Μήπως η χώρα χρειάζεται μια bad bank;

H Κυβέρνηση δια του αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργού Οικονομίας  Γ. Ζαββού θα επιδιώξει να εγκριθούν το ταχύτερο δυνατόν τα σχήματα που πρότειναν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία  βοηθούν τις τράπεζες να τιτλοποιήσουν κόκκινα δάνεια.

Η νέα κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από εκεί που την άφησε η προηγούμενη και συνεχίζει την προσπάθεια να δοθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές το πράσινο φώς για να εγκριθούν τα δύο σχήματα, με στόχο να δώσει στις τράπεζες δυνατότητα ευελιξίας με τον συνδυασμό της χρήσης των δυο «εργαλείων».

Ο κυβερνητικός στόχος είναι οι τράπεζες να απεγκλωβιστούν ταχύτερα από το βάρος των κόκκινων δανείων ώστε να δώσουν βάρος στην χρηματοδότηση της οικονομίας. Πριν από λίγες ημέρες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς μιλώντας στο συνέδριο του Economist είχε αναφερθεί στη ανάγκη μιας ενιαίας εθνικής θέσης -από κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και τραπεζικές διοικήσεις- για τα σχέδια των τραπεζών προς τις Βρυξέλλες,

Οι διοικήσεις των τραπεζών τα τρία τελευταία χρόνια έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Εξαιτίας αυτών των προσπαθειών από τα περίπου 107 δις. που ήταν τον Μάρτιο 2016 τα προβληματικά δάνεια, έχουν υποχωρήσει σήμερα περίπου στα 80-81 δις. Είναι μια αξιόλογη επίδοση αλλά ωστόσο πάνω από το 40% των δανειακών χαρτοφυλακίων σήμερα εξακολουθεί να είναι προβληματικό. Ακόμη και με την έγκριση των σχημάτων πάνω στα οποία δουλεύει σήμερα η Κυβέρνηση, ο μέσος όρος των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνει σημαντικός και αρκετά πάνω από το μέσο όρο στην Ευρωζώνη.

Τα αποτελέσματα της μάχης για τη μείωση των κόκκινων δανείων τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι είχαν δίκιο όσοι κατά καιρούς υποστήριξαν την ανάγκη να δημιουργηθεί μια bad bank. Ένας οργανισμός δηλαδή που θα «σηκώσει» τα κόκκινα δάνεια όλων των τραπεζών. Ασφαλώς δεν πρόκειται για φθηνή λύση, αλλά αναμφίβολα είναι αποτελεσματική λύση. Άλλωστε όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία, όλες οι χώρες που δημιούργησαν bad bank αντιμετώπισαν ουσιαστικά και άμεσα το πρόβλημα επιτρέποντας στο τραπεζικό τους σύστημα να λειτουργήσει και πάλι ομαλά. Αντίθετα όσες χώρες επέλεξαν άλλες λύσεις, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, αγωνίζονται ακόμη χωρίς δραστικά αποτελέσματα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr