Μια ευκαιρία για τα ΑΕΙ


Η έλλειψη σωστής και μερικές φορές στοιχειώδους οργάνωσης, σε συνδυασμό με την απουσία μηχανισμών αξιολόγησης είναι οι συνισταμένες που δημιουργούν έναν χαοτικό Δημόσιο τομέα, έρμαιο στις διαθέσεις των εκάστοτε υπουργών. Χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες το υπουργείο Παιδείας έφερε ένα νομοσχέδιο -που είναι σε διαβούλευση ως τις 18 Δεκεμβρίου- το οποίο συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), μιας ενισχυμένη Αρχής με ευρύτερες αρμοδιότητες ουσίας. Η αρχή που ιδρύει η κ. Κεραμέως ουσιαστικά διασφαλίζει το αυτονόητο γιατί ρυθμίζει προφανή ζητήματα διαφάνειας, αντικειμενικότητας, αξιοκρατίας και ποιότητας για κάθε ακαδημαϊκό σύστημα δυτικής χώρας.

Με την ΕΘΑΑΕ καταργείται το προνόμιο του εκάστοτε υπουργού Παιδείας να μοιράζει τα κονδύλια του προϋπολογισμού κατά την κρίση του ή αν προτιμάτε τα πολιτικά του συμφέροντα. Η αρχή θα έχει μηχανισμό κατανομής βάσει συγκεκριμένων δεικτών. Τα ποσά κάθε πανεπιστημίου θα προκύπτουν βάσει αλγόριθμου, με περιορισμένες δυνατότητες απόκλισης μετά από παρέμβαση του υπουργού Παιδείας. Ταυτόχρονα τα πανεπιστήμια αποκτούν δυνατότητα προγραμματισμού. Τυχόν αλλαγές στον αριθμό των φοιτητών ή στα προγράμματα θα μεταβάλλουν αναλόγως και τη χρηματοδότηση. Δηλαδή το προφανές.

Για πρώτη φορά με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι συγκεκριμένο ποσοστό της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων θα εξαρτάται από την αξιολόγηση τους. Εντάσσονται επίσης θεματικές και συγκριτικές αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων σε συγκεκριμένα πεδία, όπως π.χ. η πρόσβαση ατόμων με αναπηρία, η ηλεκτρονική μάθηση, η εξωστρέφεια και άλλα, ενώ προβλέπεται και η αυτοτελής αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων των ΑΕΙ. Μια άλλη καινοτομία για τη χώρα μας, είναι ότι θα πιστοποιούνται τα προγράμματα σπουδών πριν την έναρξη τους.

Τα μέλη της Αρχής θα απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, ενώ οι θέσεις θα προκηρυχθούν με διεθνή διαγωνισμό. Συνολικά πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αν το υπουργείο Παιδείας προωθήσει και εφαρμόσει στο ακέραιο, θέτει τις βάσεις για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων. Ένα σύστημα το οποίο αν παραμείνει σε ισχύ και γίνονται οι απαραίτητες για το μέλλον βελτιώσεις και προσαρμογές, μπορεί να αλλάξει την εικόνα των ΑΕΙ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr