Φοροδιαφυγή και λογική
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Φοροδιαφυγή και λογική

Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας έχει υποστηρίξει πως το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο 18 δισ. φόρους λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και έχει κάνει λόγο για μεγάλα περιθώρια παταξης του φαινομένου που έχει η Πολιτεία

Η πρόσφατη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις συσκευές POS είναι ένα από τα μέτρα που βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά για να το πούμε αυτό τεκμηριωμένα πρέπει πρώτα να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Τα προσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις του 2023 (αφορούν εισοδήματα του 2022) έδειξαν πως δηλώσαμε στην εφορία 11 δις. ευρώ περισσότερα από το 2022 (εισοδήματα 2021). Ειδικότερα το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα ανήλθε σε 96,6 δις. ευρώ έναντι 85,6 δις. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς, φέρνοντας στα δημόσια ταμεία επιπλέον φόρους περίπου 1,1 δις. ευρώ. Η αύξηση της φορολογητέας ύλης είναι αποτέλεσμα που προφανώς προκάλεσαν η ανάπτυξη της οικονομίας και οι αυξήσεις μισθών αλλά και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής από τη συνεχώς και μεγαλύτερη χρήση πλαστικού χρήματος.

Μέτρα που "πατούν" σε αυτήν τη λογική, δηλαδή έχουν καθολική επιβολή χωρίς παραγράφους κι εξαιρέσεις και το κυριότερο, ταυτόχρονα, δεν κάνουν πιο δύσκολη και περίπλοκη την καθημερινότητα των πολιτών, αποδεικνύονται στην πράξη απείρως πιο αποτελεσματικά για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Φέρνουν αποτέλεσμα πολλαπλάσιο σε σχέση με τους επιτόπιους ελέγχους, τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, τους στοχευμένους ελέγχους κλπ. Σημειώστε πως και τα στοιχεία από την εκτελέση του προυπολογισμού το πρώτο τρίμηνο 2024, δείχνουν οτι η πηγή που υπεραποδίδει είναι αυτή του φόρου εισοδήματος κυρίως από τις επιχειρήσεις.

Προσφατα ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου δηλωσε πως "πολύ μεγαλύτερη επιτυχία απ' οτι είχαμε σχεδιάσει" παρουσιάζει το μέτρο της απασχόλησης των συνταξιούχων. Είπε μάλιστα πως ενώ με το προηγούμενο καθεστώς εργάζονταν 36.000 συνταξιούχοι, μέχρι σήμερα στην ειδική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ έχουν εγγραφεί 78.000 συνταξιούχοι και αυτό το νούμερο καθημερινά αυξάνει. Αυτό που έφερε στην επιφάνεια 42.000 εργαζόμενους συνταξιούχους ήταν η νέα ρύθμιση που έκανε η Κυβέρνηση, επι υπουργίας Γεωργιάδη, και έβαλε τέλος σε ένα παράλογο καθεστώς όπου το Δημοσιο τιμωρούσε όποιον εργαζόταν μετά τη συνταξιοδότηση του, δηλαδή την άσκηση ενός νομίμου και κατοχυρωμένου δικαιώματος που έχει ο πολίτης. Επι ΣΥΡΙΖΑ ο εργαζόμενος συνταξιούχος έχανε το 60% της συνταξης του, στη συνέχεια η ΝΔ το έκανε 30% και τώρα επιβλήθηκε ένα μη ανταποδοτικό τέλος, μια λογική επιβάρυνση με αποτελεσμα να υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα