Τώρα και αριστερά ηθικά και νόμιμα!

Το “Βουλγαράκειο” εφεύρημα , περί νόμιμου και άρα ηθικού, μας έχει ταλαιπωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια και κανονικά όσοι κατέχουν  δημόσιες θέσεις, θα έπρεπε να μάθουν επιτέλους να ξεχωρίζουν αυτές τις δυο έννοιες. Κοινώς να μη χρειάζεται να  επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο ξανά και ξανά και να διυλίζονται τα αυτονόητα.

Και λογικά, με βάση  τις πολυδιαφημισμένες “αρχές και αξίες της αριστεράς”, δεν θα έπρεπε να δούμε και πάλι τα ίδια και τα ίδια φαινόμενα, από αυτούς που ήρθαν στην εξουσία με τη ρομφαία του άμωμου , του άσπιλου  που δεν χρωστούσε σε κανένα.
Φαίνεται όμως πως κάναμε λάθος γιατί μπορεί να μη χρωστούσαν σε κανένα  επειδή δεν συμμετείχαν άμεσα στη νομή  της εξουσίας αλλά  κατά την αριστερή τους συνείδηση και την ιστορική τους πορεία, μάλλον τους χρωστάει πολλά το ελληνικό κράτος που αυτή τη φορά πέρασε ως λάφυρο στα δικά τους χέρια.

Έτσι, χθες μάθαμε από τα χείλη του Γιώργου Σταθάκη, πώς το γεγονός ότι πρόεδρος  δημόσιας επιχείρησης αποφάσισε να προάγει τον εαυτό του κατά δύο βαθμίδες στην υπαλληλική επετηρίδα λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί, ώστε  να εισπράξει  100.000  ευρώ περισσότερα με το εφάπαξ του, είναι  νόμιμο και άρα κακώς ασχολούμαστε. Προφανώς  για τον κ. Σταθάκη όπως παλιότερα και για τον κ. Βουλγαράκη αφού είναι νόμιμο είναι και ηθικό.
Λίγες εβδομάδες πριν, άλλα δυο στελέχη ενός άλλου δημόσιου φορέα, αποφάσισαν για τον εαυτό τους ,αύξηση του μισθού τους στα 25.000 ευρώ μηνιαίως και μάλιστα τα εισέπραξαν και αναδρομικά. Νόμιμα; Προφανώς. Ηθικό όμως;

Τουλάχιστον 4 υπουργοί της κυβέρνησης και δεν γνωρίζω πόσοι βουλευτές των κυβερνώντος -και ουχί μόνον- κόμματος με βάση τις δηλώσεις πόθεν έσχες, διατηρούσαν και συνεχίζουν να διατηρούν παχυλές καταθέσεις στο εξωτερικό όταν κινδύνευε -και κινδυνεύει  ακόμα- να βρεθεί η χώρα εκτός ευρώ. Νόμιμες προφανώς και δικαιολογημένες  καταθέσεις. Και ασφαλείς θα προσέθετα για ό,τι κι αν συμβεί σε όλους εμάς  που εμπιστευόμασταν και εμπιστευόμαστε το τραπεζικό σύστημα της πατρίδας μας  και το στηρίζουμε (όσοι τέλος πάντων  έχουν ακόμα  πέντε δεκάρες στην άκρη) εμπράκτως. Είναι ηθικό άραγε αυτοί που συν τοις άλλοις κρατούν τις τύχες της χώρας και τις ζωές μας στα χέρια τους, με τις αποφάσεις τους, να έχουν τα λεφτά τους ασφαλισμένα στο  εξωτερικό;

 Την ώρα  που ο Ελληνικός λαός στενάζει και υποφέρει τα πάνδεινα από τους φόρους και τα παντοειδή χαράτσια και ετοιμάζεται νέα φοροεπιδρομή ακόμα και στα φτωχότερα στρώματα αυτής της κοινωνίας μέσω της κατάργησης του αφορολόγητου, οι βουλευτές και οι υπουργοί φορολογούνται μόνο για το 30% του μισθού τους. Νόμιμο ναι, ηθικό όμως;

Η ανεργία  και η υποαμειβόμενη εργασία είναι η  μάστιγα  των δύσκολων ημερών που ζούμε για εκατομμύρια συμπολίτες μας. Την ίδια ώρα χιλιάδες ημέτεροι με διάφορους “νόμιμους” τρόπους έχουν χωθεί στο δημόσιο , στα υπουργεία και στο Μαξίμου και απολαμβάνουν τη σιγουριά ενός ουκ ευκαταφρόνητου -τηρουμένων των αναλογιών-, μισθού. Ενός μισθού που καλούνται να  εξασφαλίσουν  και μέσω των νέων φόρων που θα κληθεί να πληρώσει ο εργαζόμενος των 400-500 ευρώ του ιδιωτικού τομέα.  Νόμιμα δε λέω αλλά κατά πόσον ηθικά;

Και για να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι του νόμιμου. Οι βουλευτές ψηφίζουν τους νόμους και οι βουλευτές είναι αυτοί που κάνουν τα στραβά μάτια στα παράθυρα που εμπεριέχουν οι νόμοι.

Αν θέλουν λοιπόν να ξεμπερδεύουμε  δια παντός με αυτή τη συζήτηση αλλά και τους πειρασμούς των λιγούρηδων με τις ελαστικές συνειδήσεις, ας κλείσουν τα παράθυρα και τις παρερμηνείες των νόμων. Διαφορετικά οι προκλητικές ενέργειες θα  συνεχίζονται, κάποιες θα τις μαθαίνουμε και θα τις καταγγέλλουμε  και οι περισσότερες θα περνάνε  στη ζούλα κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr