Φιογκάκια με πικάντικη σάλτσα κιμά και μελιτζάνας
23.10.2013
12:24
Πικάντικο δεν συνεπάγεται και βαρύ. Η σάλτσα του κιμά μπορεί να είναι φουλ από μπαχαρικά, ωστόσο θα σβήσουμε την κάψα της με δροσερό γιαούρτι.
Υλικά για 4-5 άτομα:
1 πακέτο φιογκάκια ή άλλο κοντό ζυμαρικό της επιλογής σας
250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
3-4 μελιτζάνες τσακώνικες, μέτριες σε μέγεθος
1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο +λίγο επιπλέον
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού κύμινο κοπανισμένο
¼ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1 πακέτο φιογκάκια ή άλλο κοντό ζυμαρικό της επιλογής σας
250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
3-4 μελιτζάνες τσακώνικες, μέτριες σε μέγεθος
1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο +λίγο επιπλέον
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού κύμινο κοπανισμένο
¼ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κιτρινόριζα (κουρκουμά), σε σκόνη
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
10 ντομάτες λιαστές, σε καρεδάκια
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα:
300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
4-5 κορφούλες δυόσμου
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Aντωνία Κατή
• Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές ροδέλες. Τις βάζετε σε τρυπητό και τις αλατίζετε γενναία. Τις αφήνετε για 30 λεπτά και τις ξεβγάζετε καλά. Τις στύβετε και τις απλώνετε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Τις ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο, τις ανακατεύετε και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι οι άκρες τους να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
• Ετοιμάζετε τη σάλτσα του κιμά: ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο με το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Προσθέτετε τα μπαχαρικά κι αμέσως μετά τον κιμά. Συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινο κουτάλι για να μη σβολιάσει ο κιμάς και μέχρι να αλλάξει χρώμα.
• Σβήνετε τότε με το κρασί και προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τη ζάχαρη κι ανάλογο αλατοπίπερο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τον κιμά περίπου για 30 λεπτά.
• Προσθέτετε τότε τις προψημένες μελιτζάνες, επιπλέον αλατοπίπερο και βράζετε τη σάλτσα για 10 λεπτά ακόμα, ρίχνοντας προς το τέλος του μαγειρέματος και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
• Μέχρι να μαγειρευτεί η σάλτσα του κιμά βράζετε και τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε στη σάλτσα του κιμά. Κάνετε ένα καλό ανακάτεμα και μοιράζετε το φαγητό σε πιάτα. Προσθέτετε μια καλή κουταλιά γιαούρτι σε κάθε πιάτο και από μια κορφούλα δυόσμου.
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
10 ντομάτες λιαστές, σε καρεδάκια
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα:
300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
4-5 κορφούλες δυόσμου
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Aντωνία Κατή
• Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές ροδέλες. Τις βάζετε σε τρυπητό και τις αλατίζετε γενναία. Τις αφήνετε για 30 λεπτά και τις ξεβγάζετε καλά. Τις στύβετε και τις απλώνετε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Τις ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο, τις ανακατεύετε και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι οι άκρες τους να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
• Ετοιμάζετε τη σάλτσα του κιμά: ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο με το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Προσθέτετε τα μπαχαρικά κι αμέσως μετά τον κιμά. Συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινο κουτάλι για να μη σβολιάσει ο κιμάς και μέχρι να αλλάξει χρώμα.
• Σβήνετε τότε με το κρασί και προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τη ζάχαρη κι ανάλογο αλατοπίπερο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τον κιμά περίπου για 30 λεπτά.
• Προσθέτετε τότε τις προψημένες μελιτζάνες, επιπλέον αλατοπίπερο και βράζετε τη σάλτσα για 10 λεπτά ακόμα, ρίχνοντας προς το τέλος του μαγειρέματος και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
• Μέχρι να μαγειρευτεί η σάλτσα του κιμά βράζετε και τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε στη σάλτσα του κιμά. Κάνετε ένα καλό ανακάτεμα και μοιράζετε το φαγητό σε πιάτα. Προσθέτετε μια καλή κουταλιά γιαούρτι σε κάθε πιάτο και από μια κορφούλα δυόσμου.
Περισσότερες συνταγές και μυστικά στο Olive το Σάββατο 26/10
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr