Το κίνημα των τζαμτζήδων

Η Βουλή δεν έχει μαζέψει μόνον αρκετή αλητεία. Εχει συγκεντρώσει και μεγάλα ποσοστά ανοησίας  και υποκρισίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κίνημα των τζαμτζήδων.

Περίπου 80 βουλευτές της ΝΔ πήγαν στον υπουργό Οικονομικών να διαμαρτυρηθούν για τους φόρους στα ακίνητα. Ένα λεφούσι οργισμένων  εκπρόσωπων του λαού που έλεγε ο καθένας  το μακρύ και το κοντό του. Να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων όσοι μένουν σε πόλεις. Να διατηρηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και άλλα τέτοια ανάλογα. Οτι συνέφερε τον καθένα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του στενού πυρήνα των ψηφοφόρων τους. Κλέφτες  και αρματολοί. Η περιοχή  τους πάνω από όλα. Τσαλαπατούν την έννοια του δικαίου για να  προστατεύουν το ατομικό και  τοπικό  συμφέρον.

Λες και ο φόρος των ακινήτων δεν αφορά όλη την Ελλάδα. Πρωταρχικός στόχος για αυτούς να  προστατεύσουν τους αγρότες. Είναι προφανώς σε μεγαλύτερη ανάγκη από τους μισθοσυντήρητους και τους συνταξιούχους. Οι ξεσηκωμένοι  βουλευτές της ΝΔ που προσπαθούν να διαφυλάξουν από τη φορολογική λαίλαπα του αγρότες  την ίδια στιγμή  με μεγάλη ευκολία καταπίνουν:

-Ότι ο φόρος ακινήτων επιβλήθηκε με στόχο να συγκεντρωθούν  2,9 δις. Τόσα χρειάζονται, τόσο υπολόγισαν το φόρο.

 -Ότι στο φόρο ενσωματώνεται πλέον και το δήθεν έκτακτο τέλος  ακινήτων που πληρώνουμε μέσω της ΔΕΗ (Εκείνο που έλεγαν ότι θα είχε καταργηθεί φέτος).

-Ότι ο φόρος επιβάλλεται σε αντικειμενικές αξίες οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σημαντικά υψηλότερες από τις εμπορικές.

-Ότι η αγορά ακινήτων δεν λειτουργεί και συνεπώς δεν μπορούν να πουληθούν ακίνητα.  Αν αναγκαστείς  να πουλήσεις ακίνητο σήμερα, θα γίνει με τιμές σαν να το έχασες το προηγούμενο βράδυ στα χαρτιά.  

Την ίδια ώρα η κοινωνία καταρρέει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον Σεπτέμβριο – σε ένα μόλις μήνα- οι πολίτες οι οποίοι  δεν μπόρεσαν να πληρώσουν φόρους, αυξήθηκαν κατά 343.692 και οι επιχειρήσεις κατά 180.000. Ταυτόχρονα οι εκτιμήσεις είναι ότι οι εκροές καταθέσεων συνεχίστηκαν και τον Οκτώβριο, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει ότι επί πέντε συνεχόμενους μήνες –δηλαδή σε όλη τη διάρκεια της πλούσιας  τουριστικής περιόδου- μειώνονται σταθερά οι καταθέσεις. Επειδή παράλληλα  μειώνεται και η κατανάλωση, το συμπέρασμα είναι οφθαλμοφανές: Τρώμε από τα έτοιμα κι όταν τελειώνουν, θα παρακολουθούμε κάθε μήνα χιλιάδες  πολίτες να προστίθενται στον κατάλογο των 526.477 φυσικών προσώπων που ήδη χρωστούν στην εφορία.

Να σημειωθεί ότι αυτή η πρακτική, δηλαδή επιβολή παράλογων φόρων ανάλογα με τις ανάγκες του κράτους ήταν ιδιαίτερα προσφιλής και διαδεδομένη στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Μάλιστα τον 18ο  και 19ο αιώνα τα λεγόμενα χαράτσια πήραν μεγάλη  έκταση και θεωρείται ότι υπέσκαψαν την ενότητα και την ισχύ της αυτοκρατορίας,  προκαλώντας την κατάρρευση της στις αρχές του 20ο αιώνα. Μοναδική διαφορά της φορολογικής πολιτικής μας με την πρακτική των οθωμανών, είναι ότι ο σουλτάνος κατά κάποιον τρόπο «τιτλοποιούσε» τα έσοδα από τους φόρους. Τα προεισέπραττε από κτηματίες που εκμεταλλεύονταν πχ μια μεγάλη έκταση και στη συνέχεια αναλάμβαναν αυτοί για λογαριασμό τους να εισπράξουν τους φόρους από τον πληθυσμό.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr