Ζυμαρικά: Μια τροφή, χιλιάδες σχήματα
19.10.2015
00:00
Μπορεί να μεγάλωσες με σπαγγέτι, κοφτό μακαρονάκι και παστίτσιο, η νόστιμη γκάμα των ζυμαρικών, όμως, ευτυχώς έχει πολλές ακόμα παραλλαγές. Αν θέλεις να παινεύεσαι ότι είσαι μακαρονάς, πρέπει τουλάχιστον να ξέρεις τα βασικά.
Η αλήθεια είναι ότι τα ζυμαρικά κυκλοφορούν σε πολλά σχήματα με καθένα απ' αυτά να έχει και παραλλαγές. Σημείωσε ότι μόνο τα πλέον γνωστά είναι γύρω στα 100 και αν προσθέσεις και τις τοπικές, παραδοσιακές κοπές, ανά χώρα και περιοχή, το νούμερο γίνεται εύκολα τετραψήφιο. Για να μην μπερδεύεσαι, λοιπόν, κάθε φορά που επισκέπτεσαι ιταλικό εστιατόριο ή διαβάζεις κάποια συνταγή, ιδού 20 διάσημα ζυμαρικά, καθώς και νόστιμα tips που τα συνοδεύουν.
Τα μακριά
Τα μακριά
* Spaghetti. Είναι ίσως το διασημότερο ζυμαρικό καθώς είναι η πιο κλασική επιλογή για μακαρονάδες, ειδικά για τις σπιτικές. Κάνει καλή παρέα με όλες τις σάλτσες, αλλά η σάλτσα κιμά πραγματικά τα απογειώνει.
* Spaghettini. Λίγο πιο λεπτά από τα κλασικά spaghetti, τα spaghettini είναι επίσης καλή επιλογή για μακαρονάδες, όπως η διάσημη aglio, olio e peperoncino.
* Vermicelli. Στον αντίποδα των spaghettini βρίσκονται τα vermicelli, που είναι λίγο πιο χοντρά από τα spaghetti. Αγαπούν κι αυτά τις σάλτσες, αν και τους ταιριάζουν λίγο περισσότερο οι λευκές, που περιέχουν κρέμα γάλακτος.
* Bucatini. Πιο χοντρά από τα spaghetti και με τρύπα στο εσωτερικό τους, τα bucatini ταιριάζουν πολύ με σάλτσα amatriciana, αλλά είναι είναι ένα και ένα και για χωριάτικη μακαρονάδα με κόκορα ή αλλιώς παστιτσάδα.
* Maccheroncini. Επίσης με τρύπα στο εσωτερικό, αλλά πιο μεγάλα από το bucatini. Μπορεί το όνομά τους να σου ακούγεται άγνωστο, αλλά τα έχεις δοκιμάσει χιλιάδες φορές, μιας και είναι τα ιδανικά ζυμαρικά για το παραδοσιακό παστίτσιο.
* Capellini. Γνωστά και ως μαλλιά αγγέλου, είναι εξαιρετικά λεπτά και μπαίνουν με μεγάλη επιτυχία σε σούπες και ζωμούς, ενώ γίνονται και πολύ ωραία μακαρονάδα με λαχανικά.
Τα πλατιά
* Λινγκουίνι. Μπορεί να είναι λεπτά σαν τα περισσότερα σπαγγετοειδή ζυμαρικά, ωστόσο το πλατύ σχήμα, που έχουν, τους αλλάζει κατηγορία. Θα τα συναντήσεις σε πολλές συνταγές για μακαρονάδες με θαλασσινά και με σάλτσα πέστο.
* Ταλιατέλες. Πιο φαρδιές από τα λινγκουίνι, οι ταλιατέλες γίνονται ιδανικό συνοδευτικό για ψητό και κοκκινιστό κρέας, ενώ συχνά τις συναντάς και σε συνταγές για σουφλέ ζυμαρικών.
* Παπαρδέλες. Είναι το αμέσως επόμενο “μέγεθος” μετά τις ταλιατέλες και όπως καταλαβαίνεις είναι ακόμα πιο φαρδιά ζυμαρικά. Πηγαίνουν πολύ με κοτόπουλο, μανιτάρια και λαχανικά κομμένα σε μέτρια κομμάτια.
* Λαζάνια. Το πιο φαρδύ ζυμαρικό όλων είναι τα διάσημα λαζάνια που γίνονται στο φούρνο, σε στρώσεις με κιμά, σπανάκι, λαχανικά, τυριά ή αλλαντικά στο ενδιάμεσο και πάντα μια πλούσια σάλτσα ντομάτας ή μπεσαμέλ για επικάλυψη.
Τα κοντά
* Πένες. Απλές ή ριγέ οι πένες είναι από τα πιο γνωστά κοντά ζυμαρικά και ξεχωρίζουν λόγω της λοξής κοπής τους, που τις κάνει να μοιάζουν με σαΐτες (όπως άλλωστε τις αποκαλούν στην κεντρική Ιταλία). Ταιριάζουν πολύ με σάλτσες λαχανικών και κοτόπουλου και γίνονται και ωραίες, κρύες σαλάτες ζυμαρικών.
* Ριγκατόνι. Μπορεί σε μέγεθος να μοιάζουν με τις πένες, αλλά αποκλείεται να τα μπερδέψετε αφού είναι ίσια στις άκρες. Τα ριγκατόνι σερβίρονται παραδοσιακά με ραγού κρέατος αλλά μπαίνουν και με επιτυχία σε συνταγές για ζυμαρικά φούρνου.
* Fusili. Ή αλλιώς βίδες. Το στριφογυριστό σχήμα τους, τούς επιτρέπει να συγκρατούν σάλτσα σε όλη την επιφάνειά τους, με αποτέλεσμα να γίνονται απίστευτα νόστιμες. Σερβίρονται ζεστές με κάποια σάλτσα λαχανικών ή κρύες σε σαλάτες ζυμαρικών.
* Farfalle. Τα διάσημα “φιογκάκια” που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους με το σχήμα τους είναι μια ακόμα καλή επιλογή για σαλάτες ζυμαρικών. Επιπλέον, τούς πηγαίνουν πολύ οι λευκές σάλτσες και τα θαλασσινά και είναι ιδανικές για ένα πιο επίσημο τραπέζι.
* Conchiglie. Τα γνωρίζουμε ως κοχύλια ή αχιβάδες λόγω του χαρακτηριστικού τους σχήματος και είναι ιδανικά για πιάτα με πλούσιες λευκές σάλτσες, τις οποίες “φυλακίζουν” στο εσωτερικό τους.
Τα ψιλά
* Κοφτό μακαρονάκι. Σε όλες τις εκδοχές τους -χονδρό ή ψιλό, κανονικό ή ριγέ- το κοφτό μακαρονάκι είναι από τα πιο διάσημα ζυμαρικά και το πιο χαρακτηριστικό πιάτο που το συναντάμε είναι με χταπόδι και σάλτσα ντομάτας.
* Κριθαράκι. Ακόμη ένα ζυμαρικό που δεν λείπει από καμία κουζίνα, μιας και είναι το βασικό συστατικό για το πιο κλασικό μαμαδίστικο πιάτο, το γιουβέτσι. Το απολαμβάνεις και ως κριθαρότο με γαρίδες και λαχανικά.
* Αστράκια. Πολύ ψιλά και ντελικάτα τα αστράκια (με το ανάλογο σχήμα που μοιάζει λίγο και με λουλουδάκι) είναι ιδανικά για σούπες, όπως για μια χορταστική κρεατόσουπα.
* Πεπονάκι. Ένα ακόμα μικρούλι ζυμαρικό, με σχήμα που μοιάζει περισσότερο με κουκουναρόσπορο και ταιριάζει πολύ σε σούπες.
* Παιδικά ζυμαρικά. Τα βρίσκεις σε δεκάδες σχήματα, από γράμματα και αριθμούς μέχρι ζωάκια και διάσημους ήρωες κινουμένων σχεδίων και τα παιδιά τα λατρεύουν. Ακόμη και αν δεν έχεις παιδιά στο σπίτι, μπορείς να προσθέσεις μερικά ζυμαρικά-γράμματα στη σούπα σου για να της δώσεις λίγο παιχνιδιάρικο τόνο.
* Spaghettini. Λίγο πιο λεπτά από τα κλασικά spaghetti, τα spaghettini είναι επίσης καλή επιλογή για μακαρονάδες, όπως η διάσημη aglio, olio e peperoncino.
* Vermicelli. Στον αντίποδα των spaghettini βρίσκονται τα vermicelli, που είναι λίγο πιο χοντρά από τα spaghetti. Αγαπούν κι αυτά τις σάλτσες, αν και τους ταιριάζουν λίγο περισσότερο οι λευκές, που περιέχουν κρέμα γάλακτος.
* Bucatini. Πιο χοντρά από τα spaghetti και με τρύπα στο εσωτερικό τους, τα bucatini ταιριάζουν πολύ με σάλτσα amatriciana, αλλά είναι είναι ένα και ένα και για χωριάτικη μακαρονάδα με κόκορα ή αλλιώς παστιτσάδα.
* Maccheroncini. Επίσης με τρύπα στο εσωτερικό, αλλά πιο μεγάλα από το bucatini. Μπορεί το όνομά τους να σου ακούγεται άγνωστο, αλλά τα έχεις δοκιμάσει χιλιάδες φορές, μιας και είναι τα ιδανικά ζυμαρικά για το παραδοσιακό παστίτσιο.
* Capellini. Γνωστά και ως μαλλιά αγγέλου, είναι εξαιρετικά λεπτά και μπαίνουν με μεγάλη επιτυχία σε σούπες και ζωμούς, ενώ γίνονται και πολύ ωραία μακαρονάδα με λαχανικά.
Τα πλατιά
* Λινγκουίνι. Μπορεί να είναι λεπτά σαν τα περισσότερα σπαγγετοειδή ζυμαρικά, ωστόσο το πλατύ σχήμα, που έχουν, τους αλλάζει κατηγορία. Θα τα συναντήσεις σε πολλές συνταγές για μακαρονάδες με θαλασσινά και με σάλτσα πέστο.
* Ταλιατέλες. Πιο φαρδιές από τα λινγκουίνι, οι ταλιατέλες γίνονται ιδανικό συνοδευτικό για ψητό και κοκκινιστό κρέας, ενώ συχνά τις συναντάς και σε συνταγές για σουφλέ ζυμαρικών.
* Παπαρδέλες. Είναι το αμέσως επόμενο “μέγεθος” μετά τις ταλιατέλες και όπως καταλαβαίνεις είναι ακόμα πιο φαρδιά ζυμαρικά. Πηγαίνουν πολύ με κοτόπουλο, μανιτάρια και λαχανικά κομμένα σε μέτρια κομμάτια.
* Λαζάνια. Το πιο φαρδύ ζυμαρικό όλων είναι τα διάσημα λαζάνια που γίνονται στο φούρνο, σε στρώσεις με κιμά, σπανάκι, λαχανικά, τυριά ή αλλαντικά στο ενδιάμεσο και πάντα μια πλούσια σάλτσα ντομάτας ή μπεσαμέλ για επικάλυψη.
Τα κοντά
* Πένες. Απλές ή ριγέ οι πένες είναι από τα πιο γνωστά κοντά ζυμαρικά και ξεχωρίζουν λόγω της λοξής κοπής τους, που τις κάνει να μοιάζουν με σαΐτες (όπως άλλωστε τις αποκαλούν στην κεντρική Ιταλία). Ταιριάζουν πολύ με σάλτσες λαχανικών και κοτόπουλου και γίνονται και ωραίες, κρύες σαλάτες ζυμαρικών.
* Ριγκατόνι. Μπορεί σε μέγεθος να μοιάζουν με τις πένες, αλλά αποκλείεται να τα μπερδέψετε αφού είναι ίσια στις άκρες. Τα ριγκατόνι σερβίρονται παραδοσιακά με ραγού κρέατος αλλά μπαίνουν και με επιτυχία σε συνταγές για ζυμαρικά φούρνου.
* Fusili. Ή αλλιώς βίδες. Το στριφογυριστό σχήμα τους, τούς επιτρέπει να συγκρατούν σάλτσα σε όλη την επιφάνειά τους, με αποτέλεσμα να γίνονται απίστευτα νόστιμες. Σερβίρονται ζεστές με κάποια σάλτσα λαχανικών ή κρύες σε σαλάτες ζυμαρικών.
* Farfalle. Τα διάσημα “φιογκάκια” που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους με το σχήμα τους είναι μια ακόμα καλή επιλογή για σαλάτες ζυμαρικών. Επιπλέον, τούς πηγαίνουν πολύ οι λευκές σάλτσες και τα θαλασσινά και είναι ιδανικές για ένα πιο επίσημο τραπέζι.
* Conchiglie. Τα γνωρίζουμε ως κοχύλια ή αχιβάδες λόγω του χαρακτηριστικού τους σχήματος και είναι ιδανικά για πιάτα με πλούσιες λευκές σάλτσες, τις οποίες “φυλακίζουν” στο εσωτερικό τους.
Τα ψιλά
* Κοφτό μακαρονάκι. Σε όλες τις εκδοχές τους -χονδρό ή ψιλό, κανονικό ή ριγέ- το κοφτό μακαρονάκι είναι από τα πιο διάσημα ζυμαρικά και το πιο χαρακτηριστικό πιάτο που το συναντάμε είναι με χταπόδι και σάλτσα ντομάτας.
* Κριθαράκι. Ακόμη ένα ζυμαρικό που δεν λείπει από καμία κουζίνα, μιας και είναι το βασικό συστατικό για το πιο κλασικό μαμαδίστικο πιάτο, το γιουβέτσι. Το απολαμβάνεις και ως κριθαρότο με γαρίδες και λαχανικά.
* Αστράκια. Πολύ ψιλά και ντελικάτα τα αστράκια (με το ανάλογο σχήμα που μοιάζει λίγο και με λουλουδάκι) είναι ιδανικά για σούπες, όπως για μια χορταστική κρεατόσουπα.
* Πεπονάκι. Ένα ακόμα μικρούλι ζυμαρικό, με σχήμα που μοιάζει περισσότερο με κουκουναρόσπορο και ταιριάζει πολύ σε σούπες.
* Παιδικά ζυμαρικά. Τα βρίσκεις σε δεκάδες σχήματα, από γράμματα και αριθμούς μέχρι ζωάκια και διάσημους ήρωες κινουμένων σχεδίων και τα παιδιά τα λατρεύουν. Ακόμη και αν δεν έχεις παιδιά στο σπίτι, μπορείς να προσθέσεις μερικά ζυμαρικά-γράμματα στη σούπα σου για να της δώσεις λίγο παιχνιδιάρικο τόνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr