Apple: Πώς έχασε το «στέμμα» της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου

Η μετοχή της έχει χάσει 17% από τον Ιανουάριο και δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εξαϋλωθεί από την κεφαλαιοποίησή της – Πώς σχεδιάζει να κάνει «ρελάνς» ο Τιμ Κουκ πριν παραιτηθεί

Πριν από μερικές ημέρες, η Apple έχασε το στέμμα της εταιρείας με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση του κόσμου.

Με τη μετοχή της να υποφέρει, έχοντας χάσει 17% από τον Ιανουάριο και με δισεκατομμύρια δολάρια να έχουν εξαϋλωθεί από την κεφαλαιοποίησή της, η εταιρεία που έγινε διάσημη από τα iPhone και τα Mac βιώνει αυτό που λέμε «έχει ο καιρός γυρίσματα», καθώς η μετοχή της Saudi Aramco έχει πάρει 25% στο ίδιο διάστημα.

Το 2020, η Apple έκανε τους επενδυτές να «ζαλίζονται» από τις επιδόσεις της σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις hardware (iPhone, Mac, Apple Watch) και τις υπηρεσίες.

Η πανδημία την ευνόησε, καθώς τα τεχνολογικά εργαλεία έγιναν άκρως απαραίτητα για τη ζωή και έτσι θα περνούσε τον σαουδαραβικό γίγαντα του πετρελαίου, εξελισσόμενη στην εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον πλανήτη, αλλά και την πρώτη που ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα 3 τρισ. δολάρια.

Ανεξάρτητα από το αν χάθηκε αυτό το «στέμμα», αυτή η επίδοση δεν μπορεί παρά να χρεωθεί στον CEO της εταιρείας, Τιμ Κουκ. Την ιδιοφυία που πήρε την Apple από το χέρι και την πήγε στο επόμενο επίπεδό της, όπως λένε στις ΗΠΑ. Όμως, αυτό το επίτευγμα δεν είναι το μόνο που έχει στο παλμαρέ του ο Κουκ από τότε που ανέλαβε την Apple, μέχρι να παραδώσει τη σκυτάλη.

Ναι, στη Wall Street είναι εδώ και χρόνια θέμα συζήτησης το πότε θα παραιτηθεί ο Κουκ από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της μεγαλύτερης τεχνολογικής εταιρείας του πλανήτη, όπως και το ποιος θα είναι ο διάδοχός του. Και το τοπίο έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει, όσο οι φήμες λένε ότι έχει σχεδιάσει να το κάνει το 2026, παραδίδοντας τα «κλειδιά» της Apple πιθανότατα στον COO της εταιρείας Τζεφ Γουίλιαμς, ο οποίος τελευταία εμφανίζεται όλο και πιο «δραστήριος» σε αυτά που μέχρι πρότινος αναλάμβανε ο Κουκ.

Ή, εναλλακτικά, τον Τζον Τέρνους. Τον αντιπρόεδρο Hardware Engineering της εταιρείας, ο οποίος προϊσταται όλων των τμημάτων hardware, μεταξύ των οποίων οι ομάδες που εξελίσσουν τα iPhone, iPad, Mac, AirPods και πολλά ακόμα.

Πρόσφατα, ο Κουκ είχε πει, σε συνέντευξή του, ότι δεν βλέπει τον εαυτό του στη θέση του CEO της Apple σε μια δεκαετία. Είναι κοινό μυστικό -κάτι που όλοι οι αναλυτές ενστερνίζονται- πως ο Αμερικανός επικεφαλής του κολοσσού μένει στη θέση, θέλοντας να αφήσει ως παρακαταθήκη μια νέα σειρά προϊόντων της Apple στο χώρο του AR/VR: Ένα mixed reality headset που αναμένεται να παρουσιαστεί στο τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023 και μια συσκευή που θα ονομάζεται Apple Glass και αναμένεται να λανσαριστεί το 2025 -δίνοντάς του τον χρόνο να αποχωρήσει ένα έτος αργότερα. Άλλωστε, το 2025 θα λάβει το τελευταίο πακέτο μετοχών της Apple ως πληρωμή.

Και γιατί η… βιασύνη; Οι ίδιες φήμες λένε ότι το σχέδιό του είναι να κατέλθει ως υποψήφιος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με τους Δημοκρατικούς στις εκλογές του 2028. Την εμπειρία της διοίκησης την έχει, το μορφωτικό επίπεδο επίσης, όπως και τις διασυνδέσεις, αλλά και την οικονομική δύναμη -περίπου 1,5 δισ. δολάρια υπολογίζεται η περιουσία του. Στη διάρκεια της θητείας του ως CEO, η Apple απέκτησε στιβαρή θέση στα κοινωνικά ζητήματα, τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα δικαιώματα ιδιωτικότητας των χρηστών.

Άλλωστε, έχει και το σθένος να το κάνει, μιας και δηλώνει «σκληρόπετσος όσο ένας ρινόκερος». Κάτι που απέδειξε στην πράξη, παραδεχόμενος το 2014 ότι είναι ομοφυλόφιλος, κάτι που χαρακτήρισε «δώρο Θεού» γιατί τον σκληραγώγησε απέναντι στις διακρίσεις (που δέχθηκε αφειδώς στην καριέρα του) και τον έκανε πιο συμπονετικό απέναντι στις μειονότητες. Αυτό, κατά πολλούς, «καθρεφτίζεται» στον τρόπο που διοικεί, ο οποίος απέχει παρασάγγας από τον γνωστό για τις «εκρήξεις» στους συνεργάτες του, Στιβ Τζομπς.

Όχι ότι είναι μαλθακός. Τουναντίον, οι συσκέψεις μαζί του είναι εξουθενωτικές και… ατέλειωτες, ενώ οι συνεργάτες του οφείλουν να απαντούν άμεσα στα e-mail του και να έχουν όλες τις απαντήσεις στα… άπειρα ερωτήματα που θέτει. Αυτός ο ακούραστος χαρακτήρας και ο τρόπος της «ήρεμης δύναμης», άλλωστε, βοήθησε τον Κουκ να βγάλει την Apple από μια τρομερή κρίση, το 1997, ως COO, απέκτησε την εμπιστοσύνη του.

Και, όταν την ανέλαβε, στη «σκιά» του θανάτου μιας τόσο ισχυρής προσωπικότητας, όπως του Τζομπς, ο Κουκ κατάφερε να μετασχηματίσει την εταιρεία σε αυτό που ο ίδιος οραματιζόταν, χωρίς να ξεφύγει από το «μονοπάτι» του Στιβ Τζομπς. Και σκοπεύει να την παραδώσει σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Έστω και αν δεν είναι νούμερο 1 ως τότε…

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr