Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αγάπησε ξαφνικά τις επενδύσεις

Στο σημείο που βρίσκεται η Κυβέρνηση η μοναδική  επιλογή είναι  να  ποντάρει στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Αν το καταφέρει,  μπορεί να ελπίζει ότι μια καθαρή έξοδος από το τρίτο  μνημόνιο πιθανόν να λειτουργήσει στους πολίτες ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ , ώστε  να ξεχαστούν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, ωμά ψέματα, μεγάλα και μικρά λάθη της πρώτης φοράς αριστερά.

Ωστόσο, μια καθαρή έξοδος στις αγορές δεν είναι εύκολη, καθώς τα νταούλια τα κρατούν οι αγορές και η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ πρέπει να χορέψει στο ρυθμό τους. Για αυτό και ο Πρωθυπουργός πήγε χθες στην εταιρία Παπαστράτος, ώστε να δείξει ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά είναι φιλικοί προς τις επενδύσεις. Αρκεί όμως μια επικοινωνιακού χαρακτήρα  εμφάνιση για να περάσει το μήνυμα; Ασφαλώς όχι και  δεν υπάρχει πιο σαφής απόδειξη  από τα επιτόκια. Στο 4,62% αποτίμησαν το κρατικό ομόλογο οι αγορές, στην περιοχή του 4,55% είναι αυτό το διάστημα η απόδοση στην αγορά ομολόγων.

Για να πειστούν οι αγορές για τις καλές προθέσεις  θέλουν έμπρακτες αποδείξεις. Για παράδειγμα μια δύο εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις θα είναι πιο πειστικές. Μια φωτογραφία  του Α. Τσίπρα να κόβει την κορδέλα στο Ελληνικό μετά από τόσα χρόνια καθυστέρησης (κι όσα έχει κάνει το κόμμα του για να εμποδίσει την επένδυση) στέλνει ένα πιο καθαρό μήνυμα. Αν πράγματι η Κυβέρνηση έχει κατανοήσει τη συγκυρία και την ανάγκη να προσελκύσει επενδύσεις, μπορεί να το πράξει και με την τρίτη αξιολόγηση. Αν την κλείσει  γρήγορα, τότε  θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης που χρειάζεται η οικονομία, κατ αρχήν για να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια για να αρχίσει να αναπτύσσεται.

Επιπλέον αν η Κυβέρνηση θέλει να ποντάρει στην έξοδο από τα μνημόνια, τότε πρέπει να βγει στις αγορές τουλάχιστον μια ακόμη φορά πριν το τέλος του έτους, ώστε να φτιάξει καμπύλη επιτοκίων και να προετοιμάσει το έδαφος για να σταθεί η χώρα στις αγορές τον Αύγουστο 2018. Δοκιμαστική έξοδος στις αγορές τον Δεκέμβριο 2017 με τριετές ομόλογο, δεν είναι δυνατόν να  πραγματοποιηθεί αν η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται χωρίς τέλος με τους δανειστές, όπως συνέβη στην δεύτερη αλλά και στην πρώτη αξιολόγηση. Επίσης  αν ξεκινήσει το 2018 με ανοικτή την τρίτη αξιολόγηση, τότε αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες με το τέλος του προγράμματος να βρεθούμε και πάλι ενώπιον σκληρών όρων από τους δανειστές.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr