Η Χούντα «γιόρτασε» την 21η Απριλίου με φιέστα ομαδικού γάμου 54ων ζευγαριών

Σαν σήμερα ο «δήμαρχος» Πειραιά της Χούντας, Αριστείδης Σκυλίτσης διοργάνωσε μια φιέστα με ομαδικό γάμο και προίκισε τις νύφες με 50.000 δραχμές

Ήταν 21 Απριλίου του 1972 και η Χούντα των Συνταγματαρχών «γιόρταζε» την 5η επέτειο του πραξικοπήματος. Αυτό που έκαναν οι χουντικοί ήταν να διοργανώνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την «ψυχαγωγία» των πολιτών, πάντα στα πρότυπα που έθεταν οι Συνταγματάρχες.

Την πιο περίεργη και πρωτότυπη όμως εκδήλωση διοργάνωσε ο Αριστείδης Σκυλίτσης, ο διορισμένος ως ο «πρώτος πολίτης» του Πειραιά. Τι έκανε λοιπόν; Διοργάνωσε τον «ομαδικό γάμο απόρων κορασίδων στον Πειραιά στο πλαίσιο των εορτασμών της 5ης επετείου της 21ης Απριλίου 1967».

Ήταν μία «φιέστα», όπως την είχαν χαρακτηρίσει πάνω στο τρίπτυχο που επέβαλε η Χούντα: «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».

Τους δρόμους του Πειραιά πλημμύρισαν 54 κοπέλες που φορούσαν τα νυφικά τους, μαζί με τους 54 γαμπρούς, που τους συνόδευαν οι 54 κουμπάροι. Όπως αναφέρει η «Μηχανή του Χρόνου», η πομπή των μελλόνυμφων κατέληξε στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, όπου τελέστηκε ομαδικά το μυστήριο. Στο προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, κοπέλες ενδεδυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες υποδέχτηκαν τα ζευγάρια.


Πλήθος κόσμου, είχε συγκεντρωθεί στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, απ΄ όπου περνούσε αυτή η ιδιόμορφη πομπή και χειροκροτούσε τα ζευγάρια, τα οποία μάλιστα… προικίστηκαν από τη Χούντα με 50.000 δραχμές.

Τον ομαδικό γάμο ευλόγησε ο Μητροπολίτης Πειραιά, Χρυσόστομος ενώ 54 Ιερείς συνόδεψαν τα ζευγάρια στον «χορό του Ησαΐα», σε ένα εορταστικό κλίμα που επικρατούσε μέσα και έξω από τον ναό.

Ένα καθαρά «επικοινωνιακό» κόλπο της Χούντας για να δείξει το «καλό της πρόσωπο» από τον… μετρ του είδους, όπως τον χαρακτήριζαν, Αριστείδη Σκυλίτση, που κατείχε τη διαφημιστική εταιρία «Γκρέκα». Μία από τις πρώτες στον χώρο της διαφήμισης μεταπολεμικά στην Ελλάδα.

Πολλοί χρεώνουν στον Σκυλίτση την κατεδάφιση σημαντικών κτιρίων με εμβληματικό χαρακτήρα στον Πειραιά, μεταξύ των οποίων της Ράλλειου και του ιστορικού Ρολογιού του Πειραιά. Το 1969 ολοκλήρωσε το σημερινό Δημαρχιακό Μέγαρο, κατασκεύασε τα υπαίθρια θέατρα Βεάκειο και Δελφινάριο, το Πειραϊκόν Λυρικόν Θέατρον, τον κινηματογράφο «Σινεάκ», το Μουσείο Ζωγραφικής και Σκηνογραφίας και τον Πύργο του Πειραιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://www.gazzetta.gr/
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr