία μας, όπως τη μείωση κινδύνου της αρτηριακής πίεσης, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακής νόσου. Μάλιστα, οι ειδικοί προτείνουν τα μισά από τα προϊόντα που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση να είναι ολικής άλεσης. Ωστόσο όταν πηγαίνουμε για ψώνια, στο καλάθι μας βάζουμε συνήθως κοινά ζυμαρικά.

Τα τελευταία χρόνια όμως στην αγορά κυκλοφορούν και ζυμαρικά ολικής άλεσης σε ευρεία κλίμακα και σε μεγάλη ποικιλία. Η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής αλέσεως προσφέρει οφέλη στην υγείας μας, αφού εκτός από ωραία γεύση, έχουν συσχετιστεί σε αρκετές μελέτες με
μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, δείχνουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου, του στόματος / λαιμού, του άνω πεπτικού συστήματος και του ενδομητρίου.

Αν τα προτιμήσετε βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένα από αλεύρι ολικής άλεσης, πρέπει να το αναφέρουν στο πακέτο: «100% ολικής άλεσης» ή «από 100% ολόκληρο το σιτάρι». Είναι αρκετά νόστιμα, λίγο πιο σκούρα και λίγο πιο σκληρά από τα κοινά, όμως είναι μια πιο υγιεινή επιλογή. Σίγουρα, δεν μπορείτε να μαγειρέψετε τα πάντα με τέτοια ζυμαρικά, όμως μπορείτε να φτιάξετε πολλά πράγματα. Σας προτείνω μια συνταγή που συνηθίζω και που έχει σίγουρη επιτυχία.

Πένες ολικής άλεσης με σάλτσα χωριάτικης σαλάτας
 

Υλικά για 4-5 άτομα:

1 πακέτο πένες ολικής άλεσης

3 ντομάτες μέτριες, κόκκινες και σφιχτές

2 αγγουράκια, πλυμένα καλά

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας κάππαρη

10 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, σε ροδέλες

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας ξίδι

150γρ. φέτα χοντροτριμμένη

αλάτι χοντρό, ρίγανη ξερή

φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και μερικά ολόκληρα κλαράκια για το σερβίρισμα 

Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.

Χαράζετε στις ντομάτες ένα σταυρό και τις ρίχνετε για 10 δευτερόλεπτα σε καυτό νερό. Τις βγάζετε και, αφού τις ξεπλύνετε με κρύο νερό, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε ζαράκια. Σε ζαράκια κόβετε και το αγγούρι, χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα του.

Σε ένα μπολ ρίχνετε τις ντομάτες, τα αγγουράκια, το κρεμμύδι και αλατίζετε με χοντρό αλάτι. Προσθέτετε τις ελιές, την κάππαρη, τα φυλλαράκια τη φρέσκιας ρίγανης και την ξερή. Περιχύνετε με το ξίδι και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε.

Στραγγίζετε τα μακαρόνια και τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τη σάλτσα χωριάτικης σαλάτας, τη φέτα και ανακατεύετε.  

Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε πιάτα, διακοσμώντας το καθένα με ένα κλαράκι φρέσκιας ρίγανης.

Περισσότερες συνταγές και μυστικά στο Olive το Σάββατο 26/10
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr