Η αυθαιρεσία οπλίζει, η ατιμωρησία πυροβολεί

Ο 19χρονος Γιάννης «εγκατέλειψε» και ενταφιάστηκε

Mαζί του, όμως, δεν ενταφιάστηκαν οι παθογένειες που ταλαιπωρούν αυτόν τον δύσμοιρο τόπο που εξακολουθεί να πορεύεται με μουσουλμανικό, οθωμανικό φέσι και με υποδήματα Prada.

Σε αυτό το εφιαλτικό περιστατικό συμπυκνώνονται όλες οι «ιδιαιτερότητες» της Σωρρακώσταινας: αυθαιρεσία, ατιμωρησία, αδιαφορία, αναλγησία. Και σκέψου τώρα να ήσουν στη θέση του πατέρα του. Να ήσουν στη θέση της μάνας του. Και μάλιστα τη στιγμή της εκτόξευσης ενός ξεχαρβαλωμένου καθίσματος και της συντριβής του παιδιού σου. Τι ακριβώς θα έκανες;

Κάποιοι θα σε συμβούλευαν να ακολουθήσεις τις νόμιμες διαδικασίες. Δηλαδή το δικαστήριο. Δηλαδή κάποια στιγμή, κάποτε στο μέλλον, κάποιοι δικαστές θα απέδιδαν Δικαιοσύνη. Με ποια τιμωρία; Μερικά χρονάκια. Δηλαδή όλοι αυτοί οι «δολοφόνοι» και ηθικοί αυτουργοί που περίπου εκτέλεσαν τον γιο σου, έπειτα από μερικά τέρμινα, θα κυκλοφορούν ανάμεσά μας ως ευυπόληπτοι πολίτες.

Ασε που η δικαστική διαδικασία θα συμβεί όποτε και όταν. Και άσε που η «αξιότιμη» κυρία Αναστασία Χαλκιά θα έβαζε υποψηφιότητα και ίσως να έβγαινε για ακόμα μία πενταετία δήμαρχος Κασσάνδρας. Και άσε που τότε, έπειτα από χρόνια, ελάχιστοι, ίσως και κανείς, να μη θυμάται τα λόγια της, τις προφάσεις και τις δικαιολογίες της σχετικά με το περιστατικό της «εκτέλεσης» του 19χρονου Γιάννη.

Ασε που τα αρμόδια όργανα δεν θα της έχουν ξηλώσει τα «γαλόνια» του δημάρχου. Σάμπως ξηλώθηκαν του Κώστα Καραμανλή; Που στη Βουλή μάς διαβεβαίωνε για την ασφάλεια των τρένων και στη συνέχεια οι συμπολίτες μας στις Σέρρες τον επιβράβευσαν για την τραγωδία των Τεμπών.

Η πρώτη «ιδιαιτερότητα» της Σωρρακώσταινας φέρει την ονομασία «αυθαιρεσία». Οπως αυθαίρετα ανεγείρονται και ξεφυτρώνουν βίλες και βιλίτσες μέσα στα δάση. Οπως αυθαίρετα εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες του αξιαγάπητου, όλων των παρατάξεων, μεσαίου «στρώματος» κατακλέβουν την Εφορία, πάντα με τη βεβαιότητα της ασυλίας.

Ετσι, με την ίδια αυθαιρεσία ο μικρομεσαίος αυτός ιδιοκτήτης ενός καρακιτσάτου και ξεχαρβαλωμένου λούνα παρκ, εγκατέστησε την επιχείρησή του στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής. Αυτό το λένε «επένδυση» και προϊόν της «ελεύθερης οικονομίας».

Αυτός λοιπόν με τη βεβαιότητα ότι ουδείς αρμόδιος θα τον ενοχλήσει. Με την ακόμα μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι οι δημοτικές αρχές τίποτα δεν θα πράξουν. Αντε, ίσως, για τα μάτια του κόσμου να του ασκούσαν κάποιες πιέσεις, αλλά τίποτα παραπάνω. Και φυσικά με τη βεβαιότητα ότι πουλάει ψυχαγωγία για τη νεολαία, με το επιχείρημα «καλύτερα τα παιδιά σας να σκοτώνουν την ώρα τους στο λούνα παρκ παρά να ρουφάνε ναρκωτικά».

Η δεύτερη «ιδιαιτερότητα» της Σωρρακώσταινας η διαπλοκή, κυρίως στον ευρύτατο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τι θα έπρεπε στοιχειωδώς να είχε πράξει η κυρία Χαλκιά; Μα, φυσικά, από την πρώτη στιγμή να κατεβάσει τα ρολά αυτού του ξεχαρβαλωμένου λούνα παρκ. Τι θα έπρεπε να σκεφτεί; Μα φυσικά τον εφιάλτη ενός τέτοιου ανατριχιαστικού περιστατικού. Γιατί δεν το έπραξε; Η πρώτη υποψία που κυκλοφορεί στο μυαλό όλων είναι η διαπλοκή. Η δεύτερη υποψία είναι η αδιαφορία. Η τρίτη η μετάθεση ευθυνών. Α, όχι ο δήμος, αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αρμόδιο να ελέγξει την αρτιότητα των εγκαταστάσεων.

Κι εσύ, κυρία μου, που γνώριζες την αυθαίρετη ύπαρξη αυτού του δολοφονικού λούνα παρκ τι έκανες; Α, λέει, εγώ επρόκειτο να του βάλω πρόστιμο οικονομικό. Τι θα έκανες εσύ στη θέση του πατέρα ή της μάνας στην περίπτωση που άκουγες να εκστομίζεται από τα χείλη της κυρίας δημάρχου αυτή η δικαιολογία; Να πω εγώ τι θα έκανα; Ασε καλύτερα. Ο νοών νοείτω.

Και τέλος η ατιμωρησία, τελευταία και κορυφαία «ιδιαιτερότητα» της Σωρρακώσταινας. Γιατί αυτός ο τάχα μου επενδυτής καταφεύγει στην αυθαιρεσία; Επειδή γνωρίζει ότι στο τέλος θα τη σκαπουλάρει. Γιατί η κυρία δήμαρχος καταφεύγει σε αυτές τις εξοργιστικές δικαιολογίες; Γιατί γνωρίζει ότι η μνήμη των περισσοτέρων πολιτών είναι ισοδύναμη με εκείνη του χρυσόψαρου.

Ποιος έστειλε στον τάφο τον 19χρονο Γιάννη; Η αυθαιρεσία οπλίζει, η ατιμωρησία πυροβολεί και η κοινωνία παρακολουθεί, οδύρεται, υποκρίνεται και στο τέλος λησμονεί!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr