Telegram: Η εφαρμογή που έφτιαξαν δύο Ρώσοι, έγινε το αγαπημένο social media στην Ουκρανία

Telegram: Η εφαρμογή που έφτιαξαν δύο Ρώσοι, έγινε το αγαπημένο social media στην Ουκρανία

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες κατεβάζουν το Telegram στα κινητά τους τηλέφωνα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πώς, όμως, η εφαρμογή που έφτιαξαν δύο Ρώσοι, κατάφερε να γίνει το νούμερο ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης αυτή την περίοδο;

Telegram: Η εφαρμογή που έφτιαξαν δύο Ρώσοι, έγινε το αγαπημένο social media στην Ουκρανία
Αν δεν έχεις κατεβάσει ήδη το Telegram στο smartphone σου, τότε σίγουρα θα έχεις μάθει για την ύπαρξή του τις τελευταίες ημέρες. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης άρχισε να κερδίζει όλο και περισσότερους χρήστες, καταφέρνοντας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να γίνει mainstream σε πολλές χώρες.

Η αλήθεια είναι πως τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, το Telegram είχε φανατικό κοινό πολύ πριν από τον πόλεμο, ειδικά στις ηλικίες 18 με 24. Ιδρύθηκε το 2013 από τους Ρώσους αδερφούς Ντουρόφ (Πάβελ και Νικολάι), οι οποίοι βρίσκονται πίσω κι από τη δημιουργία του Vkontakte (VK) του ρωσικού Facebook. Ουσιαστικά, η μεγάλη διαφορά που έχει το Telegram σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πως επιτρέπει τη δημιουργία καναλιών.

Μιλάμε δηλαδή για δημόσια ή ιδιωτικά γκρουπ, στα οποία μπορεί ένα άτομο ή ένα μέσο να στείλει φωτογραφίες και βίντεο. Μέσα σε αυτές τις ομάδες δεν υπάρχουν διαφημίσεις και επίσης, η ροή της πληροφορίας δεν καθοδηγείται από κάποιο αλγόριθμο. Ο τρόπος με τον οποίο έβγαζαν χρήματα κάποια γκρουπ στο Telegram παλαιότερα ήταν ο εξής: Αν για παράδειγμα κάποιος ήθελε να προωθήσει ένα link του σε μια ομάδα ανθρώπων, ο διαχειριστής ζητούσε ένα συγκεκριμένο ποσό και τον άφηνε στη συνέχεια να μοιραστεί τη «διαφήμισή» του με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Για τους Ουκρανούς το Telegram έχει μετατραπεί πλέον σε ένα απαραίτητο μέσο ενημέρωσης, αλλά και ως βασικός τρόπος, με τον οποίο η κυβέρνηση διανέμει πληροφορίες, τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τους στρατιώτες. Όπως ήταν λογικό, γρήγορα έμαθαν την ύπαρξη του Telegram και οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα η εφαρμογή να φτάσει από στόμα σε στόμα σε χιλιάδες νέους χρήστες. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times, ο Gurardian και το BBC δημιουργούν τα δικά τους κανάλια, όπου προσθέτουν συνεχώς νέο περιεχόμενο από τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι οι Ρώσοι που χρησιμοποιούν το Telegram (μετά και την απαγόρευση του Instagram), προκειμένου να μαθαίνουν τα τελευταία νέα σχετικά με τον πόλεμο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως καθώς η δημοτικότητα του Telegram ανέβαινε από το 2016 και μετά, ο Πάβελ Ντουρόφ βρέθηκε σε ευθεία σύγκρουση με το Κρεμλίνο. Κι αυτό γιατί αρνήθηκε να δώσει στις ρωσικές αρχές πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δεδομένα των χρηστών του. Μετά από αυτό η Ρωσία αποφάσισε να κλείσει εντελώς το Telegram στη χώρα από τις 16 Απριλίου του 2018, μέχρι και τις 18 Ιουνίου του 2020.

Η σύγκρουση αυτή τον οδήγησε στην απόφαση να φύγει από τη Ρωσία, ισχυριζόμενος ότι η χώρα «δεν είναι συμβατή με τις business του ίντερνετ αυτή τη στιγμή». Μάλιστα, σε πρόσφατο μήνυμά του στο κανάλι του στο Telegram, ο Πάβελ Ντουρόφ έγραψε πως: «έχασα την εταιρεία μου και το σπίτι μου, αλλά θα το έκανα ξανά - χωρίς δισταγμό». Από τις 25 Αυγούστου έχει και γαλλικό διαβατήριο, ενώ η περιουσία του υπολογίζεται στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Αποτελεί το 112ο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του να το «χρωστάει» στην επιτυχία του Telegram.

Πηγή: gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης