«Γεωργία με Ευφυΐα»: Το μεγάλο βήμα για τη μετάβαση του πρωτογενούς τομέα στην ψηφιακή εποχή - Ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αγροτών

Εάν κληθούμε να ορίσουμε το μεγάλο στοίχημα για τον πρωτογενή τομέα είναι αναμφίβολα ο εκσυγχρονισμός του και η προσαρμογή του στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται

Το νέο πλαίσιο που δημιουργεί η Κλιματική Κρίση καθιστά τη γεωργία μια δραστηριότητα υψηλού ρίσκου και θέτει τους παραγωγούς μας αντιμέτωπους με ένα ασταθές περιβάλλον.

Πιο πολύ από ποτέ, η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ηγεσία ΥΠΑΑΤ, καλούμαστε να παρέχουμε τα απαραίτητα εργαλεία που θα ευνοήσουν το πέρασμα της αγροτικής δραστηριότητας στη νέα εποχή, θωρακισμένη στις σύγχρονες προκλήσεις. Να δώσουμε νέα προοπτική στον κλάδο, να ενισχύσουμε τους αγρότες μας και να παρέχουμε εξασφαλίσεις στους νέους ανθρώπους ώστε να μη διστάζουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, και με την πεποίθηση ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού μας μοντέλου, υλοποιούμε σειρά μεταρρυθμίσεων.

Αναμφίβολα, ο μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα περνάει μέσα από τον ψηφιακό κόσμο και τις νέες τεχνολογίες. Και απαιτεί παράλληλα, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της αγροτικής δραστηριότητας, που θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες και θα δίνει στους αγρότες νέα χρήσιμα εργαλεία, τα οποία θα συνδυάζουν την επιστημονική έρευνα και την πληροφορία με τα δεδομένα της πρακτικής εμπειρίας.

Τμήμα αυτής μας της στόχευσης είναι και η υλοποίηση του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το φιλόδοξο project «Γεωργία με Ευφυΐα» αναμένεται να έχει τεράστιο αναπτυξιακό αποτύπωμα στην ελληνική ύπαιθρο, καθώς οι ωφελούμενοι του έργου εκτιμώνται σε 450.000, καλύπτοντας κατηγορίες πληθυσμού που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα είτε άμεσα ή έμμεσα, όπως οι αγρότες, οι εποπτευόμενοι από το ΥΠΑΑΤ οργανισμοί, οι γεωργικοί σύμβουλοι, ερευνητές και ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, καταναλωτές, Περιφέρειες, καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις.

3.000 υποστηρικτικοί Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων θα εγκατασταθούν σε διάφορες καλλιέργειες ανά την Ελλάδα, με τους παραγωγούς που θα επιλέξουν την εγκατάσταση να ωφελούνται από άμεση πρόσβαση σε μέτρα και επιδοτήσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται από τους δύο πυλώνες της ΚΑΠ, βελτιστοποίηση του κόστους των γεωργικών ασφαλίστρων έναντι φυσικών καταστροφών, σημαντική μείωση κόστους παραγωγής, αύξηση παραγωγής και βελτίωση ποιοτικών χαρακτηριστικών προϊόντων αλλά και τη δημιουργία πιο ελκυστικών προϊόντων για τον καταναλωτή. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση των παραγωγών για τις βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές και η μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της γεωργίας, ως αποτέλεσμα της ορθολογικής χρήσης των διαθέσιμων πόρων.

Με σχέδιο, μεθοδικότητα και στοχευμένες πρωτοβουλίες οργανώνουμε την επόμενη ημέρα για τον αγροδιατροφικό τομέα. Με πίστη στην προοπτική του κλάδου και με πολιτικές που ανταποκρίνονται στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής!





*Ο Διονύσης Σταμενίτης είναι υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr