Δικαίωμα όλων η ισότητα στο γάμο

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προσανατολισμένη στην εξέλιξη και την ισότητα, μέσω του επικείμενου νομοσχεδίου αποσκοπεί να ανοίξει έναν νέο δρόμο προς τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας που σέβεται την ποικιλομορφία και αναγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Πρόκειται για μία προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος αυτού υπό το πρίσμα της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων, η οποία σαφώς προκύπτει έπειτα από έναν ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, με το πρόσθετο δεδομένο ότι το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε μόλις στη δημόσια διαβούλευση. Μέσα από αυτόν τον διάλογο, άλλωστε, θα αναδειχθούν σε βάθος όλες οι παράμετροι και θα απαντηθούν τα ερωτήματα που υπάρχουν στην κοινωνία.

Τα 25 χρόνια σταδιοδρομίας μου στα κοινά έχω ως στάση ζωής με θέσεις, προτάσεις και διεκδίκηση την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Στάση ζωής η ενίσχυση των γυναικών στην εργασία, στην πολιτική και σε θέσεις ευθύνης. Στάση ζωής η ενθάρρυνση της νεολαίας στο επαγγελματικό τους στερέωμα αλλά και στις απαιτήσεις για την απόκτηση οικογένειας. Στάση ζωής η στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών, των ΑμεΑ και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Εύλογα και συνακόλουθα, λοιπόν, τοποθετήθηκα ως βουλευτης και υπέρ της ισότητας στον γάμο. Η στάση μου αυτή εμφορήθηκε τόσο από την εμπειρία μου στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και από τη νομική μου κατάρτιση. Και όταν αναφερόμαστε στο γάμο, είναι προφανές ότι αναφερόμαστε στον πολιτικό γάμο. Εύλογα, το ιερό μυστήριο του γάμου είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, το οποίο και εγώ έχω επιλέξει. Ομως, ο πολιτικός γάμος είναι μία αστική σύμβαση. Δε νοείται, λοιπόν, να αποκλείονται από αυτήν τα ομόφυλα ζευγάρια. Η συνταγματική επιταγή της ισότητας διέρχεται και εμπεδώνεται και μέσα από τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Αυτό δε σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε το μοντέλο της παραδοσιακής οικογένειας και ότι απομακρυνόμαστε από τα ήθη και τις παραδόσεις μας. Ούτε, φυσικά, ότι συμπεριφερόμαστε διχαστικά και κατηγοριοποιούμε τους συμπολίτες μας σε συντηρητικούς και προοδευτικούς. Τιμάμε σαφώς τα ήθη και τα έθιμά μας και πιστεύουμε στις παραδόσεις μας. Παράλληλα, αφουγκραζόμαστε τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό ή με προβληματισμό το γάμο των ομόφυλων ανθρώπων και προσπαθούμε να απαντήσουμε στα τυχόν ερωτήματά τους.

Η συζήτηση γύρω από τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών επικεντρώνεται και στη δυνατότητα τεκνοθεσίας. Μία νομική διαδικασία η οποία σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα προβλέπεται για ζευγάρια που έχουν συνάψει πολιτικό γάμο και, επομένως, συνακόλουθα θα ισχύσει και στην περίπτωση των ομόφυλων ζευγαριών.

Η συνεχής και δημιουργική ζύμωσή μου με την κοινωνία με έκανε κοινωνό των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ομόφυλα ζευγάρια, όταν ανατρέφουν τα παιδιά τους. Δέχτηκα e-meils τους και τους συνάντησα. Μοιράστηκαν μαζί μου προβλήματα της καθημερινότητάς τους σε σχέση με τα παιδιά τους και την αγωνία τους για το μέλλον τους. Ως μητέρα και εγώ δύο παιδιών μπήκα στη θέση τους και τους συναισθάνθηκα.

Τα προβλήματά τους είναι πραγματικά. Για παράδειγμα, μη βιολογικοί γονείς ομόφυλων ζευγαριών δε νομιμοποιούνται σε οτιδήποτε αφορά το παιδί τους με το σχολικό τους περιβάλλον, ή να κάνουν μαζί με το παιδί τους ένα ταξίδι στο εξωτερικό, χωρίς να χρειάζονται πρόσθετες γραφειοκρατικές εξασφαλίσεις για αυτό ή σε θέματα υγείας του παιδιού τους αποκλείονται εντελώς. Και φυσικά η μεγάλη τους αγωνία, το ενδεχόμενο το παιδί τους να καταλήξει σε κάποιο ίδρυμα στην περίπτωση θανάτου του βιολογικού του γονέα, επειδή το κράτος δεν αναγνωρίζει τον άλλον γονιό.

Με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης επιδιώκεται και η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν. Τα παιδιά αυτά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά. Όπως ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει, στον πυρήνα της βρίσκεται αποκλειστικά το παιδί, η ευημερία του καθώς και η προάσπιση των δικαιωμάτων του.

Παράλληλα, η δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια μπορεί να δώσει διέξοδο σε ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα, αυτό της αποϊδρυματοποίησης. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα χρειάζονται ζεστές αγκαλιές, τρυφερά χάδια, ασφάλεια και αληθινή αγάπη.

Στον αντίποδα, το νομοσχέδιο αυτό δε μεταβάλλει το ισχύον πλαίσιο της παρένθετης κύησης, δηλαδή δεν το επεκτείνει στα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν πρόκειται να μετατραπούν οι γυναίκες σε «μηχανές παραγωγής παιδιών» κατά παραγγελία. Επίσης, αποκλείει τους χαρακτηρισμούς «Γονέας 1» και «Γονέας 2».

Συνοψίζοντας, η μεταρρύθμιση αυτή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την ισότητα και την αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Παρά τις προκλήσεις, η εξέλιξη αυτή συμβάλλει στη δημιουργία μίας πιο πολυποίκιλης και ανοιχτής κοινωνίας.

*Η Άννα Ευθυμίου είναι βουλευτής Ν.Δ. Ά Θεσσαλονίκης και Δικηγόρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr