Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σπάνιο τεχνούργημα στο «Σπήλαιο των Κρανίων» του Ισραήλ: Αναφέρεται στη Βίβλο 25 φορές

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σπάνιο τεχνούργημα στο «Σπήλαιο των Κρανίων» του Ισραήλ: Αναφέρεται στη Βίβλο 25 φορές

Σπάνιο τεχνούργημα 4.000 ετών που αναφέρεται στη Βίβλο 25 φορές ανακαλύφθηκε στο «Σπήλαιο των Κρανίων» του Ισραήλ

arxaiologoi-xr
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σπάνιο τεχνούργημα που συναντάται σε όλη την Βίβλο - Παλαιά Διαθήκη. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ένα ύφασμα 3.800 ετών χρωματισμένο με «κόκκινο σκουλήκι», μια χρωστική ουσία που αναφέρεται 25 φορές στη Βίβλο. Αυτή η κόκκινη βαφή δημιουργούνταν από τα κουφάρια και τα αυγά ενός εντόμου, τα οποία οι άνθρωποι άλεθαν με δύναμη για να χρωματίσουν τα ρούχα.

Το ύφασμα περιείχε μάλλινες κλωστές βαμμένες κόκκινες, οι οποίες είχαν υφανθεί μέσα από άχρωμες λινές κλωστές για να σχηματίσουν ένα σχέδιο που έμοιαζε με πλέγμα.

Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) ανακοίνωσε τα ευρήματα την Πέμπτη(18/07), και εξήγησε ότι βρήκε κάτι λιγότερο από δύο εκατοστά ύφασμα στο «Σπήλαιο των Κρανίων» στην έρημο της Ιουδαίας.

Το «κόκκινο σκουλήκι» που αναφέρεται στη Βίβλο είναι ένα έντομο που ζει στις βελανιδιές, με κύριο είδος στον αρχαίο κόσμο το Kermes.

Κλείσιμο
Οι άνθρωποι μάζευαν τα ζωύφια, τα ράντιζαν με ξύδι, στέγνωναν τα κουφάρια και στη συνέχεια άλεθαν τα υπολείμματα σε σκόνη που χρησιμοποιούνταν για το χρωματισμό υφασμάτων και ενδυμάτων.

'Η κόκκινη απόχρωση, που κυμαίνεται από πορτοκαλί έως ροζ και βυσσινί, είχε σημαντικό ιστορικό συμβολισμό και σημασία, μοιράστηκε η ομάδα στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Archaeological Science.

Η κατακόκκινη βαφή είναι γνωστή ως shani ή tola'at shani στα εβραϊκά (που σημαίνει πορφυρό σκουλήκι) και εμφανίζεται σε όλη την Παλαιά Διαθήκη είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλες πολύτιμες βαφές, συμπεριλαμβανομένων των μπλε και πορφυρών βαφών από θαλάσσια σαλιγκάρια.

GAZZETTA.GR
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης