Η ενίσχυση του ΕΣΥ βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης

Η υγεία είναι πάντα στο επίκεντρο της ευημερίας μιας κοινωνίας και η ελληνική κυβερνηση δεν έχει παραβλέψει αυτήν την πραγματικότητα

Με αυτήν την αρχή στο μυαλό της, η κυβέρνηση έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της υγείας με ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο υγειονομικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην βελτίωση της ποιότητας των υγειονομικών υπηρεσιών και την ενίσχυση της πρόληψης.

Οι διαχρονικές παθογένειες του ΕΣΥ, το οποίο δοκιμάστηκε τα προηγούμενα τρία χρόνια, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, αλλά και πολλά, κρίσιμα ζητήματα του χώρου της υγείας βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο της νέας κυβέρνησης. Άλλωστε, τα ζητήματα αυτά ήταν ψηλά στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία της.

Μια από τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία είναι η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομειακών κέντρων. Μεγάλοι χρηματικοί πόροι διατίθενται για τη βελτίωση του εξοπλισμού και των υποδομών, καθώς και για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.

Η τοποθέτηση οδηγών στα ασθενοφόρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πυροσβεστική, αποτέλεσε μια πρώτη κίνηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας μετά τις εκλογές με στόχο την ταχύτερη διακομιδή ασθενών. Σύμφωνα με την ΠΝΠ,, η οποία αυτήν την εβδομάδα με σχετικό νομοσχέδιο γίνεται νόμος του Κράτους, προβλέπεται η μετακίνηση σε νησιωτικές, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και των ΟΤΑ, εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες των φορέων προέλευσης.

Η ενέργεια αυτή έχει ως σκοπό να βρεθεί μια προσωρινή λύση την καλοκαιρινή περίοδο που τα νησιά και άλλες περιοχές γεμίζουν από κόσμο και τόσο το ΕΚΑΒ όσο και τα Κέντρα Υγείας, δεν έχουν επαρκές προσωπικό για κίνηση όλων των ασθενοφόρων. Άλλωστε, από την αρχή του καλοκαιριού καταγράφηκαν δυσάρεστα περιστατικά ασθενών που έχασαν τη ζωή τους λόγω καθυστέρησης της διακομιδής τος σε νοσοκομείο.
Η εφαρμογή αυτού του έκτακτου μέτρου σε καμία περίπτωση δεν παρεκκλίνει από τις βασικές στοχεύσεις της κυβέρνησης.

Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της υγείας. Σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύεις της Νέας Δημοκρατίας για τον συγκεκριμένο τομέα, σε βάθος τετραετίας προβλέπονται επιπλέον 10.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο 1,5 δισ. θα κατευθυνθεί στον χώρο της υγείας. Συμπληρωματικά, το Υπουργείο Υγείας προωθεί μόνιμες λύσεις και για το ζήτημα της έλλειψης στόλου για τα ασθενοφόρα. Ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα για 250 άτομα πληρώματα ασθενοφόρων που θα στελεχώσουν με διετείς συμβάσεις το ΕΚΑΒ Αττικής, ενώ προωθούνται μέσω ΑΣΕΠ και μόνιμες προσλήψεις.

Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει μέσω του προγράμματός της σε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους. Στόχος και προτεραιότητα είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η συνοχή του συστήματος υγείας.



*Η Άννα Ευθυμίου είναι βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Θεσσαλονίκης και δικηγόρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr