Μπιλ Γκέιτs: Τι θα γίνει με τις άλλες προφητείες

Μπιλ Γκέιτs: Τι θα γίνει με τις άλλες προφητείες

Προέβλεψε την πανδημία αλλά κατηγορήθηκε απο τους συνωμοσιολόγους οτι αυτός την προκάλεσε. Χρίστηκε ο σημαντικότερος χορηγός του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, δαπανώντας 1,75 δις. για την αναχαίτιση του ιού, και τωρα ο κροίσος της πληροφορικής επανέρχεται για να απαριθμήσει τις ανατροπές που είδε μέσα απο τη γυάλινη σφαίρα του να έρχονται προκειμένου να φέρουν ξανά το γένος των ανθρώπων αντιμέτωπο με τη μοίρα του

gates
Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αναδείχθηκε και σ’ ένα από τα πλέον προβεβλημένα πρόσωπα της πανδημίας. Ηταν από τους ελάχιστους, ίσως ο μοναδικός, που είχε προβλέψει την έλευση κάποιου ιού, σχεδόν πέντε χρόνια νωρίτερα, καθώς το 2015, στη σκηνή του TΕDx, είχε αναφερθεί σε μια επικείμενη πρωτοφανή υγειονομική κρίση που θα ταλανίσει τον πλανήτη.

Χάρη σε εκείνη την ομιλία αναδείχθηκε μία από τις προφητικές φωνές της παγκόσμιας αυτής κρίσης. Παράλληλα επέκρινε τις κυβερνήσεις για κωλυσιεργία σε σχέση με την παραγωγή του εμβολίου. Το ίδρυμά του χρηματοδότησε αρκετές έρευνες για την ανάπτυξή του. Συνέδραμε στον αγώνα κατά του COVID-19 συνολικά με 1,75 δισ. δολάρια. Με διαφορά χρίστηκε ο σημαντικότερος χορηγός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το όνομά του, όμως, ενεπλάκη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε κάθε θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ αυτών κυριάρχησαν οι ισχυρισμοί ότι ο Γκέιτς δημιούργησε την πανδημία προκειμένου να ελέγξει τον παγκόσμιο πληθυσμό, να βγάλει κέρδος από την εξάπλωση του ιού και να χρησιμοποιήσει τα εμβόλια για να εισαγάγει τσιπάκια ανίχνευσης στο ανθρώπινο σώμα.

Ενώ η ανθρωπότητα μάχεται παραπάνω από ένα έτος με τον κορωνοϊό, ο κροίσος της πληροφορικής εστιάζει τις προσπάθειές του στο πώς η πανδημία θα αλλάξει τον κόσμο, ακόμα και μετά την πάροδό της. Σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα της Microsoft, πολλά θα αλλάξουν για πάντα στην καθημερινή ζωή, καθώς δεν θα επανέλθουμε ποτέ σε μια κανονικότητα, έτσι όπως ήμασταν πριν. Θα μεταβούμε σε ένα καθεστώς που περιγράφει ως «ημι-κανονικό». Συγκεκριμένα, έχει αναφερθεί σε έξι ρηξικέλευθες αλλαγές.


137710200_l

Η απόσταση δεν θα είναι περιορισμός

Κλείσιμο
Πριν από την πανδημία, ακόμα και μια φιλική παρεξήγηση θεωρούνταν ότι δεν μπορούσε να λυθεί αν οι ενδιαφερόμενοι δεν τα έλεγαν διά ζώσης. Το ίδιο και το κλείσιμο μιας επαγγελματικής συμφωνίας. Ναι μεν η τεχνολογία είχε διεισδύσει για τα καλά σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, αλλά οι σημαντικές στιγμές σφραγίζονταν μόνο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Πλέον, αυτό δεν θα ισχύει, κατά τον Μπιλ Γκέιτς. Ερωτικές σχέσεις θα συνάπτονται από βιντεοκλήσεις, κερδοφόρες συμφωνίες θα κλείνονται μέσω μιας συνάντησης στο Ζoom, φιλίες θα διατηρούνται μέσω βιντεοκλήσεων και η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Η πανδημία απενοχοποιεί την απόσταση. Σύμφωνα με τον Γκέιτς, κανένας πελάτης δεν θα νιώσει παραμελημένος αν η υποψήφια εταιρεία δεν τον συναντήσει αυτοπροσώπως.

Μετά τον κορωνοϊό θα εξαντλείται κάθε διάδραση στο Διαδίκτυο, προτού καταλήξει -και μόνο αν είναι αναγκαίο- σε φυσική συνάντηση. Συμπεραίνει ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει σε ένα σημαντικό ποσοστό. Σύμφωνα με τον Γκέιτς, θα «κοπούν» πάνω από το 30% των ημερών που ο κόσμος πήγαινε στο γραφείο προ του κορωνοϊού. Ο Γκέιτς πιστεύει ότι οι συνεδρίες με τους γιατρούς θα αρχίζουν πάντα στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια θα κλείνεται κανονικό ραντεβού, σε περίπτωση που η αρχική διάγνωση το απαιτήσει.

Οι επαγγελματικές συνεντεύξεις επίσης θα λαμβάνουν χώρα στο Διαδίκτυο. «Ακριβώς όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έβαλε τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό, έτσι και η απόσταση μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας. Αυτό θα ισχύσει τόσο για εργασιακές συναντήσεις όσο και άλλες προσωπικές αλληλεπιδράσεις. Η ιδέα της εκμάθησης ή ενός ιατρικού ραντεβού και μιας προσωπικής συνάντησης που θα γίνεται στην οθόνη θα εδραιωθεί και μετά την πανδημία», προβλέπει ο Γκέιτς. Ποτέ δεν θα επανέλθει το κατ’ ιδίαν στον βαθμό που ίσχυε πριν. Η παράδοση τηλεδιασκέψεων, ψηφιακών πληρωμών και ιατρικών πληροφοριών από απόσταση θα συνεχίσει να διευκολύνει τη ζωή μας και μετά το τέλος της COVID-19.

Μείωση των επαγγελματικών ταξιδιών

«Η εκτίμησή μου είναι ότι πάνω από το 50% των επαγγελματικών ταξιδιών θα εκλείψουν», ανέφερε ο Γκέιτς.  «Οι εταιρείες συνειδητοποίησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι τα επαγγελματικά ταξίδια και συνέδρια είναι υπερεκτιμημένα και κοστοβόρα». Eτσι, ο Γκέιτς πιστεύει ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα μειώσει στο ελάχιστο δυνατό και τα επαγγελματικά ταξίδια.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ακόμα και μεγαλοστελέχη είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν προς το καλύτερο δίχως όλες αυτές τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ η δουλειά συνέχισε να γίνεται το ίδιο αποτελεσματικά. Ο Γκέιτς παραδέχθηκε, επίσης, ότι το καθημερινό του πρόγραμμα είναι πολύ πιο απλό επειδή δεν πραγματοποιεί ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους. «Δεν πρόκειται να επανέλθω στο προηγούμενο μοντέλο μετά την πανδημία, ούτε εγώ, ούτε και οι περισσότερες εταιρείες και τα στελέχη τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

f2
«Ακριβώς όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έβαλε τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό, έτσι και η απόσταση μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας. Αυτό θα ισχύσει τόσο για εργασιακές συναντήσεις όσο και για άλλες προσωπικές αλληλεπιδράσεις. Η ιδέα της μάθησης ή ενός ιατρικού ραντεβού και μιας προσωπικής συνάντησης που θα γίνεται στην οθόνη θα εδραιωθεί και μετά την πανδημία»

Αδειάζουν τα μεγάλα κτίρια

Περιέργως, ο Μπιλ Γκέιτς αναφέρεται και στο νέο σκηνικό που θα προκύψει στον τομέα των κτηματομεσιτικών. Σύμφωνα με την πρόβλεψή του, θα υπάρξει ανακατάταξη και αλλαγή στις τιμές των ενοικίων παγκοσμίως. Εταιρείες-κολοσσοί θα αποσυρθούν από μεγάλα κτίρια, δομές και γραφεία. Από τη στιγμή λοιπόν που η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, θα μεταφερθούν σε μικρότερα και οικονομικότερα κτίρια.

Επιπλέον, πολλοί εργαζόμενοι θα εγκαταλείψουν το κέντρο των πόλεων, επιλέγοντας τα προάστια. Σε περίπτωση που κάποιος μπορεί να πηγαίνει στη δουλειά του δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα, θα επιλέξει έναν φιλικότερο χώρο για την οικογένειά του, με πράσινο και πάρκα. Τα ενοίκια στις κεντρικές περιοχές των πόλεων θα πέσουν αισθητά. Αντιθέτως, όταν καταλαγιάσει το σοκ της πανδημίας όσοι έχουν τη δυνατότητα θα αγοράσουν μεγάλα, οικογενειακά και απομονωμένα σπίτια, μακριά από την πόλη. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή τους θα ανέβει αισθητά.

Δίκτυα με ταχύτητα φωτός

Για να είναι δυνατή και λειτουργική η επαφή εξ αποστάσεως, η τεχνολογία θα πραγματοποιήσει αλματώδη ανάπτυξη. Τα δίκτυα θα τρέχουν με ταχύτητα φωτός και τα λογισμικά θα αναβαθμιστούν. «Το λογισμικό ήταν κάπως αδέξιο όταν ξεκίνησε η πανδημία, αλλά πλέον χρησιμοποιείται σε τόσον μεγάλο βαθμό που θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα θα υπάρξουν σημαντικές καινοτομίες στον τομέα αυτό», προέβλεψε ο Γκέιτς.

Κοινώς δεν θα υπάρχουν υπερφόρτωση και παροδικά κρασαρίσματα. Η τεχνητή νοημοσύνη επίσης θα δώσει ισχυρό «παρών», καθώς οι βάσεις έχουν τεθεί με την εξέλιξη των υπολογιστών. Τις επόμενες δύο δεκαετίες ο Γκέιτς προβλέπει σημαντικά τεχνολογικά άλματα στον τομέα αυτό.

Εμφυτεύματα για καθε νοσο

Ενας ιός-εφιάλτης, ο οποίος ανέτρεψε τη ζωή μας απροσδόκητα, ανέβασε την ταχύτητα σε όλες τις ιατρικές έρευνες. Ενδεικτικό είναι ότι η παγκοσμίου φήμης κλινική των ΗΠΑ Cleveland αποφάνθηκε πρόσφατα για τις 10 ιατρικές καινοτομίες που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τον τρόπο που θα ασκείται η Ιατρική εφεξής. Μεταξύ αυτών είναι και η απομακρυσμένη παρακολούθηση των εμφυτεύσιμων συσκευών, όπως είναι οι βηματοδότες και οι απινιδωτές. Νέα φάρμακα χωρίς παρενέργειες για ασθένειες όπως η ηπατίτιδα C και πολλά-πολλά εμβόλια.

Νέα πανδημία

Ναι, ο Μπιλ Γκέιτς πιστεύει ότι μετά την εξουδετέρωση του κορωνοϊού μας περιμένει μια νέα πανδημία στη γωνία. Ισως και δύο… Το αισιόδοξο σενάριο, όμως, είναι ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με την COVID-19, η οποία μας έπιασε στον ύπνο. Πάντως, ο ισχυρός άνδρας της Microsoft προβλέπει ένα δυσοίωνο μέλλον, με φονικούς ιούς, μολυσματικές ασθένειες και άλλα παρόμοια δυστοπικά. Η ζωή, όμως, δεν θα παγώσει, απλώς θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα…

Ειδήσεις σήμερα: 

25η Μαρτίου: «Αστακός» η Αθήνα με 4.000 αστυνομικούς, 6 drones και δύο ελικόπτερα

Κεραμέως: Όχι μαθήματα μέσα στο Πάσχα - Τι είπε για άνοιγμα σχολείων και εξετάσεις

Οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για την καραντίνα και για όσους έχουν εμβολιαστεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ