Τσάμπα σανός

Το σκηνικό φάνταζε παραμυθένιο

Στο φόντο του Θερμαϊκού διέρχονταν αμέριμνα καράβια. Στη παραλία ανέμιζαν φλάμπουρα, λάβαρα, πολύχρωμες κομματικές σημαίες.

Στο παραθαλάσσιο βάθρο του ο βαλαντωμένος ομιλητής πελαγοδρομούσε σε ανακρίβειες. Στη ρητορική του αρμένιζαν οι διαστρεβλώσεις. Στην απαγγελία του συλλάβιζε το δικό του παραμύθι με ονοματεπώνυμο.

Στο τελικό σπριντ για τις ευρωκάλπες η μετάδοση αίσθησης οικειότητας στο κοινό συναντούσε μια γκροτέσκο περφόρμανς. Αποτέλεσμα, μια κακογουστη παράσταση τυλιγμένη σε ένα μονοσέλιδο φύλλο, τύπου Excel. Ικανό στους αδαείς να στριμώξει τον εμπαιγμό του πρωταγωνιστή πίσω από ότι αδιάντροπα ονομάζει λογοδοσία.

Σε αυτό το πλαίσιο γελοιογραφικής υπερβολής ράγισαν οι καρδιές των ακροατών από την αδιαμεσολάβητη διήγηση ενός τάχα παιδιού του λαού. Βούρκωσαν συγκινημένα τα ματιά τους για το τίμιο ιδρώτα του.

Δάκρυσαν για τον επίπονο μόχθο του στη ξενιτιά με τον οποίο απέκτησε τρία λουξ ακίνητα και δύο πανάκριβα αυτοκίνητα. Ρίγησαν από περηφάνια που έβγαλε για τους μετόχους του μπόνους και κέρδη 42,5 εκατ. δολάρια.

Συμμερίστηκαν το ζόρι του που κι αυτός έχει πάρει δάνεια. Θαύμασαν το ζήλο του να κυνηγάει στα ψυγεία των σουπερμάρκετ τη τιμή της φέτας, παρότι ο ίδιος διατηρεί επενδυτικά προϊόντα 3 εκατ. δολαρίων.

Ενέπνευσε ονειρικά τους μεροκαματιάρηδες καθημερινούς πολίτες που ψάχνουν να βάλουν ένα κεραμιδί πάνω από το κεφάλι τους, επιδεικνύοντας με το παράδειγμα του ότι είναι κοντά στις ανάγκες τους. Ποιος άλλος θα μπορούσε να αρπάξει την ευκαιριούλα αγοράς διαμερίσματος ύψους 1,8 εκατ. ευρώ στο Κολωνάκι;

Το φιγουρατζίδικο μοτίβο του σαν να είχε υπόκρουση τους στίχους του παλιού άσματος που λέει: «όλοι το ίδιος είμαστε σε τούτο το κοσμάκη». Στην ατομική του εξιστόρηση κοινή μοίρα φαντασιακά ένωνε «Λαό και Κολωνάκι».

Πώς να μη τον επευφημήσουν μετά οι παρευρισκόμενοι με τις διαχρονικά άπιαστες προσδοκίες; Ιδίως όταν οι πάσης φύσεως μπατίρηδες τον ακούνε να κομπάζει ότι «είμαι ένας από εσάς». Με την ανεπαίσθητη διαφορά ότι αυτός έχει ετήσιο εισόδημα δυο εκατομμυρίων δολαρίων.

Ψιλά γράμματα, επίσης, ότι παρουσίασε μόνο τα εισοδήματα που απέκτησε το 2023. Όχι τον τρόπο της κτήσης τους. Ποια θεσμική διαδικασία, τώρα, κατάθεσης δήλωσης της περιουσιακής κατάστασης από όλους τους υπόχρεους;

Αμελητέο για τους οπαδούς του ότι συμπεριφέρεται ως υπεράνω των νομικών δεσμεύσεων. Μικρολεπτομέρεια ότι συμμετείχε σε εξωχώριες επιχειρήσεις έως την τελευταία ημέρα του 2023.

Επουσιώδης ακόμη η παραβίαση της προθεσμίας, βάσει του νόμου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Τον προκάτοχο στη ηγεσία του κόμματος του για τον οποίο καυχιέται πως τον έστειλε σε πολιτική αποστρατεία.

Προφανώς, με το ναρκισσιστικό του υπόδειγμα εμπνέει και την στοχευμένη επικοινωνιακή ευρωκαμπάνια του κόμματος του. Δεν πρόκειται για καμιά κορύφωση δημιουργικού οίστρου. Απλώς κατοπτρίζει με τρικ την κατάσταση υλικής ευδαιμονίας και των σεβαστών πόρων που αποκομίζει το χρόνο.

Με το γενικολόγο, άμορφου βάθους και ασαφούς τεκμηρίωσης σλόγκαν «Καλύτερη ζωή, τώρα» , σαν να ενσαρκώνει αποκλειστικά τη πάρτη του. Το διακινεί με ποζάτο δυναμισμό που εξαντλείται σε μια μόνο χρήση. Και το προβάλλει ως κίνητρο τόνωσης της έπαρσης του.

Θα μπορούσε άνετα αυτό το προεκλογικό του σύνθημα να συμπληρώνεται με «σαγηνευτικές στιγμές ατέλειωτης ευχαρίστησης». Να διαφημίζει συμβόλαια για ασφάλειες ζωής ή διατροφικές συνταγές για δίαιτα και ευζωία.

Χώρια που αντιγράφει παλιότερο κεντρικό μήνυμα αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Τίποτε δηλαδή το πρωτότυπο, το καινοτόμο, το πολιτικά προσανατολισμένο. Σκέτα πιασάρικο. Τρέντι σαν τον ίδιο. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να περνάει η ώρα. ¨Όπως ο πασατέμπος.

Με τη διαφορά ότι εμφανιζόμενος ως Αριστερός κροίσος προτιμάει τους εξωτικούς σπόρους κινόα και τα τροπικά μούρα ακάι. Σαν αυτά που διαθέτει το μαγαζί σνακ και χυμών που διατηρεί στις Σπέτσες. Έναντι, φυσικά, αντιτίμου. Τους υπόλοιπους τους ταΐζει τσάμπα σανό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr