Μετά την τρέλα, ξανά στις αγορές

Είναι σκέτη τρέλα άμα αναλογισθείς, τον πόνο που προκλήθηκε στην χώρα. Τότε που κοιτούσαμε κάθε δευτερόλεπτο την διαφορά ( spread ) ελληνικών – γερμανικών  ομολόγων ( ομόλογα αναφοράς ). Πριν από 3 χρόνια ένας πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβανόταν τι σημασία έχει το spread, έτρεχε…. πίσω από την Μέρκελ και τον Σαρκοζί.

 Αντί να μην μιλά καθησυχάζοντας τις αγορές, έκανε συσκέψεις με τους πιο περίεργους τύπους Έλληνες και ξένους ( Stiglitz, Παπακωνσταστίνου, Θέου , έπαιρνε το αεροπλάνο και βρισκόταν από την μια άκρη της γης στην άλλη ( Αθήνα – Άγιος Δομίνικος – Παρίσι- Νέα Υόρκη- Βερολίνο ).

Είναι σκέτη τρέλα άμα αναλογισθείς, τον πόνο που προκλήθηκε στην χώρα. Τότε που κοιτούσαμε κάθε δευτερόλεπτο την διαφορά (spread) ελληνικών – γερμανικών  ομολόγων (ομόλογα αναφοράς). Πριν από 3 χρόνια ένας πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβανόταν τι σημασία έχει το spread, έτρεχε…. πίσω από την Μέρκελ και τον Σαρκοζί.

Αντί να μην μιλά καθησυχάζοντας τις αγορές, έκανε συσκέψεις με τους πιο περίεργους τύπους Έλληνες και ξένους (Stiglitz, Παπακωνσταστίνου, Θέο, έπαιρνε το αεροπλάνο και βρισκόταν από την μια άκρη της γης στην άλλη (Αθήνα – Άγιος Δομίνικος – Παρίσι- Νέα Υόρκη- Βερολίνο).  

Ώσπου στο τέλος, το δίδυμο Μέρκελ - Σαρκοζί  τον βαρέθηκε. Τον «πέταξε» σε μια νύκτα στις Κάννες, με μια ταπεινωτική για πρωθυπουργό διαδικασία.  Ήταν το τίμημα για ένα πρωθυπουργό που άφησε – εντέχνως- το κόστος δανεισμού να ξεφύγει μιλώντας για χρεοκοπία...

Κι αργότερα όταν τα πράγματα χωρίς επιστροφή μιλούσε για πιστόλια – αν και είχε το πιστόλι του «κουρέματος» για τις ευρωπαϊκές και Γερμανικές τράπεζες.     

Τρέλα αν σκεφθείς επίσης την προσωπική παρέα υπουργών Μπιρμπίλη, Δρούτσα, Πεταλωτή, Παπακωνσταντίνου. Εξαίρεση αποτέλεσε ο ευφυής Παμπούκης ο οποίος αποχώρησε με αξιοπρέπεια αφήνοντας και κάποιες σχέσεις με Κατάρ. Όλα αυτά τότε. Και τώρα η Ιρλανδία βγήκε στις αγορές και δανείστηκε με πενταετή έκδοση για να δηλώσει παντού ότι η κρίση ξεπερνιέται.

Δειγματοληπτικές είναι αυτές οι εκδόσεις, όπως και της Πορτογαλίας για να παγιωθεί η αντίληψη ότι αλλάζει το κλίμα.

Ας μην ζηλεύουμε τις χώρες αυτές. Απλώς οι πολιτικοί γνωρίζουν ή έμαθαν πως λειτουργούν οι αγορές. Είδατε πουθενά τον Ιρλανδό ή τον Πορτογάλο να τρέχει να κάνει δηλώσεις; Στη γωνία και με ηπιότερα μέτρα, ενώ στο πρώτο μνημόνιο οι δικοί μας δέχονταν το «more measures» (περισσότερα μέτρα). Το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα το 2014-2015, όπως είπε ήδη ο Dalara στο Νταβός. Εξάλλου, με τα επιτόκια που δανειζόμαστε σήμερα οι αγορές μπορούν να περιμένουν και, κυρίως, να μας επαναξιολογήσουν. Ότι η Ελλάδα είναι πάλι επενδύσιμη. Ότι θα έχει αλλάξει η επιχειρηματικότητα. Την σημαντική, όμως, αυτή αλλαγή θα την δούμε στην οθόνη τα τρία επόμενα χρόνια.          

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr