Το πιο απομονωμένο μέρος στη Γη: Είναι πιο κοντά με αστροναύτες παρά με άλλους ανθρώπους

Το πιο απομονωμένο μέρος στη Γη: Είναι πιο κοντά με αστροναύτες παρά με άλλους ανθρώπους

Σε απόσταση άνω των 1.600 χιλιομέτρων από τον πολιτισμό προς όλες τις κατευθύνσεις, το Point Nemo είναι η πιο απομακρυσμένη τοποθεσία στον πλανήτη Γη

Point-Nemo
Το 1992, ο τοπογράφος μηχανικός Hrvoje Lukatela εντόπισε το σημείο στον ωκεανό, το οποίο ήταν το πιο απομακρυσμένο από οποιαδήποτε στεριά πάνω στον πλανήτη, χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα υπολογιστή που υπολόγιζε τις συντεταγμένες που είχαν τη μεγαλύτερη απόσταση από τρεις ισαπέχουσες συντεταγμένες στεριάς. Mάλιστα, του έδωσε και το όνομά Point Nemo από τον διάσημο ναύτη του βιβλίου του Ιουλίου Βερν «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα».

Αυτή η απομακρυσμένη ωκεάνια τοποθεσία βρίσκεται στις συντεταγμένες 48°52,6′Ν 123°23,6′Δ, περίπου 2.688 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη στεριά -το νησί Ντούσι, μέρος των νήσων Πίτκαιρν, στα βόρεια, το Μότου Νούι, ένα από τα νησιά του Πάσχα, στα βορειοανατολικά και το νησί Μάχερ, μέρος της Ανταρκτικής, στα νότια.

Οι κοντινότεροι άνθρωποι στο Point Nemo είναι οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, οι οποίοι πετούν σε απόσταση μόλις 400 χιλιομέτρων πάνω από τη ζώνη! Είναι ουσιαστικά το σημείο όπου τα διαστημόπλοια πηγαίνουν να «πεθάνουν». Για παράδειγμα, όταν παροπλίστηκε ο ρωσικός διαστημικός σταθμός Mir, επιλέχθηκε το Point Nemo ως το σημείο όπου θα προσγειωνόταν για να διασφαλιστεί ότι τα συντρίμμια που δημιουργήθηκαν από την επανείσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα δεν θα προκαλούσαν ζημιές στη στεριά. Κάπως έτσι, ένα πραγματικό «νεκροταφείο» διαστημοπλοίων δημιουργήθηκε με τα χρόνια γύρω από το σημείο Nemo.

Διαβάστε περισσότερα: gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης