Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, μειώνει τους φόρους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 85ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ένα νέο πλέγμα μέτρων το οποίο αποτυπώνει τον κεντρικό πυρήνα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που είναι η μείωση των φόρων

Είναι πολύ δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ που, ως κυβέρνηση, επέβαλε 29 φόρους να αποδεχθεί το γεγονός ότι η κυβέρνησή μας παραμένει πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο ενεργοποιούνται μέτρα όπως:
■ Από 1/10/2021 η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές ή δωρεές ακίνητης και κινητής περιουσίας μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ.
Ωφελούμενοι είναι σύζυγοι, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς.
Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά γονική παροχή ανά γονέα προς κάθε τέκνο ξεχωριστά.

Μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες οι γονικές παροχές μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ και από εκεί και πέρα υπήρχε κλιμακούμενος φόρος.
Αυτό σημαίνει ότι μια γονική παροχή ακινήτου αξίας 600.000 ευρώ από γονέα σε τέκνο θα επιβαρυνόταν πριν με φόρο 16.500 ευρώ, ενώ πλέον ο φόρος θα είναι μηδενικός.

Δωρεά ακίνητης περιουσίας αξίας 300.000 ευρώ από παππού σε εγγονό σήμερα έχει φόρο 1.500 ευρώ, ενώ από τον Οκτώβριο του 2021 θα έχει μηδενικό φόρο.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι, εκτός από την ακίνητη περιουσία, το μέτρο αυτό αφορά και τη μεταβίβαση κινητής περιουσίας, δηλαδή χρηματικών ποσών, μετοχών κ.ά., με γονική παροχή ή δωρεά προς συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς.

Μέχρι σήμερα η χρηματική γονική παροχή ή δωρεά επιβαρυνόταν από το πρώτο ευρώ με 10% φόρο. Από 1/10/2021 θα είναι αφορολόγητη.
Ενδεικτικά, μια χρηματική γονική παροχή ή δωρεά αξίας 200.000 ευρώ από έναν γονέα προς το παιδί του επιβαρυνόταν με φόρο 20.000 ευρώ, ενώ πλέον ο φόρος θα είναι μηδενικός.

Εξυπακούεται ότι σε κάθε περίπτωση οι εν λόγω χρηματικές γονικές παροχές ή δωρεές πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
■ Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 24% στο 22% σε μόνιμη βάση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρέλαβε τον συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων στο 28%, τον μείωσε αρχικά το 2019 στο 24% και τώρα προχωρά σε νέα μείωση, στο 22%.
Πρακτικά, ένα νομικό πρόσωπο με κέρδη 20.000 ευρώ έπρεπε να καταβάλει επί ΣΥΡΙΖΑ φόρο 5.600 ευρώ.

Με τις διαδοχικές μειώσεις του φορολογικού συντελεστή από την κυβέρνησή μας θα καταβάλει πλέον μειωμένο φόρο κατά 1.200 ευρώ.

■ Επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022.
Πρόκειται για ένα μέτρο σημαντικής φορολογικής ελάφρυνσης με ωφελούμενους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, τους αγρότες, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση όλων αυτών των ανθρώπων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε σε μόνιμο φόρο, θα ήταν 767 εκατ. ευρώ για το 2022.

Παράλληλα, στα μέτρα των φορολογικών ελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
■ Η μόνιμη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%.
■ Η παράταση της ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των κινηματογράφων και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.
■ Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13%, από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
■ Η κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου του 2022 του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για τους νέους έως 29 ετών και η μείωσή του για όλους τους άλλους πολίτες στο 10% από 12% έως 20%, όπου κυμαινόταν μέχρι σήμερα ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού.
■ Η αναστολή πληρωμής έως τον Ιούνιο του 2022 του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης το οποίο ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου λογαριασμού.
■ Η αύξηση κατά 20% του ποσού ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021, το οποίο, με πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020 αφορά και άλλες μορφές καύσιμων υλών πέραν του πετρελαίου θέρμανσης, όπως φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ).
■ Η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά 50% από την 1η Οκτωβρίου του 2021.
Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο που αφορά όλες τις επιχειρήσεις.
■ Η προσαύξηση της έκπτωσης έως 100% από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των δαπανών που συνδέονται με την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση.
■ Η έκπτωση φόρου της τάξης του 30% σε ετήσια βάση για τρία χρόνια για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται.
Ενα ακόμη ουσιαστικό μέτρο είναι η ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μείωση του ποσοστού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, η δυνατότητα επιστροφής θα κυμανθεί από το 25% έως το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Επισημαίνεται ότι έχει ήδη θεσπιστεί έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021.

Η διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την κυβέρνηση Τσίπρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 ακολούθησε μια πολιτική ακραίας υπερφορολόγησης.

Αντίθετα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και δύο χρόνια υλοποιεί τις δεσμεύσεις της εφαρμόζοντας στην πράξη μια πολιτική μείωσης των φόρων που αφορά όλη την κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr