Η Κεντροαριστερά χτενίζεται

Η κρίση βαθαίνει

Πού; Παντού; Οχι παντού. Κυρίως στα λεγόμενα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Τι σημαίνει Κεντροαριστερά; Το μείγμα Κέντρου και Αριστεράς. Τι σημαίνει αυτό; Οτι στα λόγια είμαστε αριστεροί, στην πράξη αλληθωρίζουμε κατά μεριά μικρομεσαίων.

Ποιοι οι μικρομεσαίοι; Ολοι εκείνοι που σε ρωτάνε «με απόδειξη 200, χωρίς απόδειξη 150». Η τερατώδης συνύπαρξη μισθωτών με μικρομεσαίους. Οι μεν πρώτοι, τα υποζύγια, συμβάλλουν κατά 65% στα έσοδα του κράτους από φόρους, οι δε άλλοι, οι μικρομεσαίοι, δηλώνουν έσοδα γύρω στα 8.000-10.000 ετησίως, κι έτσι φοροδιαφεύγουν ασυστόλως και ανερυθριάστως.

Ενας από τους λόγους μεγάλης αποχής, κυρίως από πρώην ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, είναι το γεγονός πως ο Κυριάκος τούς ανάγκασε να πληρώσουν ετησίως ένα χιλιάρικο επιπλέον. Εκείνοι εξοργίστηκαν και κραυγάζοντας του διαμήνυσαν: «Ετσι είσαι; Τώρα θα δεις!».

Η δεύτερη πράξη της μεγάλης κρίσης αποκαλύπτεται από τα καθημερινά επεισόδια στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ενα σκηνικό που καθημερινά παρελαύνει από κανάλι σε κανάλι, θυμίζοντας νούμερα επιθεωρήσεων επιπέδου «Δελφινάριου».

Για παράδειγμα λοιπόν. Ο άρτι ψηφισθείς δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, διεκδικεί την προεδρία της πράσινης σοσιαλδημοκρατίας. Κάπως έτσι τα «υποζύγια» που καθημερινά με άδεια πορτοφόλια τρέχουν και δεν φτάνουν λαμβάνουν ένα μήνυμα τόσο απεχθές όσο και εξοργιστικό. Που επιβεβαιώνει μια διάχυτη και προαιώνια υποψία: μοναδικό μέλημα όλων αυτών που κυκλοφορούν με τον μανδύα του κεντροαριστερού σωτήρα είναι η καρέκλα και ο φιλοτομαρισμός τους. Το βασίλειο του κυνισμού.

Από κοντά και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης που έσπευσε εν ριπή οφθαλμού να στηρίξει Χάρη Δούκα. Με προφανή σκοπό το μέλλον το δικό του το αρχηγικό. Αφού σε περίπτωση που ο Δούκας, ως αρχηγός, δεν καταφέρει να αυξήσει ικανοποιητικά τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, τότε το επόμενο επεισόδιο θα καταλήξει ως εξής: Φύγε Χάρη, έλα Μανώλη. Μα καλά, για χαϊβάνια μάς περάσανε όλοι αυτοί οι φωστήρες και σωτήρες της Κεντροαριστεράς που θα βάλουν ταφόπλακα στην κυριαρχία του Κυριάκου;

Την ίδια στιγμή και ενώ δεκάδες στελέχη, σε όλους τους τόνους, ανοίγουν την πόρτα εξόδου στον Νίκο Ανδρουλάκη, εκείνος, ως άξιος και ικανός «κολυμβητής» της κομματικής καμαρίλας, σχεδιάζει τρόπους να αντεπιτεθεί με προφανή σκοπό, φυσικά, τη δημιουργία μιας μεγάλης Κεντροαριστεράς που θα βάλει ταφόπλακα στην κυριαρχία του Κυριάκου.

Από κοντά και ο έτερος συνέταιρος, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Ο οποίος καθημερινά αιφνιδιάζει ως CEO της εταιρείας. Της δικής του, προσωπικής εταιρείας. Αλλοτε διώχνει, άλλοτε απολύει, άλλοτε σφραγίζει, ό,τι θέλει κάνει και λογαριασμό δεν δίνει σε κανέναν.

Και αυτός φυσικά ως αρχηγός της μεγάλης συνιστώσας μιας κεντροαριστερής παράταξης που θα βάλει ταφόπλακα στην κυριαρχία του Κυριάκου. Κάπως έτσι ο Τεμπονέρας, ο Κοτσακάς και ο Τσιόκας αποφάσισαν να παραιτηθούν. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, «μα ποιος είναι ο Κοτσακάς και ποιος ο Τσιόκας;». Θα σας γελάσω.

Αν και οι τρεις μαζί σχημάτιζαν παράταξη, ζήτημα είναι να εξασφάλιζαν κάτι λιγότερο από το 1%. Αλλωστε, ως γνωστόν, οι στελεχάρες της Νέας Αριστεράς, όλοι υπουργοί και υποψήφιοι αρχηγοί, ούτε το 3% κατάφεραν να εξασφαλίσουν. Τέτοια και τόση η απήχησή τους στους οπαδούς της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.

Πού καταλήγουν όλα αυτά; Στην τρίτη πράξη και στην πολιτική νεκρανάσταση του Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού της ενωμένης Κεντροαριστεράς που θα βάλει ταφόπλακα στην κυριαρχία του Κυριάκου. Αλλά και στον ναρκισσισμό του Στέφανου Κασσελάκη που διαρκώς υπενθυμίζει ότι χωρίς αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πιάσει νούμερα Νέας Αριστεράς. Αντε και κάτι παραπάνω.

Και παραφράζοντας το λαϊκό ρηθέν «ο κόσμος καίγεται και η Κεντροαριστερά χτενίζεται». Με την υπόμνηση, σχετικά με την ταφόπλακα στην κυριαρχία του Κυριάκου, «όποιος σκάβει τον λάκκο στον άλλον, θα πέσει ο ίδιος μέσα»!

Ρε παιδιά, μπας με όλα αυτά ο Κυριάκος, χωρίς να σηκώσει το μικρό του δαχτυλάκι, έχει βάλει ταφόπλακα σ’ αυτή την πολυπόθητη Κεντροαριστερά; Food for thought!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr