Ακρίβεια: Προτάσεις για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων
anna-efthimiou

Άννα Ευθυμίου

Ακρίβεια: Προτάσεις για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Απερίφραστη είναι η καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και η παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου. Ομοίως, μη ανεχτή είναι και η λογική του ιστορικού αναθεωρητισμού, άκρως επικίνδυνη, για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη. 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο πόλεμος αυτός έχει μεγάλες οικονομικές συνέπειες και στις ευρωπαϊκές χώρες και συνακόλουθα και στην Ελλάδα. Αυτές προστίθενται στην ήδη βεβαρυμμένη οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, εξαιτίας του κύματος ακρίβειας που δημιούργησε παγκόσμια η πανδημία του κορονοϊού.

Το ράλι στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου εύλογα θα επιφέρει ανατιμήσεις και σε πρώτες ύλες και σε βασικά καταναλωτικά είδη, με αποτέλεσμα η θηλιά των ανελαστικών δαπανών να σφίξει περισσότερο τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις. Βέβαια, αξίζει νομίζω να επισημανθεί ότι η Ευρώπη έχει επιδείξει και στο ζήτημα αυτό αργά αντανακλαστικά, μη έχοντας μέχρι και σήμερα υιοθετήσει και εφαρμόσει μία κοινή δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τόσο εξαιτίας της πανδημίας όσο και εξαιτίας του πολέμου. Κομβικής σημασίας θα ήταν η θεσμοθέτηση ενός κοινού Ταμείου στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως άλλωστε έχει προτείνει και ο Πρωθυπουργός.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχοντας ήδη αφενός μειώσει φόρους και αφετέρου καταβάλει με τη μορφή επιδοτήσεων πάνω από 2δις Ευρώ.

Στην κατεύθυνση αυτή, και ως η πρώτη κυβερνητική βουλευτής που είχα θέσει την ανάγκη για την αύξηση του κατωτάτου μισθού από το καλοκαίρι, θεωρώ πολύ σημαντική την υλοποίησή της. Από την επαγγελματική μου εμπειρία ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο εργατικό δίκαιο και την επιστημονική μου κατάρτιση, πιστεύω ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι γενναία.

Κλείσιμο
Μάλιστα, πιστεύω ότι υπό τα νέα ακόμα πιο δυσχερή δεδομένα με απρόβλεπτη χρονική διάρκεια, θα μπορούσε να εξετασθεί η επίσπευση για τον καθορισμό του, ώστε να προσδιοριστεί νωρίτερα από τον προσεχή Μάιο. Και τούτο, διότι μια γενναία σε ρεαλιστικά πλαίσια αύξηση του κατώτατου μισθού απορροφάται από την αγορά, συνεισφέρει στην κατανάλωση και, συνακόλουθα, ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επειδή θεωρώ κομβική την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών σε μόνιμη βάση είναι ανάγκη, εφόσον το επιτρέψει ο δημοσιονομικός χώρος, να προτεραιοποιηθεί και η ενίσχυση των εισοδημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων με τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξής τους, ως αντιστάθμισμα στην περικοπή του ΕΚΑΣ από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, ολοένα εντείνονται οι φωνές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ενίσχυση τους. Στην κατεύθυνση αυτή, το οικονομικό επιτελείο θα μπορούσε να εξαντλήσει κάθε δυνατό περιθώριο για τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για ποσά τουλάχιστον κάτω των 20.000 ευρώ καθώς και να επισπεύσει την ενεργειακή αναβάθμιση των ΜμΕ - «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις.
Παράλληλα, επειδή το λιανεμπόριο αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας και έχει πληγεί περισσότερο σε σχέση με άλλους οικονομικές δραστηριότητες, θα μπορούσε να εξετασθεί η θέσπιση στοχευμένου προγράμματος ενίσχυσης του εμπορίου στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης.

Για την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων είναι σημαντικό ότι από την Ε.Ε. φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της δημοσιονομικής χαλαρότητας και για το 2023 και χαλάρωση των περιορισμών, όπως διαφαίνεται και από την πρόσφατη κοινή ανακοίνωση των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θα ήταν επωφελές να εξαντλήσει κάθε όριο της οικονομίας για την ανακούφιση της κοινωνίας.


*Η Άννα Ευθυμίου είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στο εργατικό δίκαιο και βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK